Treball socials

  • Carbó de coc

    Carbó de coc
    Fins aleshores s'utilitzava com a font d'energia el carbó vegetal. Però el 1732 va sorgir el carbó de coc que s'extreia de les mines. Va ser un gran descobriment perquè el carbó de coc té molt més poder calorífic, i això fa que produeixi més energia i també dura més. Però, per altra part, és més difícil d'aconseguir que el carbó vegetal.
  • Llançadora volant

    Llançadora volant
    La llançadora volant va impulsar el procés de mecanització. Aquest invent va ser creat per John Key l'any 1733. Aquest invent va augmentar la velocitat del procés de teixidura i va permetre fer més grans les peces.
  • Inici de la primera Revolució Industrial

    Inici de la primera Revolució Industrial
    Va ser un procés de transformació econòmic, social i tecnològic, que es va iniciar a la Gran Bretanya, l'any 1760 i va acabar el 1840. Va ser impulsada per l'invenció de la màquina de vapor. Durant aquests anys es van crear molts invents i conceptes que van revolucionar les fàbriques i la vida quotidiana.
  • Spinning Jenny

    Spinning Jenny
    La Spinning Jenny va ser l'evolució de la màquina de filar. Aquest invent va sortir l'any 1764 i va incrementar la productivitat a l'hora de filar. També va reduir els treballadors, és a dir, si amb la filosa tradicional necessitaven tenir a 4 teixidores, amb la invenció d'aquest invent, només en necessitaven una.
  • Máquina de vapor

    Máquina de vapor
    La màquina de vapor va ser un abans de la tecnologia molt important, perquè va ser la impulsora de la Revolució Industrial i perquè va produir un gran canvi en la societat. La màquina de vapor ja existia, però no era eficaç. L'any 1769, James Watt va introduir diverses innovacions tècniques i va crear un nou model de màquina de vapor molt més eficaç. Aquest invent es va aplicar com a motor a les màquines agrícoles, a la indústria tèxtil i al ferrocarril.
  • Adam smith: La riquesa de les nacions

    Adam smith: La riquesa de les nacions
    Adam Smith i altres autors britànics van crear teories sobre els principis del liberalisme econòmic:
    - Lliure iniciativa: fas el que vols amb els teus diners, però part d'aquests, has de mirar d'invertir-los en alguna cosa que et satisfaci a tu i també als altres.
    - Llei de l'oferta i la demanda: hi ha un mercat lliure, on hi ha molts preus i opcions, i molta demanda.
    - Llei de la competència: la competència fa que les empreses busquin innovació constant, i que s'abarateixi el preu de les coses.
  • Mule Jenny

    Mule Jenny
    La Mule Jenny era una màquina de fer fil que va ser inventada per Samuel Crompton l'any 1779. Més endavant va ser perfeccionada per Richard Roberts. Aquesta màquina podia fabricar fins a 6 m de fil per minut. Era semimecànica, perquè sempre hi havia d'haver una persona que vigilava que no es trenqués el fil.
  • Teler mecànic

    Teler mecànic
    Edmund Cartwright va inventar el teler mecànic l'any 1785. Aquesta nova invenció va augmentar la producció de teixits. Igual que amb la Spinning Jenny i la Mule Jenny, el telar mecànic va permetre reduir els treballadors, per exemple, si amb la llançadora volant necessitaven 4 persones per fabricar 15 teles, amb l'aparició del teler mecànic només necessitaven una persona per fabricar el triple de teles.
  • Pensament anarquista

    Pensament anarquista
    El pensament anarquista era un conjunt d'idees de diversos pensadors, Proudhon, Bakunin i Kropotkin, que tenien en comú tres principis:
    - Llibertat individual
    - Propietat col·lectiva
    - Rebuig de tota autoritat (especialment la de l'estat)
    Volien crear una revolució a través d'una vaga general. Una part del col·lectiu es decantava més cap a la violència contra l'Estat, l'església..., i l'altra part es decantava cap a la creació de sindicats revolucionaris, l'anarcosindicalisme.
  • Primers vaixells de vapor

    Primers vaixells de vapor
    Els nord-americans John Fitch i Robert Futon van crear diferents models de vaixell de vapor i van establir les primeres línies de transport. L'aparició del vaixell de vapor, va suposar una gran millora per la comercialització i més endavant pel turisme. Com que utilitzaven la màquina de vapor, ja no depenien del vent i els corrents marítims que tant limitaven als valers.
  • Primer viatge amb ferrocarril

