Images

Norge og 2. verdenskrig

  • Tyskland invaderer Norge

    Tyskland invaderer Norge
    Norge valgte å forholde seg nøytrale, da 2. verdenskrig brøt ut. Likevel invaderte tyske tropper landet den 9. april 1940. Til tross for at Norge erklærte seg nøytrale, nektet Kong Haakon og regjeringen seg å falle uten en kamp. Det tok derimot ikke de tyske troppene mer enn 2 måneder å erobre landet. Norge måtte da se seg under tysk okkupasjon frem til frigjøringen i 1945.
  • Slaget om Ålgård

    Slaget om Ålgård
    Det var på Bråstein "Slaget om Ålgård" først begynte, og dermed også kampen mellom de norske og tyske styrkene i Rogaland. Dette var det eneste stedet i Sandnes det ble kamphandlinger med invasjonshæren. 15 april tok et norsk vaktlag stasjonert i Bråstein skole tyske speidere til fange. Selve kampene tok for alvor til 16 april og varte til dagen etter. Tyskerne angrep både mot Bråstein, Figgjo og Ålgård og avanserte på begge sider av elva. Tyskerne hadde kontroll over Ålgård kl. 16 den 17 april.
  • Paris faller til Nazistene

    Paris faller til Nazistene
    Paris blir erobret av Nazi Tyskland den 14 juni 1940, bare én måned etter at det tyske "Wehrmacht" stormet inn i Frankrike. Åtte dager senere velger Frankrike å inngå en våpenvhile sammen med Tyskland, hvor Frankrike etablerer Vichy som deres nye midlertidige hovedstad.
  • Inndragelse av norske Radioer

    Inndragelse av norske Radioer
    Særlig viktig for norsk motstand var kong Haakon 7s taler fra London. For å unngå å høre tysk propaganda hørte mange nordmenn derfor på britiske radiosendinger. Dette førte etter hvert til at radioer ble forbudt i Norge. Politiet gikk så langt som å frata nordmenn radioene sine fra høsten 1941, dersom bruken ikke stemte overens med tyske vilkår.
  • Operasjon Barbarossa

    Operasjon Barbarossa
    Operasjon Barbarossa markerer starten på den tyske invasjonen av Sovjetunionen som begynte 22. juni 1941. Den tysk-sovjetiske krigen var den mest brutale krigføringen under andre verdenskrig og blir sett på som «verdenshistoriens mest morderiske krig». Konfliktens bekreftede antall dødsofre var minst 30 millioner. Med andre ord ble minst 75 % av alle drap i den europeiske delen av andre verdenskrig begått i denne konflikten.
  • Angrepet på Pearl Harbor

    Angrepet på Pearl Harbor
    Angrepet på Pearl Harbor var et overaskelsesangrep utført av det japanske militæret på den amerikanske marinebasen lokalisert på Hawaii. USA hadde på den tiden valgt å forholde seg som en nøytral nasjon under 2. verdenskrig. Angrepet på Hawaii, og andre amerikanske territorier, ledet derimot til at USA formelt sett meldte seg inn i krigen på de alliertes side allerede den følgende dagen.
  • Statsakten

    Statsakten
    Statsakten er sermonien som den tyske "Reichskommissar", J. Terboven, satt i gang i Oslo 1. februar 1942, da Quisling mottok tittelen «ministerpresident», samtidig som de kommissariske statsrådene gikk over til å omtales som «den nasjonale regjering».
    Det ble utformet en strategi for å nazifisere det norske samfunnet. På den andre siden vokste det frem motstand som startet spontan, men endte opp organisert (hemmelig) i sivile og militære former i forståelse med den norske regjering i London.
  • Slaget ved Midway

    Slaget ved Midway
    Slaget ved Midway var en vesentlig marinekamp i Stillehavskrigen, som tok sted fra 4. til 7. juni, under 2. verdenskrig. Denne kampen ble altså utkjempet bare seks måneder etter Japans angrep på Pearl Harbor. Den amerikanske marinen beseiret en angripende flåte fra den japanske marinen, noe som forårsaket merkbare skader på det japanske forsvaret. Denne hendelsen blir omtalt som "det mest slående og avgjørende slaget i marinekrigføringens historie".
  • Tungtvannsaksjonen

