You are not authorized to access this page.
Indir

NİKOLA TESLA

  • Uzun süre dengi birisinin gelmesi için çok beklenilecek olan NİKOLA TESLA nın doğumu

    Nikola Tesla Elektrik Mühendisi, Makine Mühendisi, Fizikçi ve Elektrofizik uzmanıdır.Nikola Tesla bütün zorluklara rağmen birçok ilki gerçekleştirmiş, bazı şeylerin kurbanı olan ,hafızalardan asla silinmeyecek silinmemesi gereken kişidir. Elektriğin ticari kullanımının önünü açan kişidir. Elektromanyetizma alanında devrimsel buluşlara imza atmış, teorileri ve patentleri sayesinde alternatif akım, elektrik güç sistemi, çok fazlı güç sistemi ve indüksiyon motorlarının gelişmesini sağlamıştır.
  • Period: to

    NİKOLA TESLA VE HAYATI

  • Ailesi 1862 yılında Gospić'e göç etti.

    Tesla okula Karlovac'ta gitti. Tesla Avusturya Graz Politeknik'e 1875 yılında başladı burada elektrik üzerine olan bilgisini arttırdı. Ancak kişisel takıntıları ve asosyalliği nedeniyle üçüncü sınıfın ilk döneminden itibaren okulu bıraktı.Kendisinin sonradan gösterdiği değişik tavırların bundan kaynaklandığı düşünülür. Ailesiyle ilişkisini keserek bir oto mühendislik firmasında çalışmaya başladı.
  • 1882 yılında Paris’e taşınarak Continental Edison Şirketi’nde çalışmaya başladı.

    1882 yılında Paris’e taşınarak Continental Edison Şirketi’nde çalışmaya başladı.
    Bu şirket Edison’un fikirlerini Avrupa’da uygulama konusunda çalışmalar yapıyordu.Bu uzun süre devam edicek olan Edison, Tesla çekişmesini fiilen başlatmış oldu . Burada doğru akım motorları ve dinamolar konusunda geniş ve önemli tecrübeler edindi. Oradayken çalıştığı döner makineleri korumak için regüle edici kontrol cihazları icat etti. Aynı zamanda indüksiyon motorları üzerine çalışmaya başlayan Tesla, dönen manyetik alanlar ile bu dönemde ilgilenmeye başladı.
  • Alternatif akım

    Alternatif akım
    Bir tarafta yeni ve üstün alternatif akım sistemi ile Tesla ve diğer tarafta baskın doğru akım sistemini korumak için çalışan Edison ve bu iki taraf da akımlar savaşı dediğimiz olayın galibi olmak istiyordu.O zaman ki Amerika , Niagara Şelalesi’nin gücünden yararlanmak için bir santral kurmaya karar verince; Edison’un bütün karalamalarına rağmen, alternatif akımı daha çok doğru olduğundan Tesla’nın sistemini Edison’un sistemine tercih etti. jeneratörlerin üzerinde, Tesla’nın adı yer alıyordu.
  • Nikola Tesla, alternatif akım ve yüksek frekansla ilgili olarak aşağıdaki sözleri söylemiştir;

    Nikola Tesla, alternatif akım ve yüksek frekansla ilgili olarak aşağıdaki sözleri söylemiştir;
    Kendi alternatif akım ve yüksek frekans ile ilgili "frekans yüksek olduğu müddetçe yüksek voltajlardaki alternatif akımlar derinin yüzeyinde, herhangi bir yaralanmaya neden olmadan salınırlar. Ama bu amatörlerin becerebileceği bir şey değildir. Sinir dokularına nüfuz edebilecek miliamperler öldürücü bir etki yaratabilir ama derinin üzerindeki amperler kısa süreler için zarar vermez. Derinin altına sızabilecek düşük akımlarsa, ister alternatif ister doğru akım olsunlar, ölüme yol açabilir..
  • 1890'da, uluslararası Niagara komisyonu elektrik üretmek için, Niagara çağlayanının gücünü kullanmak amacıyla çalışmaya başlad

    Bilgin Lord Kelvin, komisyonun başkanlığına atandı ve derhal doğru akım sisteminin en iyi olacağına dair açıklamasını yaptı. Fakat güç, 26 mil uzaklıktaki Buffalo'ya iletilecekti. Bu durumda alternatif akımın gerekliliğini kabul etti.
    1890'da Nikola Tesla yüksek frekans alternatif akım üreteçlerini yaptı..
  • Uzaktan radyo kontrolü

    Uzaktan radyo kontrolü
    1898'de New York şehrinin Madison Parkı'ndatelsiz ile uzaktan kontrollü bir gösteri düzenledi. Büyük alanın ortasına büyük bir tank koydu suyla doldurdu. Bu küçük gölün üzerine yüzmesi için 1 metre uzunluğunda anten direği olan bir tekne koydu. Teknenin içinde bir radyo alıcısı vardı. Nikola Tesla, seyircilerin isteği doğrultusunda ileri gitme, sağa veya sola dönme, durma geri gitme, ışıkları yakıp söndürme gibi çeşitli şeyleri uzaktan radyo kontrol sayesinde yaptı.Böylece yine kendini kanıtladı
  • Yüksek frekans öncülüğü

