Ungdomfilmshistorie

  • Før 1950´erne

    Før 1950´erne
    Før 1950´erne blev ungdomsfilemene ikke betegnet som ungdomsfilm, bare fordi der var unge med i filmene. Det betyder, at de unge i filmen før 1950´erne enten fremstår som forvoksende børn eller en barnlig kopi af de voksne. De vigtigste forløb finder vi i 1930´erne folkekomedier, som fx " fem raske piger" af A.W Sandberg. De unge respekterede ikke de voksne/ forældre men dermed vil de hellere feste.
  • 1950'erne

    1950'erne
    i 1950'erne begyndte de første rigtige ungdomsfilm at opstå. Filmene blandede genreformer lige fra musicals til gysere, med handlingselementer som blev hentet fra tidens avisoverskrifter om de unge. Filmen farlig ungdom, er produceret i 1953, af Lau Lauritzen.
    Den er typiske for perioden, da filmen behandler sociale problemer med ungdomskriminalitet. Filmen havde et belærende fokus på de unge og deres handlinger.
  • 1960'erne

    1960'erne
    i 1960'erne var ungdomsfilmene eksperimentel i formen, da man fik inspiration fra de europæriske filme stile. Filmene satte fokus på søgende unge og psykologisk følsomhed Balladen om Carl-Henning, er produceret i 1969 af Svend og Lene Grønlykke. Filmen er typisk for perioden, da der er en depressiv stemning og fokus på tanker og følelser, filmen har en eksperimentel form.
  • 1970´erne

    1970´erne
    Midten af 1970´erne blev kaldt " guldaldetid" for dansk ungdomsfilm. At sikre de yngre generationers tilgang til film, der skildrer livet fra deres synsvinkel, blev i perioden opfattet som en nødvendigt fremtidsforsikring. Det var ligesom der man begyndte og lave film om unge men også til unge. Der begynder at komme titler og noget popmusik som unge også kunne relatere til det. Film i perioden: " lad os være", " måske ku´vi" og " du er ikke alene" --> Lasse Nielsen.
  • 1980´erne

    1980´erne
    Der kommer en ny film lov vedtager, at 25% af alle de offentlig støttemidler til filmproduktion skal gå til film om og børn og unge. Niels Malmos begyndte og lave film baseret på populære romanforlæg af forfatteren Bjarne Reuter. Film handlede fx om overgangen fra barn - voksen, men som fortrinsvis henvender sig til et voksent publikum, selvom de også kan være popuplær hos de unge. filme i den tid: " kundskabens træ", " Zappa og tro, håb og kærlighed".
  • 1990`erne

    1990`erne
    "Lad isbjørnene danse" af Birger Larsen og "kollegiet" af Martin Barnewitz de er en videreførende ungdomsrealisme film som der var mange af i 1970-80`erne, hvor man blander det danske ungdoms liv med træk fra Hollywoods horrorgenrer.
    I "se min kjole" af Hella Joof eller "Supervoksne" af Christina Rosendahl, der møder man unge der er grænsesøgende og skal udforske forskellige ting som stoffer, sex og kriminalitet og det bliver gjort på en meget direkte måde, som man ikke har set i danskefilm.
  • 2010'erne

    2010'erne
    i 2010'erne, havde ungdomsfilmene en mere følelsemæssig realisme. Den filmiske stil spillede en enndu større rolle. Filmen frit fald af Heidi Maria Faisst 2011, er typisk for perioden, da filmen kontraster barske historier og om omsorgssvigt, med poetiske stilbegreb i musik, farver og foto.
  • Dude (ungdomsfilm)

    Dude (ungdomsfilm)
    Filmen dude er fra år 2017. Den er fra 2010'ernes historiske periode. Det kan ses på dude, da der fx er en dreng der er død, altså der er sat fokus på den følelsesmæssige realisme. Der er brugt poetiske stilbegreber, i forhold til musik og farver, hvilket er ting der karakterisere den historiske periode.