Mustafa Kemal Atatürk'ün Hayatının zaman çizelgesi

By Botan
  • T.C MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

    T.C MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
    Ad: Botan EREN
    Numara: 190104002
    Bölüm: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
    Ders: Sosyal Bilgiler Öğretimi 1
    Konu: Timetoast programı ile Etkinlik hazırlama
    Ders Sorumlusu: Hayati ADALAR
  • Mustafa Kemal Atatürk'ün Hayatının zaman çizelgesi

    Mustafa Kemal Atatürk'ün Hayatının zaman çizelgesi
  • Selanik'te Doğdu

    Selanik'te Doğdu
    Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu
  • Askeri Rüştiye'ye girdi

    Askeri Rüştiye'ye girdi
    Mustafa Kemal, öğrenim çağına gelince annesinin arzusu üzerine Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde ilköğrenimine başladı. Kısa bir süre sonra babasının isteğiyle devrinin şartlarına göre modern eğitim veren Şemsi Efendi Mektebine geçti. Daha sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesine kaydoldu ve kısa bir süre sonra 1893 yılında Selanik Askeri Rüştiyesine girdi. Çok sevdiği matematik dersinin öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi'den '' Kemal'' adını aldı. Böylece adı '' Mustafa Kemal'' oldu.
  • Manastır Askeri Lisesine girdi.

    Manastır Askeri Lisesine girdi.
    Selanik Askeri Rüştiyesini bitirdikten sonra 1896 yılında Manastır Askeri İdadisine başladı. Edebiyata olan ilgisi, onda gelecekteki hitabet ve yazılı anlatım ustalığının temelini oluşturdu. Manastır Askeri İdadisindeki tarih öğretmeni Kolağası Mehmet Tevfik Bey, Mustafa Kemalin Tarihe ve özellikle de Türk tarihine ilgi duymasında başlıca etken oldu.
  • Trablusgarp Savaşı

    Trablusgarp Savaşı
    1911 yılında Trablusgarp Savaşı'na gönüllü olarak katıldı. Rütbesi binbaşılığa yükseltildi. Mustafa Kemal bir grup arkadaşıyla birlikte Tobruk ve Derne bölgesinde görev aldı. Tobruk Bölgesinde komutasındaki yerli kuvvetlerle yaptığı bir baskın taarruzunda İtalyanlara ağır kayıplar verdirdi. 1912 yılı içinde Derne'de İtalyanlara karşı başarıyla mücadeleye devam etti. Ekim 1912'de Balkan Savaşı Başlayınca Mustafa Kemal Gelibolu ve Bolayır'daki birliklerle savaşa katıldı.
  • Atatürk Anafartalar Grup Komutanlığına Atandı

    Atatürk Anafartalar Grup Komutanlığına Atandı
    25 nisan 1915'te Arıburnu'na çıkan düşmanı, Mustafa Kemal'in komuta ettiği 19.Tümen Conkbayırın'da durdurdu. Mustafa Kemal bu başarı üzerine albaylığa yükseldi. İngilizler 6-7 Ağustos 1915'te Arıburnu'nda tekrar taarruza geçti. 8-9 Ağustos 1915'te Mustafa Kemal, Anafartalar Grup Komutanlığına atandı. Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos'ta Anafartalar zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta ikinci Anafartalar zaferleri takip etti.
  • Samsun'a Çıkış

    Samsun'a Çıkış
    Mondros Mütarekesi'nden sonra itilaf devletlerinin Osmanlı ordularını işgale başlamaları üzerine Mustafa Kemal 9.Ordu müfettişi olarak 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı.
  • Anadolu'da Kongreler Düzenledi

    Anadolu'da Kongreler Düzenledi
    22 Haziran 1922'da Amasya'da yayımladığı genelgeyle '' Milletin İstiklalini yine milletin azim ve kararının kurtaracağını'' ilan edip Sivas Kongresini toplantıya çağırdı. 23 Temmuz, 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum, 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında da Sivas Kongresini toplayarak Vatanın kurtuluşu için izlenecek yolun belirlenmesini sağladı.
  • Mustafa Kemal TBMM'yi açtı

    Mustafa Kemal TBMM'yi açtı
    23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla Türkiye Cumhuriyetinin kurulması yolunda önemli bir adım atıldı. Meclis ve Hükümet başkanlığına Mustafa Kemal seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşının başarıyla sonuçlanması için gerekli yasaları kabul edip uygulamaya başladı.
  • Başkomutanlık Meydan Savaşını Kazandı

    Başkomutanlık Meydan Savaşını Kazandı
    Bu savaşta Yunan ordusunun zayiatı 100.000'in üzerindeydi. Batı Anadolu geri çekilen Yunan ordusu tarafından uygulanan yakıp yıkma taktiği ile büyük ölçüde harap olmuştur. Savaştan hemen sonra Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa, ordulara şu ünlü emri vermiştir '' Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri! ''
  • Cumhuriyet ilan edildi

    Cumhuriyet ilan edildi
    29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet ilan edildi ve Atatürk ilk Cumhurbaşkanı seçildi.
  • Sayısız yenilik ve İnkılaplar gerçekleşti

    Sayısız yenilik ve İnkılaplar gerçekleşti
    Saltanatın Kaldırılması (1Kasım 1922)
    Cumhuriyetin İlan Edilmesi (29 Ekim 1923)
    Halifeliğin Kaldırılması ( 3 Mart 1924)
    Kadınlara erkeklerle eşit haklar verilmesi ( 1926-1934)
    Şapka ve Kıyafet Devrimi ( 25 Kasım 1925)
    Tekke zaviye ve Türbelerin Kapatılması ( 30 Kasım 1925)
    Soyadı Kanunu ( 21 Haziran 1934)
    Lakap ve unvanların kaldırılması ( 26 Kasım 1934)
    Uluslararası saat ve takvim (1925) ve Uzunluk ölçülerin Kabulü(1931)
    ….
  • Mustafa Kemal Atatürk Bizlere Veda etti.

    Mustafa Kemal Atatürk Bizlere Veda etti.
    Bütün hayatı mücadele içinde geçen Atatürk'ün 1937 yılının sonlarına doğru sağlığı bozulmaya başladı. Buna rağmen o dönemde yoğun bir biçimde bitmeyen bir heyecanla Hatay'ın ana vatan dahil olması için çalıştı. Kendisinde mevcut karaciğer yetmezliği Ocak 1938'de daha da belirginleşti. Büyük ÖNDER son günlerini İstanbul'da sürekli doktorların gözetiminde geçirdi. 10 Kasım 1938 Perşembe Günü saat dokuzu beş geçe Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini kapadı.