Tercer Trimestre Historia

  • Period: to

    Causes i precedents

    1) Feblesa diplomàtica de les democràcies occidentals - aparició dels totalitarismes
    2) Fracàs de la societat de nacions - creada al 1919 a Versalles, després de la Primera Guerra Mundial per tal d'intentar establir la pau a europa
    3) Expansionismes d'Itàlia, Alemanya i Japó
  • Period: to

    La Segona Guerra Mundial

    És una guerra llampec, on s'utilitzen carros be batalla i avions de combat, res comparat amb la guerra de trinxeres que esperaven els aliats. Grans avenços tecnològics i cientifics que son utilitzats per crear armament més mortífer i destructiu
  • Conferència de Munix

    Conferència de Munix
    Va tenir lloc el 1938, i hi van participar Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia. Aquests van demanar a Hitler que no envaís més territoris, i aquest va dir que acceptava a canvi que Txecoslovàquia s'afegís al domini dels nazis. Als txecoslovacs, però, no se'ls hi va preguntar si estaven d'acord.
  • Expansionisme d'Alemanya

    Inici del camí a la guerra. Hitler volia aconseguir "espai vital" per a Alemanya, i per fer-ho, va annexionar-se a Àustria, que no va oposar resistència. Després va tenir lloc la conferència de Munich, El Pacte d'Acer i el Pacte Germanosoviètic. Va participar també en la Guerra Civil Espanyola i va duplicar els seus efectius militars.
  • Expansionisme d'Itàlia

    Itàlia va envair els territoris d'Etiòpia i d'Albània, i va signar el Pacte d'Acer amb Alemanya el 1939. Va participar també en la Guerra Civil Espanyola:
  • Expansionisme del Japó

    S'inicia amb una política d'expansió cap a la Xina amb l'objectiu d'envair-la, ocupen Manxukuo i comencen la conquesta de la Xina i el sud-est asiàtic.
  • Pacte d'Acer

    Pacte d'Acer
    Pacte militar i polític signat al 1939 a Berlín on Alemanya i Itàlia acordaven la futura ajuda mutua en cas d'una guerra
  • Pacte germanosoviètic

    Pacte germanosoviètic
    Signat el 1939 a Moscou entre l'URSS (Stalin) i Alemanya (Hitler), declarava la no agressió entre aquestes dues potències i una limitació en les zones d'influència.
  • Etapa ofensiva de l'Eix

    O Guerra Llampec, s'inicia amb la invasió de Polònia el 1939, trencant així Alemanya els acords arribats a la conferència de Munix. El 1940 envaeix també diferents territoris: A l'abril, Noruega i Dinamarca, bloquejant a l'hora a Suècia. Al maig, els Països Baixos i Bèlgica, i al juny, envaeix la part nord de França, dividint-la en dos: El nord, dominada pels Nazis, i el sud, pel govern Vichy. A més a més, els nazis desembarquen al maig a Anglaterra, i la bombardejaran sistemàtic al juliol.
  • Period: to

    Fases de la guerra

    Aquesta es divideix en 4 etapes diferents, de 1939 fins a 1945
    1) Etapa ofensiva de l'Eix
    2) Nova dimensió
    3) Etapa ofensiva Aliada
    4) Final de la Guerra
  • Invasió a l' URSS - Operació Barba Roja

    Invasió a l' URSS - Operació Barba Roja
    Del 1941 al 1942 Alemanya ataca l'URSS seguint l'operació Barba Roja (bloquejar tots els recursos agrícoles i energètics), trencant el pacte germanosoviètic signat el 1939. Tot i que avancen, són frenats a causa de la brusca arribada de l'hivern, la tàctica de la terra cremada dels sòviets i la falta de carburant. S'estabilitzen els fronts a Moscou, Leningrad i Stalingrad.
  • Atac a del Japó als EUA - Pearl Harbor

