Οι περιηγητές των αρχών του 19ου αιώνα στα Γιάννενα

  • W. M. LEAKE, ο ερευνητής και πολυσύνθετος πράκτορας

    W. M. LEAKE, ο  ερευνητής και πολυσύνθετος πράκτορας
    Ο Άγγλος λοχαγός W. M. LEAKE επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα Γιάννενα στις 18 Ιουνίου 1805. Το 1807 διορίστηκε επίσημος αντιπρόσωπος του άγγλου βασιλιά στην αυλή του Βεζίρη. Από το Φεβρουάριο του 1809 μέχρι το Μάρτιο του 1810 παρέμεινε συνεχώς στα Γιάννενα και την Πρέβεζα.
    Στα οδοιπορικά του περιγράφει την κοινωνική ζωή των Ιωαννίνων, την αρχιτεκτονική των σπιτιών τους, την πόλη, τις συνήθειες, ενώ αναφέρεται και στην πνευματική ζωή τους."Τα Γιάννενα φημίζονται για τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες"
  • Period: to

    W. M. LEAKE

  • F. C. H. L. POUQUEVILLE. Ο πρόξενος της Γαλλίας στα Γιάννενα, γιατρός και ιστορικός

    F. C. H. L. POUQUEVILLE. Ο πρόξενος της Γαλλίας στα Γιάννενα, γιατρός και ιστορικός
    Το 1806 ο Ναπολέων διορίζει τον Pouqueville πρόξενο στα Γιάννενα, όπου ηγεμόνευε ο Αλή Πασάς. Παρέμεινε στα Γιάννενα μέχρι τις 6 Αυγούστου 1816. Τις εντυπώσεις του από την περιήγησή του στην Ελλάδα κατέγραψε στο πεντάτομο έργο του Voyage dans la Grèce (Paris 1820), που περιλαμβάνει 16 αναδιπλούμενα και 18 ολοσέλιδα χαρακτικά.
  • Period: to

    O γάλλος γιατρός Pouqueville πρόξενος στα Γιάννενα

  • J. C. Hobhouse, ο Βρετανός πολιτικός

    J. C. Hobhouse, ο Βρετανός πολιτικός
    Σύντροφος του Byron στις περιηγήσεις του στην Ελλάδα. Κατέγραψε τις εντυπώσεις του στο έργο του Travels in Albania and other provinces of Turkey in 1809 and 1810". (London 1855).
  • Λόρδος Βύρωνας, ο ρομαντικός ποιητής

    Λόρδος Βύρωνας, ο ρομαντικός ποιητής
    Έφτασε στα Γιάννενα στις 6 Οκτωβρίου 1809 μαζί με το φίλο του John Cam Hobhouse. Δεν κατέγραψε τις εντυπώσεις του, που όμως απεικονίζονται με εξαίρετο τρόπο στην περίφημη ποιητική σύνθεσή του Childe Harold`s Pilgrimage (Το Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ).
  • Period: to

    Ο Λόρδος Βύρωνας με το φίλο του J. C. Honhouse επισκέφθηκαν τα Γιάννενα

    Με τον Αλή Πασά συναντήθηκαν στο Τεπελένι.
  • W. HAYGARTH, ο ελληνολάτρης ποιητής, φιλόλογος και ζωγράφος

    W. HAYGARTH, ο ελληνολάτρης ποιητής, φιλόλογος και ζωγράφος
    Ήταν γνωστός του Byron, ο οποίος τον εκτιμούσε πολύ. Οι εντυπώσεις του καταγράφηκαν στο έμμετρο ημερολόγιό του με τίτλο "Greece a poem in three parts; with notes, classical illustrations, and sketches, of the scenery". (London 1814).
    Φιλοτέχνησε 120 υδατογραφίες που αγοράστηκαν από τον Ιωάννη Γεννάδιο το 1866 σε δημοπρασία στο Λονδίνο και βρίσκονται σήμερα στη Γενναδειο Βιβλιοθήκη.
  • Period: to

    W. HAYGARTH

  • H. HOLLAND, ο σοφός γιατρός

    H. HOLLAND, ο σοφός γιατρός
    Ο Άγγλος γιατρός είναι από τις πιο αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις ξένων περιηγητών. Δημοσίευσε τις εντυπώσεις του στο "Travels in the Ionian Isles, Albania, Thessaly, Macedonia, etc. during the years 1812 and 1813". (London 1815).
    Το οδοιπορικό του περιλαμβάνει και 12 ωραιότατες χαλκογραφίες σε σχέδια του ίδιου. Οι εντυπώσεις του θεωρούνται από τις πιο έγκυρες και το οδοιπορικό του σοβαρότατη ιστορική πηγή.
  • Period: to

    H. HOLLAND

  • C. R. COCKERELL, ο αρχαιοκάπηλος ανθελληνιστής αρχιτέκτονας

    C. R. COCKERELL, ο αρχαιοκάπηλος ανθελληνιστής αρχιτέκτονας
    Επιδόθηκε σε συστηματική αρχαιοκαπηλία από κοινού με άλλους ευρωπαίους συνεργάτες του. Επισκέφθηκε τα Γιάννενα το 1913 με τους φίλους του T. S. HUGHES, R. T. PARKER κ.ά. όπου έκαναν την καθιερωμένη επίσκεψή τους στο παλάτι του Αλή Πασά. Συνάντησαν και τον Ψαλίδα, ο οποίος γνώριζε για τις λεηλασίες των ελληνικών μνημείων και, όπως φαίνεται, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον τους. Ο COCKERELL, ήταν επιδέξιος ζωγράφος και άφησε πολλές θαυμάσιες εικόνες, ιδιαίτερα για τα Γιάννενα.
  • T. S. HUGHES, ο φιλλέληνας θεολόγος

    Τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις κατέγραψε στο δίτομο έργο του "Tavels in Sicily Greece and Albania" (London 1830), εμπλουτισμένο με ωραιότατες χαλκογραφίες από σχέδια του συμπατριώτη του C. R. COCKERELL.
    Με τους φίλους του περπάτησαν κυρίως στο παζάρι, που αποτελούσε "το πιο ενδιαφέρον τμήμα σε κάθε τουρκόπολη", όπως γράφει.
  • Period: to

    C. R. COCKERELL και T. S. HUGHES