Cronologia segle XIX a Espanya

By c0v3r09
  • Carles IV

    Carles IV
    Carles IV va regnar a Espanya (1788-1808) en plena monarquia absoluta. La Revolució Francesa va impactar el seu govern, debilitant la posició interna i externa de la monarquia i desencadenant la seva caiguda i la Guerra de la Independència. Manuel Godoy, figura clau, va ser criticat per corrupció i derrotes tot i èxits com la Pau de Basilea. El regnat, marcat per decadència política, tensions socials i influències externes, va precipitar l'esfondrament de l'Antic Règim i les reformes liberals.
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    El Tractat de Fontainebleau, va ser un acord entre Espanya (Manuel Godoy) i França (Napoleó Bonaparte) per a la invasió i repartiment de Portugal, aliat de Gran Bretanya, durant les Guerres Napoleòniques. Portugal es dividiria en tres parts: el nord per a Espanya, el sud per a Godoy i el centre sota control francès. Aquest tractat va permetre l'ocupació militar de gran part d'Espanya per Napoleó, desencadenant la Guerra del Francès (1808-1814) i una greu crisi a la península.
  • Guerra del Francès

    Guerra del Francès
    La Guerra del Francès, també anomenada Guerra de la Independència Espanyola, va enfrontar Espanya, Portugal i el Regne Unit contra l’Imperi Napoleònic. Va començar quan Napoleó va ocupar Espanya per posar el seu germà Josep com a rei, desfermant una resistència popular amb el 2 de maig de 1808 a Madrid. Les forces espanyoles van obtenir victòries com Bailén i Vitoria. La guerra va deixar destrucció, va restaurar Ferran VII i va iniciar les revolucions liberals i les independències americanes.
  • Ferran VII

    Ferran VII
    El regnat de Ferran VII (1814-1833) es divideix en tres etapes: la restauració absoluta (1814-1820), amb repressió política i autoritarisme; el Trienni Liberal (1820-1823), marcat per la Constitució de Cadis i un breu govern liberal interromput per la Santa Aliança; i la Dècada Ominosa (1823-1833), de repressió absolutista. Va canviar la llei per cedir el tron a la seva filla Isabel, provocant les guerres carlines. Va ser un període de retrocés polític i divisions entre absolutistes i liberals.
  • Guerres Carlines

    Guerres Carlines
    La mort de Ferran VII el 1833 va provocar un conflicte successori entre els partidaris de la seva filla Isabel II i els de Carles Maria Isidre, germà del rei. Això va desembocar en tres guerres carlines (1833-1876), que van enfrontar els carlins, favorables a l'absolutisme, i els isabelins, liberals. Aquestes guerres, que van afectar principalment al nord d'Espanya, van tenir profundes conseqüències polítiques, socials i econòmiques, i van marcar la polarització entre tradició i modernitat.
  • Isabel II

    Isabel II
    Isabel II va pujar al tron amb 3 anys després de la mort de Ferran VII, fet que va desencadenar la Primera Guerra Carlina entre isabelins i carlins. Durant la seva infantesa, la seva mare i després el general Espartero van governar com a regents. Al 1843, amb 13 anys, Isabel va ser declarada major d’edat. El seu regnat va estar marcat per inestabilitat política i descontentament social, que van culminar amb la Revolució de 1868, obligant-la a exiliar-se a França.
  • Revolució "La Gloriosa"

    Revolució "La Gloriosa"
    La Revolució Gloriosa va acabar amb el regnat d’Isabel II i va obrir un període de canvis polítics a Espanya. Durant els anys 1860, el país vivia una crisi política, econòmica i social. Al setembre de 1868, sota el lema "A baix els Borbons!", el general Joan Prim va liderar una revolta que es va estendre ràpidament, derrotant les tropes reialistes i forçant l'exili d'Isabel II.
  • La primera república

    La primera república
    La Primera República Espanyola va durar del 11 de febrer de 1873 al 29 de desembre de 1874. Va començar després de la sortida d'Amadeu I. Va ser un període marcat per la divisió política entre els republicans i molts canvis de presidents. Va afrontar problemes com la guerra carlista, revoltes socials i una crisi econòmica. Al final, el cop d’estat del general Pavía va acabar amb la República i va tornar la monarquia amb Alfons XII.
  • Alfons XII

    Alfons XII
    El govern d'Alfons XII a Espanya va marcar el final de la Primera República i l'inici de la Restauració borbònica. Alfons XII, després del pronunciamiento de Sagunt el 1874, va restaurar la monarquia i va consolidar un sistema polític bipartidista, amb el torn pacífic entre els partits Liberal i Conservador. Durant el seu regnat, Espanya va viure una relativa estabilitat política i reformes econòmiques, tot i que també va afrontar tensions socials i la pèrdua de les últimes colònies el 1898.
  • Amadeu de Savoia

    Amadeu de Savoia
    El regnat d'Amadeu I d'Espanya va ser breu i destacat per la inestabilitat política. Va ser escollit rei després de la caiguda d'Isabel II, amb l'objectiu d'aportar estabilitat al país. Però va ser molt impopular i va tenir oposició de republicans i carlistes. La seva falta de suport i els conflictes polítics van fer que el seu regnat fos molt difícil. Finalment, va abdicar el 1873 i Espanya va passar a ser una república.