    Primer viatge amb ferrocarril
    L'any 1825 va circular el primer ferrocarril des de Stockton fins a Darlington. La locomotora arrossegava 38 vagons a aproximadament uns 20 km/h. Aquesta locomotora va ser inventada per George Stephenson i va ser creada específicament per portar carbó i blat de moro. Després, es va fer el primer viatge amb ferrocarril que portava passatgers dintre. Aquest va ser el 1830, i el ferrocarril va anar des de Manchester fins a Liverpool.
  • Locomotora de vapor

    Locomotora de vapor
    George Stephenson va aconseguir millorar el disseny de la locomotora de vapor que s'utilitzava per al transport de carbó entre les mines. Aquesta nova locomotora era més lleugera i va permetre la creació l'any 1830 de la primera línia ferroviària pel transport de passatgers, entre Manchester i Liverpool.
  • Creació del Dinamo

    Creació del Dinamo
    La Dinamo va ser el primer generador elèctric. Va ser creada per Michel Faraday, entre el 1830 i el 1832. El seu objectiu era transformar l'energia mecànica, en energia elèctrica a través de moviments electromagnètics. Al llarg dels anys la Dinamo va ser perfeccionada per Hippolyte Pixii, Antonio Pacinotti i finalment per Zénobe Gramme.
  • Primers sindicats

    Primers sindicats
    El 1834 van néixer els primers sindicats o Trade Unions. Els sindicats són agrupacions amb un element comú. Aquests reivindicaven el dret d'associació, millores salarials, reducció de jornada de treball i regulació del treball infantil. Més endavant Robert Owen va crear el Great Trade Union, que és la unió de diversos sindicats.
  • Sistema fabril

    Sistema fabril
    Era un sistema de producció que va implicar la producció en sèrie, va comportar un increment de la productivitat i una disminució dels costos de producció. Durant la primera Revolució Industrial, es va crear la concentració de la mà d'obra en un mateix edifici, que van anomenar com a fàbrica. En aquestes fàbriques, hi havia noves fonts d'energia i divisió del treball.
  • L'economia capitalista

    L'economia capitalista
    La industrialització es basava en els principis del liberalisme econòmic i va consolidar el capitalisme, un sistema econòmic basat en la propietat privada dels mitjans de producció i en la llibertat de mercat que són propietat privada d'una minoria de la població, la burgesia.
  • Marxisme

    Marxisme
    A mitjans del segle XIX, Karl Marx i Friedrich Engels van establir les bases del marxisme. Els marxistes van crear partits i sindicats socialistes que guiaven cap a la revolució i defensaven la participació en la vida política i sindical, per aconseguir millores per als treballadors. Després de la revolució volien crear una dictadura per fer fora a la burgesia i així donar pas al comunisme, una societat sense classes socials.
  • Alta Burgesia

    Alta Burgesia
    El desenvolupament del capitalisme industrial va donar poder econòmic a l'alta burgesia (grans industrials, comerciants i banquers), i va fer que es tornés la nova classe dirigent. Vivien en grans palaus luxosos, vestien grans vestits i trajes, feien activitats com anar a l'òpera, als casinos... Aquesta manera de viure es va establir com a model a seguir.
  • Treballadors (classe desfavorida)

    Treballadors (classe desfavorida)
    El proletariat o classe treballadora eren el grup més nombrós. Estava format pels treballadors de les fàbriques, mossos i servei domèstic, personal del comerç... No tenien propietats i treballaven a canvi d'un salari. Durant gran part del segle XIX, no van existir lleis que regulessin les condicions de treball, per tant, els empresaris les fixaven com els hi convenia. Els obrers estaven sotmesos a condicions de treball pèssimes, que provocaven malalties, desnutrició...
  • Convertidor de Henry Bessemer

    Convertidor de Henry Bessemer
    A mitjans del segle XIX Henry Bessemer va inventar el convertidor, que el que feia era que a través de l'aire eliminava les impureses del ferro, i llavors es convertia en acer líquid que posaven en un motlle i que un cop se solidificava, feien peces o làmines d'acer. Aquest invent va permetre fabricar acer de qualitat (ferro + carboni) en grans quantitats. L'ús de l'acer va suposar una gran revolució en l'àmbit de l'obra.
  • Motor d'explosió

