-
Period: 1488 to Aug 27, 1576
Tiziano
línia del temps de l'artista Tiziano. En esta línia del temps destaquem algunes de les seues obres -
1516
La Verge amb el Xiquet, Santa Dorotea i Sant Jordi
L'obra forma part d'una sèrie de pintures realitzades entre 1510 i 1520, de desenvolupament predominantment horitzontal i que representen a la Verge amb el Xiquet i a diversos sants en Sacra conversazione. Estes obres eren destinades principalment a la devoció privada.L'autoria de l'obra era indiscutible en el segle XVI,
(https://www.museodelprado.es/coleccion/obra-de-arte/la-virgen-con-el-nio-santa-dorotea-y-san-jorge/cb4b0922-04a4-4318-91ed-bbc4c7b60d78) -
1526
Pala Pesaro
En el quadre es veu a Jacopo Pesaro,qui va encarregar el quadre, i enfront d'ell alguns membres de la seua família sent presentats a la Verge, que es troba asseguda en un tron amb el xiquet Jesús.La Verge queda a la dreta, sobre la diagonal. En el centre es troba sant Pere, veient-se igualment als sants Francesc i Antonio.Els sants estan representats sense cap jerarquia, de manera molt natural. També hi ha altres personatges menys importants.
(https://www.basilicadeifrari.it/opere-pittoriche/) -
1538
Retrat de Francesco Maria della Rovere
El militar és representat de tres quarts, amb armadura i bastó de comandament de la República de Venècia, vist des de baix per a realçar la seua presència i poder. Els colors transmeten amb molta fidelitat la imatge real, reflectint els sentiments d'un guerrer i la seua virilitat. Les armes són representades en tota la seua esplendor pel seu fulgor i les seues lluentors.
(https://www.uffizi.it/opere/tiziano-ritratto-di-francesco-maria-della-rovere) -
1540
Retrat de la família Vendramin
El llenç va ser encarregat per la família patrícia Vendramin i representa, com era el típic costum venecià, només als membres masculins de la dinastia.Inclou als germans Andrea i Gabriele Vendramin, i als set fills d'Andrea. No obstant això, aparentment Andrea era només tres anys major que Gabriele, la qual cosa no es podria pensar a partir de les dos figures ací presents. Continua sent incert quin és quin.
(https://www.nationalgallery.org.uk/paintings/titian-the-vendramin-family) -
1546
David i Goliat
L'escena presenta al gegant Goliat en el sòl inclinat amb una cama en la part més alta del sòl i el cap separat de la inferior. David col·loca les seues cames entre la mà esquerra de Goliat i mira amb les mans entrellaçades en oració cap al cel que està envoltat de núvols amb el símbol lluminós de la gràcia en el mitjà.
(https://basilicasalutevenezia.it/la-basilica/) -
1548
Sísif
Sísif era rei de *Éfira (antic nom de Corint) i per revelar que Zeus havia segrestat a *Egina, el déu grec li va castigar a l'Hades a fer rodar amb el seu cap i espentant una gran roca costa amunt, que contínuament es precipitava cap avall.És un tema sovint representat com a metàfora de l'esforç inútil de l'ésser humà.
(https://www.museodelprado.es/coleccion/obra-de-arte/sisifo/bb56eb47-052f-4e15-8e46-75a3f18b13ad) -
1548
Carles V a cavall en Mühlberg
El quadre commemora la victòria de Carles V sobre la Lliga de Esmalcalda, que s'oposava a la seua autoritat imperial i defenia el protestantisme, en la batalla de Mühlberg.Mostra a l'emperador a cavall, detingut enfront del riu Elba. El quadre representa el mite del poder al qual s'atorga una càrrega heroica. En el seu rostre sembla llegir-se la victòria.
(https://www.museodelprado.es/coleccion/obra-de-arte/carlos-v-en-la-batalla-de-muhlberg/e7c91aaa-b849-478c-a857-0bb58a6b6729) -
1554
La Glòria
L'obra, simbolitza l'ortodoxa devoció per la Trinitat de la família imperial. El rei Carles es va emportar el quadre al seu retir en el monestir de Yuste i va demanar veure'l abans de morir.El gravador Cornelis Cort, va reproduir la composició a burí, però atés que no va poder conéixer el quadre original, va haver de basar-se en una còpia o dibuix que Tiziano li va proporcionar.
(https://www.museodelprado.es/coleccion/obra-de-arte/la-gloria/66149817-6f88-4e5f-a09a-81f63a84d145) -
1559
Diana i Acteó
En l'obra, es representa el moment en què Acteó veu la nuesa de Diana, un episodi que provocarà la terrible venjança de la Deessa. L'obra va romandre en la col·lecció real espanyola fins a 1704, quan Felip V li va regalar a l'ambaixador francés. Els ducs d'Orleans la van comprar fins a 1791, quan la van vendre a un comerciant de Brussel·les durant la Revolució francesa.
(https://www.museodelprado.es/coleccion/obra-de-arte/diana-y-acteon/bc3c2239-9ded-4539-b258-a05d043d6b9e) -
1576
Pietat
Esta obra tenia com a destí la tomba de Tiziano.La pintura representa, sobre el fons d'un gran nínxol en estil manierista, a la Mare de Déu sostenint el cos de Crist, amb l'ajuda de Nicodemo de genolls. L'escena s'emmarca en una arquitectura amb un absis enquadrat per pilastres compostes de blocs tallats amb un frontó fracturat. En la semicúpula de l'absis se situa una au fènix, símbol de la resurrecció
(https://www.gallerieaccademia.it/pieta)