Tijdvak9

Tijdlijn 20e eeuw (1870-1945)

  • Congres van Wenen creërt een nieuw machtssysteem

    Congres van Wenen creërt een nieuw machtssysteem
    Na de val van Napoleon en het Franse keizerrijk komen de staatshoofden van de grootmachten van Europa (Oost-Hong, Rus, Eng, Fr, Prui) bijeen om afspraken te maken over de machtsverhoudingen binnen het continent. Het syteem dat men afspreekt komt bekend te staan als het 'concertsysteem'.
  • Het keizerrijk Duitsland wordt gesticht

    Het keizerrijk Duitsland wordt gesticht
    Op deze dag wordt in de Spiegelzaal in Versailles Willem I tot keizer van het Duitse Rijk gekroond. De persoon die aan de grondvesten van deze eenwording had gestaan was Otto von Bismarck, de eerste kanselier van het nieuwe rijk. In Duitsland staat deze dag bekend als de 'Reichsgründung'.
  • Het Congres van Berlijn komt bijeen

    Het Congres van Berlijn komt bijeen
    Op dit congres werd, onder leiding van de Duitse Rijkskanselier, de zogenaamde 'Oosterse kwestie' opgelost. Deze bijeenkomst wordt gezien als één, al dan niet de laatste bijeenkomst ten tijde van het concertsysteem.
  • De Tweebond wordt opgericht

    Op deze dag sluiten Duitsland en Oostenrijk-Hongarije een verbond waarin men beloofd elkaar te helpen als één van de twee wordt aangevallen door Rusland.
  • De Triple Alliantie wordt opgericht

    De Triple Alliantie wordt opgericht
    Op deze dag treedt Italië toe tot de Tweebond waardoor de Triple Alliantie wordt gevormd. Het eerste van de twee groote machtsblokken in Europe is gevormd.
  • Frederik Wilhelm Victor Albert wordt tot Keizer Willem II gekroond

    Frederik Wilhelm Victor Albert wordt tot Keizer Willem II gekroond
    Anders dan zijn vader wilde Wilhelm II het Duitse Rijk uitbreiden en er een koloniale wereldmacht van maken. Hij ontslaat in 1890 Otto von Bismarck als kanselier en begon hij met een meer expansionistische politiek.
  • Frans-Russische Alliantie wordt ondertekend

    Frans-Russische Alliantie wordt ondertekend
    Beide landen voelden zich bedreigd door de vorming van de Driebond en sloten daarom een militair verbond ter versterking van elkaar.
  • De Entente Cordiale wordt opgericht

    De Entente Cordiale wordt opgericht
    In dit verdrag tussen de Engelsen en de Fransen werden de koloniale verschillen uitgepraat en tegelijkertijd was het een goed verbond waarmee druk uitgevoerd kon worden op Duitsland en haar bondgenoten.
  • Het Schlieffenplan wordt bedacht

    Het Schlieffenplan wordt bedacht
    In 1905 besluit de Duitse generale staf om van een defensieve aanpak over te stappen op een offensieve aanpak. Het grote meesterplan dat men bedacht was het Schlieffenplan. De Duitsers wilden voorkomen dat zij op twee fronten moesten vechten en in dit plan stond berekend en uitgestippeld hoe dit voorkomen zou kunnen worden.
  • De Triple Entente wordt opgericht

    De Triple Entente wordt opgericht
    Na het ondertekenen van het verdrag van Sint-Petersburg door de Engelsen en de Russen, waarin men de onderlingen conflicten in afsloot en elkaar militaire steun beloofde, vormden Frankrijk, Rusland en Engelan de Triple Entente. Het tweede groote machtsblok in Europa was gevormd.
  • Hitler vertrekt naar Wenen om zijn droom als kunstenaar waar te maken

    Hitler vertrek in februari 1908 naar Wenen om zich aan te melden bij de kunstacademie. Hij wordt echter meerdere malen afgewezen en zijn droom valt in duigen. In Wenen komt hitler voor het eerst in aanraking met Duits-nationale en rechts-radicale ideeën.
  • Gavrilo Princip schiet Franz Ferdinand en zijn vrouw dood

    Gavrilo Princip schiet Franz Ferdinand en zijn vrouw dood
    Terwijl de kroonprins op bezoek is In Bosnië, worden hij en zijn vrouw vermoord door de Bosnisch-Servische terrorist Gavrilo Princip. Deze gebeurtenis zou vervolgens de Eerste Wereldoorlog in gang zetten en de gevormde allianties tegen elkaar doen botsen.
  • Period: to