    Atac a del Japó als EUA - Pearl Harbor
    Japó va bombardejar la base naval americana del Pacífic Pearl Harbor, destruint la seva flota. Això va provocar l'entrada dels EUA en el conflicte.
    Per un altra banda, els japonesos es van annexionar als territoris de Malàisia, Indoxina, Indonèsia i Nova Guinea.
  • Ofensiva Aliada

    Al front est d'Europa, lemania es derrotada a Stalingrad i a Krusk.
    Al front sud, els aliats desemvarquen a Sicília i conquereixen Itàlia, capturant a l'hora a Mussolini i es firma un armistici, Tot i així, Mussolini escapa al nord, encara nazi, i crea la república de Saló.
    Al pacífic, els EUA contraatquen i derroten al japó en les vatalles del mar de Coral, de Midway i de Guadalcanal.
  • Conferència de Teheran

    Conferència de Teheran
    Va ser una reunió dels aliats (URSS, el Regne Unit i els EUA). Van pactar el final de la guerra i la postguerra, acordant un desembarcament angloamericà a França l'any pròxim.
  • Desembarcament angloamericà a Normandia

    Desembarcament angloamericà a Normandia
    Aconseguint així una reconquesta del territori Francès i Belga
  • Descomposició del Règim Nazi

    Provocant l'ocupació de Berlín dels aliats i la rendició d'Alemanya. A la posterior conferència de Potsdam es decidirà el futur d'Alemanya
  • Al pacífic...

    Al pacífic...
    La guerra continua fins que els EUA bombardejen Hiroshima i Nagasaki amb la bomba atòmica i el Japó es rendeix
  • Period: to

    Conseqüències

    La II GM va deixar conseqüències tan demogràfiques, com polítiques com econòmiques
  • Period: to

    El món capitalista

  • Conferència de Jalta

    Conferència de Jalta
    Es reuneixen l'URSS, els EUA i el Regne Unit per tal de repartir les reparacions de guerra per Alemanya i instaurar la democràcia en tots els paisos.
  • Conferència de Potsdam

    Conferència de Potsdam
    Es defineix el futur d'Alemanya. Aquesta es desmilitaritza i queda dividida en quatre. A més a més, es du a terme un procés de desnazificació i els judicis de Nuremberg pels crims de guerra nazis.
  • Conseqüències demogràfiques

    Conseqüències demogràfiques
    Més de 50 milions de morts, la meitat dels quals eren civils. El terreny queda devastat i es viu molta violència entre la gent. Hi ha una gran quantitat de població desplaçada forçosament. Té lloc el genocidi nazi
  • Conseqüències econòmiques

    Europa està devastada i demana ajuda als EUA, que han sortit beneficiats amb la guerra. A part, l'escassesat de menjar i habitatge provoca una forta inflació dels preus
  • Conseqüències polítiques

    Diferents acords polítics, com la conferència de Jalta (1945), la conferència de Potsdam (1945) i la de París (1947).
    El Japó és ocupat pels EUA, els quals el democratitzen i el controlen.
    Corea es dividit en Corea del Nord (EUA) i Corea del Sud (URSS)
  • Conferència de Paris

    En aquesta conferència es signen els tractats de Pau amb els aliats d'Alemanya: Hongria, Bulgària, Itàlia i Romania.
  • Cacera de bruixes de McCarthy

    Cacera de bruixes de McCarthy
    Com a part de la doctrina Truman, el senador McCarthy va dur a terme una "cacera de bruixes" a l'interior, on tothom que simpatitzes amb els comunistes o tingues sospita de ser-ho, era enviat a presó. Els més afectats van ser escriptors, actors, director de cinema... Va durar des de l'any 1947 a l'any 1954.
  • Period: to

    La Guerra Freda

    Context: Ens trobem en un nou ordre mundial en tots els nivells, ja que les conferències de Jalta i de Potsdam han determinat noves fronteres a Europa, l'ONU ha fet la "declaració universal dels drets humans" i existeixen dues superpotències: Els EUA (democràtics i capitalistes) i la URSS (democràcia popular i socialistes)
  • Period: to