    Tungtvannsaksjonen
    De allierte gjennomfører tungtvannsaksjonen på Rjukan for å hindre tyskerne i å få tak i tungtvann. Tungtvann var en viktig del av produksjonen og forskningen på atomvåpen, og var et lett tilgjengelig biprodukt på Norsk Hydros hydrogenfabrikk. Natten 27. februar får en liten gruppe lokalkjente sabotører klarsignal og sniker seg inn for å ødelegge fabrikken. I løpet av noen minutter var ladningene festet, og eksplosjonen som fulgte kort tid etter, ødela cellene som produserte den dyrebare væsken.
  • Italia overgir seg

    Italia overgir seg
    Invasjonen av Sicilia i juli 1943 førte til kollapsen av det fascistiske italienske regimet og fallet til Mussolini, som ble avsatt og arrestert etter ordre fra kong Victor Emmanuel III 25. juli. Den nye regjeringen signerte en våpenhvile med de allierte 8. september 1943.
  • Landsettingen i Normandie

    Landsettingen i Normandie
    Landingene i Normandie var landingsoperasjonene og tilhørende luftbårne operasjoner 6. juni 1944 av den allierte invasjonen av Normandie i Operasjon Overlord under andre verdenskrig. Kodenavnet Operation Neptune og ofte referert til som D-Day, er det den største sjøbårne invasjonen i historien. Operasjonen startet frigjøringen av Frankrike, og resten av Vest-Europa, og la grunnlaget for den allierte seieren på vestfronten.
  • Finnmark blir Tvangsevakuert

    Finnmark blir Tvangsevakuert
    Den 28. oktober 1944 blir Finnmark tvangsevakuert. Det meste av byggverk og infrastruktur blir brent ned av tyske styrker. Tyskerne gjør dette for at den sovjetiske hæren ikke skal kunne bruke infrastrukturen i Nord-Norge dersom de skulle invadere. Denne form for krigføring kalles den brente jords taktikk.
  • Adolf Hitlers Død

    Adolf Hitlers Død
    Den 30. april 1945, i en bunker under hovedkvarteret hans i Berlin, begår Adolf Hitler selvmord ved å svelge en cyanidkapsel og skyte seg selv i hodet. Like etter, den 7. mai 1945, overga Tyskland seg betingelsesløst til de allierte styrkene, hvilket gjorde slutt på Hitlers drømmer om et "1000 år" rike.
  • Frigjøringsdagen

    Frigjøringsdagen
    Frigjøringen av Norge startet først da sovjetiske tropper rykket inn i Finnmark 18. oktober 1944, og nedkjempet de tyske troppene i Kirkenes. Senere stoppet de opp ved Tanaelva, og mellom dem og tyske tropper lenger vest oppsto det et ingenmannsland i Finnmark og Nord-Troms der tyskerne raserte alt, og det meste av befolkningen ble tvangsevakuert sørover. Det var lenge uvisst hva tyskerne i resten av Norge ville gjøre i sluttfasen, men det endte med at de overga seg natt til 9. mai 1945.
  • Kongen Kommer Hjem

    Kongen Kommer Hjem
    Som et resultat av den norske frigjøringen fra tysk okkupasjon, oppsto det et umiddelbart behov for en ny regjering. Hjemmefrontens ledelse overtok styringen inntil en regjeringsdelegasjon ledet av kronprins Olav ankom Oslo 13. mai. Denne tryggheten ledet senere til kongens tilbakekomst 7. juni, hvor det også ble utnevnt en samlingsregjering. Som følger av valgene høsten 1945, der Arbeiderpartiet fikk absolutt flertall og dannet regjering, var de politiske forholdene igjen normale.
  • Atombomben og Krigens ende

    Atombomben og Krigens ende
    Den 6. og 9. august 1945 detonerte USA to atombomber over de japanske byene, Hiroshima og Nagasaki. Bombingen drepte mellom 150 000 og 246 000 mennesker, hvorav de fleste var sivile, og er fortsatt den eneste bruken av atomvåpen i en væpnet konflikt. Japan overga seg til de allierte 15. august, seks dager etter bombingen av Nagasaki, og Sovjetunionens krigserklæring mot Japan. Den japanske regjeringen signerte overgivelseserklæringen den 2. september, noe som effektivt avsluttet krigen.