    Motor d'explosió
    Realment no hi ha un creador com a tal, sinó que n'hi ha diversos. El 1854 el sacerdot italià Eugenio Barsanti i Felice Matteucci van crear un motor a base d'hidrogen i oxigen. Més endavant el 24 de juny de 1860, Jean Joseph Etienne Lenoir va patentar el primer motor de combustió interna cremant gas dins d'un cilindre. I finalment l'any 1876 Nikolaus August Otto va construir el primer motor de gasolina de la història, que va ser la base per a tots els motors posteriors de combustió interna.
  • Primera internacional

    Primera internacional
    La primera Internacional o Associació Internacional de Treballadors (AIT) es va fundar a Londres el 1864. Era una organització formada per socialistes i anarquistes que volien unir a tots els treballadors del món, i lluitar contra el capitalisme, amb la participació de Karl Marx i Mikhaïl Bakunin. Les diferències entre els socialistes i anarquistes els van portar a separar-se l'any 1872.
  • Producció d'electricitat

    Producció d'electricitat
    L'electricitat com a tal ja existia, però va ser impulsada per la dinamo i el transformador, que van facilitar la producció i el transport. Això va fer que disminuís el preu i que pogués arribar a tots els punts. Invents com el telèfon, la bombeta, el motor elèctric..., també van impulsar el seu ús en telecomunicacions, transport, il·luminació...
  • La segona Revolució Industrial

    La segona Revolució Industrial
    Entre els segles XIX i XX es van crear diversos invents científics i tecnològics que van impulsar una nova fase d'industrialització, anomenada Segona Revolució Industrial. Va ser una època també amb molts de canvis econòmics i socials. La Segona Revolució Industrial va transformar la vida quotidiana amb noves fonts d'energia, nous materials per la producció i el consum, i nous mitjans de transport i comunicació.
  • Nova classe mitjana

    Nova classe mitjana
    A finals del segle XIX, l'anomenada classe mitjana va tenir un paper creixent. Compartia els mateixos valors que la burgesia i aspirava a ascendir per l'esforç i l'estudi. Aquest eren funcionaris de nivell mitjà com ara professors, administratius, vigilants..., també la petita burgesia que eren propietaris de tallers i comerços, artesans, pagesos... No vivien amb luxes, però podien cobrir les seves necessitats bàsiques.
  • Primer automòbil

    Primer automòbil
    El 1885 es va inventar el primer automòbil motoritzat. La invenció de Henry Ford del cotxe utilitari va aconseguir una gran expansió als Estats Units.
  • Segona Internacional

    Segona Internacional
    El 1889 diversos partits socialistes marxistes d'Alemanya, França, Espanya..., van fundar una altra Internacional, aquest cop amb la seu principal a Brussel·les. Dins d'aquest grup hi havia dos grups: uns que eren marxistes ortodoxos que eren més radicals, i els altres eren de caràcter més reformista i eren més pacífics. Aquesta associació va impulsar la lluita per la jornada de 8 hores i va proclamar l'1 de maig com a festa dels treballadors.
  • Motor diessel

    Motor diessel
    L'any 1892, l'inventor i enginyer mecànic d'Alemanya, Rudolf Diesel va crear el primer prototip de motor de dièsel. Al llarg dels anys ha anat evolucionant i millorant, i avui dia encara s'utilitza. El motor Dièsel i el motor d'explosió, van ajudar a que aparegués el cotxe i altres vehicles motoritzats. Concretament, van fer que Henry Ford fabriqués el primer cotxe.
  • Primer vol amb avió

    Primer vol amb avió
    El 17 d'octubre del 1903 va tenir lloc el primer vol amb avió. Els germans Orville i Wilbur Wright van estar tres anys creant l'avió. En aquell moment els motors pesaven massa per a posar-los en un avió, per això els germans van haver de construir un motor més lleuger. Després de diversos intents per fer volar l'avió, el germà petit, Orville, va aconseguir fer volar al Wright Flyer, durant 12 segons, va recórrer 36 metres.
  • Fordisme

    Fordisme
    L'empresari Henry Ford va implementar un nou sistema de producció, gràcies al gran èxit que va tenir en la fabricació del primer model automobilístic de Ford. Aquest sistema promovia la cadena de muntatge, és a dir, a mesura que avança es va muntant el mòbil, cadascú dels treballadors té una feina i cadascú fa una part del mòbil. Per exemple un s'encarrega de muntar el motor, l'altre els frens...
  • Taylorisme

    Taylorisme
    El Taylorisme és un mètode desenvolupat per l'enginyer i economista Frederick Winslow Taylor. És un sistema de producció industrial, que es basa en la fabricació en série, es divideix el treball del procés de producció. Aquest mètode fa que la producció sigui més eficaç i que augmentin els beneficis i la productivitat.