    Origens de la tensió i la ruptura

    La principal causa van ser les diferències ideològiques entre capitalistes i socialistes. A més, a més els EUA van seguir la doctrina Truman, que consistia en frenar el comunisme, amb una "cacera de bruixes" a l'interior i el "Pla Marshall" a l'exterior.
  • Period: to

    Descolonització i Tercer Món

    La crisi dels imperis colonials, que va tenir com a causes l'aparició de moviments nacionalistes i l'anticolonialisme de la població europea, va dur a les antigues colònies a la independència, fent que l'Índia s'independitzes dels britànics el 1947 i Algèria ho fes dels francesos el 1962. D'aquestes independitzacions va néixer el tercer món, i també neocolonialisme (dependència de les noves metròpolis a les potències d'els EUA i l'URSS) i subdesnvolupament.
  • Independència de la India

    Independència de la India
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    El Pla Marshall va ser la part exterior de la Doctrina Truman. Va durar fins al 1949. Consistia a oferir ajuda americana als estats europeus per tal que poguessin fer front a la devastació causada per la Segona Guerra Mundial.
  • Cop de Praga

    Txecoslovàquia era governada des de 1945 per un Front Nacional. Al 1948, les dificultats econòmiques i les diferències entre els diversos grups van provocar un cop d’estat dels comunistes. Després d'obligar al govern a dimitir, van convocar unes eleccions després i les van guanyar.
  • Qüestió d'Alemanya

    Qüestió d'Alemanya
    Alemanya es trobava dividida en 4 parts, repartides entre EUA, França, Regne Unit i URSS. Les tres primeres es van unir política i economicament, creant la RDA (República Democràtica Alemana). La URSS va respondre amb la creació de la RFA (República Federal Alemana), i amb el bloqueig a Berlín (1948-1949). La divisió també provoca la separació física amb el mur de Berlín que prohibia el transport i comunicació entre els dos estats.
  • Els conflictes àrabo-israelians // Creació Israel

    Els conflictes àrabo-israelians // Creació Israel
    La comunitat jueva es trobava molt dispersada després del genocidi provocat pels nazis i calia trobar una solució al problema jueu. Per tant, es va crear un estat jueu, provocant l'emigració d'aquests cap a Palestina durant l'any 1947. Això provocà que l'ONU crees l'Estat d'Israel el 1948, sota la presència de Ben Gurion. El 1949, però, la lliga Àrab formada per Egipte, Síria, Líban, Transjordània i Iraq va atacar a Israel, els quals van guanyar la guerra i van ocupar gairebé tota Palestina.
  • La Guerra de Corea

    La Guerra de Corea
    Havíem dit que després de les conferències de Jalta i de Potsdam, Corea havia estat dividida en Corea del Nord (capitalista) i Corea del Sud (comunista). El 1949 es van retirar les tropes russes i americanes que estaven donant suport als dos bàndols i llavors el nord envaeix al sud. EUA intervé en nom de l'ONU i xina intervé donant suport al sud. Es firma la pau de Panmunjom l'any 1953 i s'acaba la guerra.
  • Mort de Stalin

    Mort de Stalin
    Venien d'un període de màxima tensió i amb la mort d'aquest va començar una coexistencia pacífica, amb un "equilibri del terror".
  • La Guerra del Vietnam - Etapa Francesa

    La Guerra del Vietnam - Etapa Francesa
    De 1946 al 1954 Vietnam estava en guerra amb França, ja que tractava de descolonitzar-se. El moviment independentista i comunista Viet-minh, de Ho Chi Minh, derrotarà als francesos a Dien-Bien-Phu, i es signaran els acords de Ginebra el 1954, on s'acordava la independència de Vietnam i la divisió del territori en el nord, comunista (Hanoi) i el sud, capitalista (Saigon).
  • Evolució del capitalisme

    Evolució del capitalisme
    Va ser degut a causa de un fort crixement demogràfic, l'intervencionisme estatal i la millora tecnològica, que van permetre un creixement econòmic que va desenvolupar l'Estat del Benestar: Sanitat, habitatge, seguretat social, legislació laboral...
  • Els conflictes àrabo-israelians // Crisis de Suez