    Yüksek frekans öncülüğü
    Nikola Tesla, araştırmalarında yüksek gerilim ve yüksek frekansın bilinmeyen alanlarına daha çok yer verdi. O zaman yararlanılmamış olmasına rağmen, Nikola Tesla'nın yüksek frekans ve yüksek gerilim alanındaki keşifleri, modern elektroniğin yolunu açtı. Bir yüksek frekans transformatörü ile çıplak elinde tuttuğu gazlı tüpü yakacak şekilde vücudundan, zarar vermeden, yüksek gerilimli akım geçiriyordu. O günlerde Nikola Tesla, aslında neon tüpünün ve flüoresan tüpünün aydınlatmasını gösteriyordu.
  • Period: to

    İyonosfer çalışmaları, radar ve tribünler

    Nikola Tesla Dünya'nın katmanlarından biri olan iyonosferin insanlığın yararına kullanabileceğini söyleyen ve bunu ispatlayan bilim adamıdır...Nikola Tesla, iyonosfer ile ilgili çok fazla araştırma yaparak ilk radyo yayın merkezi ve kablosuz elektrik taşıma merkezi olan Shoreham, Long Island'da 1901 ile 1905 yılları arasında Wardenclyffe Kulesi'ni inşa etti.
  • Dünya çapında telsiz

    Dünya çapında telsiz
    Tek parça olması dışında, büyük bir mantara benzeyen yapı, yerdeki kısmı geniş ve 62 metre yukarısındaki tepe noktasına doğru daralan, kafes şeklinde bir iskelete sahipti. Tepede 30 metre çapında bir yarım küreyle örtülüydü. Büyük kulenin yakınında, 30 metre karelik tuğla bina tamamlandığı zaman, Tesla laboratuvarını binaya taşımaya başladı. Bu sırada radyo frekans jeneratörleri ve onları çalıştıran motorların yapımında bazı gecikmelerle karşılaşıldı.
  • Öngörü yeteneği

    Öngörü yeteneği
    Bu sırada Elektro-adam Nikola Tesla Mors koduyla sınırlı olan büyük endüstrinin geleceğine ait, uzak görüşünü açıklayan kuramsal broşürünü yayınladı. Bu broşür, Nikola Tesla'nın kahin olduğuna herkesi inandırdı. Broşürde, telgraf, telefon, haber yayını, borsa görüşmeleri, deniz ve hava trafiğine yardım, eğlence ve müzik yayını, saat ayarı, resimli telgraf, telefoto ve teleks hizmetleri ile, Nikola Tesla'nın sonradan oluşumunu gördüğü radyo sitesi anlatılıyordu.
  • Dünya'nın en güçlü vericisi

    Dünya'nın en güçlü vericisi
    Yüksek gerilim ve yüksek frekanslı elektrik iletimi konusundaki araştırmalar, Nikola Tesla'yı Colorado Springs yakınlarındaki bir dağın üzerine Dünya'nın en güçlü radyo vericisini kurup çalıştırmaya yöneltti. 60 metrelik direğin etrafında, 22,5 metre çapında, hava çekirdekli transformatörü yaptı. İç kısımdaki sekonder 100 sarımlı ve 3 metre çapındaydı. Üreticisi, istasyondan birkaç mil uzaklıkta bulunan enerjiyi kullanırken, Nikola Tesla ilk insan yapımı şimşeği oluşturdu
  • Uzaktan kumanda, kozmik ses dalgaları ve uzay

    Uzaktan kumanda, kozmik ses dalgaları ve uzay
    Daha sonra Nikola Tesla uzaktan kumandayı açıklamıştır.Bir sene sonra Nikola Tesla uzaydaki hayatın varlığı ile de yakından ilgilenmiş. Dünya'da ilk defa 1899 yılının Mart ayında kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları göndermiştir. Uzaydan kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır.1917'nin Ağustos'unda uzaktaki cisimlerin üzerine kısa dalga darbeleri gönderip, yansıyan kısa dalga darbelerinin bir flüoresan ekran üzerinde toplanmasıyla izlenebileceklerini açıklamıştır.
  • Radyo frekans alternatörü

    Radyo frekans alternatörü
    1890'da Nikola Tesla yüksek frekans alternatif akım üreteçlerini yapmıştı. 184 kutuplu olan bir tanesi 10 kHz'lik çıkış veriyordu. Daha sonra, 20 kHz'e kadar yüksek frekansları elde etti. Bu ilk, sürekli, güvenilir Atlantik aşırı radyo servisiydi. Bu alternatörler, Nikola Tesla'nın kulesinin yerine, radyo merkezinin tüm güçlerini sağladı. Böylece Nikola Tesla'nın Dünya çapında telsiz hayali, 30 yıl sonra, icat ettiği vericinin kullanılmasıyla yeniden gerçekleştirildi.
  • Ölümü ve sonrası

    Sıradışı bir karaktere sahip olan Tesla para yönetiminde hiçbir zaman başarılı olamadı. Hayatının son yıllarını borçlarından kaçmak için sürekli otel değiştirerek geçirdi. 7 Ocak 1943 tarihinde 86 yaşındayken New Yorker Oteli'nin bir odasında kalp yetmezliği sebebiyle hayata veda etti. Ölmeden önce teleforce silahı adını verdiği bir çalışma yürütmekte olan Tesla'nın bütün dokümanlarına ABD hükümeti tarafından el konuldu.Belki de Teslanın önü bu kadar kesilmeseydi dünya çok farklı bir yer olurdu.