    Hitler dient als korporaal in het Duitse leger

  • Hitler bezoekt in opdracht van het leger een vergadering van de DAP

    Hitler bezoekt in opdracht van het leger een vergadering van de DAP
    In opdracht van het leger, waarin Hitler nog steeds diende, woont hij een vergadering bij van de Deutsche Arbeiterparei. Na het houden van een betoog werd hij door de oprichters uitgenodigd om lid te worden en binnen een korte tijd werd Hiter propagandachef van de DAP.
  • De DAP verandert in de NSDAP

    De DAP verandert in de NSDAP
    Na een korte periode bij de DAP wordt Hitler de führer van de partij en verandert hij de naam in 'Nationalssozialistische Deutsche Arbeiterpartei'. In en programma van 25 punten keerde de partij zich tegen de Vrede van Versailles, het kapitalisme en de joden.
  • Hitler pleegt de Bierkellerputsch

    Hitler pleegt de Bierkellerputsch
    Nadat de Fransen het Ruhrgebied bezet hadden vanwege de wanbetalingen van Duitsland, zag Hitler zijn kans om een greep naar de macht te doen. Het leger en de politie kozen echter niet Hitlers kant en de revolutionairen, inclusief Hitler, werden opgepakt en veroordeeld.
  • De beurskrach vindt plaats in New York

    De beurskrach vindt plaats in New York
    Deze beurskrach luidde het begin in van een grootschalige economische crisis. Hitler gebruikte deze crisis, en de slechte eonomische situatie in Duitsland als gevolg daarvan, aanvankelijk om zijn politieke positie te versterken.
  • Hitler en de NSDAP krijgen een groot aandeel in de Rijksdag

    Bij de verkiezingen van september 1930 verkijgt de NSDAP 18,3 procent van de stemmen. Deze verkiezingen was het startsein van een serie waarin de NSDAP begon met de klim naar de top.
  • Hitler wordt beëdigd als rijkskanselier

  • De NSDAP wordt de grootste in de Rijksdag

    Bij de verkiezingen van juli 1932 wordt de NSDAP met 37,4 procent de grootste partij in de Rijksdag. Genoeg voor een meerderheid was het echter niet en Hitler moest samenwerken met de conservatieven die niets moesten hebben van de Weimar-republiek. Dit accepteerde Hinderburg niet en er moesten nieuwe verkiezingen komen
  • De NSDAP verliest zetels in de Rijksdag

    Na de grootte winst van de NSDAP bij de verkzieingen in julie, leverde de partij bij de verkiezingen van november stemmen in. Ondanks het verlies bleef de NSDAP de grootste maar Hinderburg wilde Hitler niet opnemen in de regering. Franz von Papen onderhandelde aan Hitlers kant en verzekerde dat Hitler geen bedreiging vormde. Dit was niet de eerste keer dat Hitler door zijn tegenstanders werd onderschat.
  • De Rijksdag brandt af

    De Rijksdag brandt af
    Nadat Hitler zijn zin had gekregen en er nieuwe verkiezingen zouden gehouden worden, begonnen de NSDAP en de SA aan eeen systematische, geweldadige terreurcampagne tegen de linke krachten in de Weimar-republiek. De brand in de Rijksdag werd door de partij gebruikt als een excuus om deze terreur voort te zetten
  • De NSDAP wint opnieuw de verkiezingen

    Op 5 maart 1933 won de NSDAP opnieuw de verkiezingen met 43,9 procent. Van vrije, democratische verkiezingen was geen sprake geweest maar de communisten en socialisten wonnen samen toch nog zo'n 30 procent van de stemmen.
  • De Rijksdag wordt buitenspel gezet

    De Rijksdag wordt buitenspel gezet
    Nadat Hitler en de NSDAP als winnaar uit de verkiezingen kwamen, ontstond begeerte naar nog meer macht. Op 23 maart 1993 stemde de Rijksdag met tweederde voor een wet die Hitler nog meer macht zou bezorgen. De facto stemde de Rijksdag die dag voor zijn eigen opheffing.
  • De Nacht van de Lange Messen

    De Nacht van de Lange Messen
    In de Nacht van de Lange Messen werd door de leden van de SS de gehele top van de SA, het partijleger van de NSDAP, uitgemoord. De grootste reden voor deze moordpartij was de twijfel van Hitler aan de loyaliteit van de topstukken van de SA.