    Els conflictes àrabo-israelians // Crisis de Suez
    La nacionalització de la companyia universal del canal marítim de Suez va provocar una guerra anglo-francesa contra Egipte. Israel va intervenir recolzant als anglesos i als francesos, i va ocupar el Sinaí. Aquesta segona guerra va acabar amb la intervenció de l'URSS, dels EUA i de l'ONU.
  • La Guerra del Vietnam - Etapa Americana

    La Guerra del Vietnam - Etapa Americana
    El Vietnam del Sud (dictadura capitalista) és atacat pel Vietnam del Nord (comunista). Els EUA van suportar al sud, enfrontant-se també a una guerrilla comunista (Vietcong). L'any 1968 té lloc l'Ofensiva del Têt, una ofensiva iniciada pels comunistes contra les principals ciutats del sud i les bases americanes. Els EUA van veure que la guerra estava perduda, i que els americans estaven en contra d'aquesta i l'any 1973 es van retirar. El 1975, el Nord guanya i unifica el país.
  • La Revolució Cubana

    La Revolució Cubana
    Anava dirigida contra Fulgencio Batista, un dictador cubà. Es va crear un govern revolucionari i es van nacionalitzar amb expropiacions els béns nord-americans. Això va provocar l'intent d'invasió de l'illa per part de la CIA i els exiliats cubans, però va ser un fracàs (conegut com a "Badia de Cochinos"). Això va provocar l'aliança entre Cuba i l'URSS, fent que els soviets instal·lessin míssils a l'illa, provocant la crisi dels míssils l'any 1962.
  • Subdesenvolupament

    Subdesenvolupament
    Estava caracteritzat per un alt nivell de creixement demogràfic i una alimentació i nutrició insuficient. Hi havia un baix nivell d’industrialització i producció, que generava molt atur i pobresa. El creixement de les ciutats era accelerat i faltaven infraestructures, com serveis sanitaris i socials (gent analfabeta). Hi havia una gran conflictivitat i inestabilitat política, amb molta corrupció i poques llibertats democràtiques, generant guerres civils, ètniques i conflictes entre països.
  • Crísi dels Misils

    Crísi dels Misils
    La revolució Cubana havia provocat l'aliança entre Cuba i l'URSS, fent que els soviets instal·lessin míssils a l'illa, suposant una amenaça directa pels EUA. Aquests van respondre bloquejant maritimament a Cuba, aconseguint així la retirada dels míssils. Tot i així, la tensió provocada reforçarà la necessitat de comunicació directa entre americans i russos.
  • Independència d'Argelia

    Independència d'Argelia
  • Contradicions del mon capitalista

    Contradicions del mon capitalista
    Als EUA es va viure una protesta contra la guerra del Vietnam i una lliuta pels drets civíls a causa de la segregció racial (Martin Luther King) i es van viure problemes generacionals, com l'aparició dels hippies o el maig del 68 a París
  • Els conflictes àrabo-israelians // Guerra dels sis dies

    Els conflictes àrabo-israelians // Guerra dels sis dies
    Israel va ocupar a Gaza, Cisjordània, Sinaí i els Alts del Golan (Síria), ja que temien un imminent atac Àrab i van guanyar la guerra, provocant l'expulsió de Palestins, que crearan l'OAP (l'organització per l'alliberament de Palestina).
  • Els conflictes àrabo-israelians // Guerra de Yom Kippur

    Els conflictes àrabo-israelians // Guerra de Yom Kippur
    El fracàs de l'intent de pau després de la Guerra del 1967 i la negació d'Israel a retornar els territoris ocupats van provocar l'atac de Siria i d'Egipte, provocant el posterior contraatac d'Israel. Aquesta guerra acaba amb la intervenció de l'ONU i l'OPEP provoca la crisi del petroli (no exportar petroli als paisos que havien suportar a Israel durant la guerra). Això incloia als EUA i als seus aliats europeus
  • Period: to

    Un món en crisi