middelalderen i europa Mathias Kasseth

  • 330

    Det øst romerske riket (200-1450)

    Det øst romerske  riket (200-1450)
    På slutten av 200 tallet bestemte keiser Diokletian seg for og dele Romerriket i to (øst og vest romer riket).Det øst romerske riket ble styrt av keisere som ble oppfattet som arvtakere fra det gamle Romerriket. På 500 tallet opplevde riket en storhetstid under keiser Justinian. Justinian førte erobringspolitikken til det gamle romer riket. Dermed fikk øst romer riket utvidet sine landegrenser. Rundt år 1000 sto det østromerske riket sterkt økonomisk, selv om de var under ytre og indre press.
  • 400

    Folkevandringen (400-600)

    Folkevandringen (400-600)
    Folke vandringen begynte med at, hunerne trengte seg inn i Europa fra øst og fordrev menneskene som bodde der fr før. Dette utleste en kjedereaksjon av ulike folke grupper som va på leting etter et nytt sted å bo.
    I vest Europa var det særlig germanske folkestammer som var på vandring. Vest gotere slo seg ned i Spania. østgotere og langobarder i Italia. Og den angelsaksiske innvandringen til England fortrengte kelterne.
  • 476

    vest romerrikets fall (476)

    vest romerrikets fall (476)
    middelalderen startet med det vestromerske fallet. i århundrer kontrollerte det romerske imperiet et enormt territorium, som strakte seg fra Storbritannia til Nord-Afrika og Spania til Midtøsten. Imperiet ble til slutt offer for sin egen størrelse og dermed kollapset det.
  • 496

    Frankerriket (496-843)

    Frankerriket (496-843)
    Frankerriket opprettet med Klodvig 1 som den første kronete kongen av frankerne i 496. 751 ble Pippin den lille konge i Frankerriket. Pippin etterfulgt av Karl den store, utvidet frankerriket kraftig gjennom erobringer i det som er dagens Tyskland, Nederland, Belgia og flere deler av Europa. Frankerriket gikk sterkt og brutalt inn for å kristne undersåttene sine. I 843 ble frankerriket delt i fire, av Karls sønnesønner som i senere tid skulle bli til det vi i dag kaller Frankrike.
  • 500

    Kirken og kristendommen (500)

    Kirken og kristendommen (500)
    Etter det vestromerske fall tok kirken på seg oppgaver som tidligere har vært løst før av det tidligere imperiet som å organisere matforsyninger og løse konflikter. Kirken skulle kom til å bli veldig viktig å mektig utover i høymiddelalderen og framover, med paven som øverste leder
  • Period: 500 to 1000

    Tidlig middelalder

  • 622

    Mohammed og Islam (622)

    Mohammed og Islam (622)
    I 610 fikk Mohammed en guddommelig åpenbaring. Han fikk i senere tid flere åpenbaringer som senere ble til Koranen. Den la grunnlaget for en helt ny religion, Islam. Ifølge åpenbaringene var Mohammed utvalgt som Allahs endelige profet. Mohammed måtte flykte fra hjembyen sin Mekka, på grunn av hans meninger. Flukten fra mekka markerer begynnelsen på Islams tidsregning. Mohammed vendte tilbake til mekka og erobret byen. I 632 ble nye områder erobret av hans etterfølgere, som ble kalt for Kalifer.
  • 700

    Det arabiske riket (700-900)

    Det arabiske riket (700-900)
    Det arabiske riket var på midten av 700 tallet blitt ett imperium som omfattet Midtøsten, deler av Afrika, Spania og Portugal. Araberne tvang ikke beboerne som bodde i andre deler i verden til å konvertere til Islam. De gjorde religionen åpen for alle. Rundt år 750 hadde det arabiske riket en oppblomstring økonomisk og kulturelt.
    Det arabiske riket manglet et styringssystem, dermed splittet riket seg på 900 tallet i fire enheter som fungerte som selvstendige kalifater
  • 900

    England (900)

    England (900)
    I folkevandringstiden slo anglere og saksere seg ned i England og etablerte mindre kongedømmer. I oktober 1066 ble England erobret av hertug Wilhelm av Normandie. Wilhelm hevdet at han ble godkjent som konge av den nåværende kong Edvard. Hertug Wilhelm, Harald Godwinsson og kong Harald Hardråde kriget over hvem som skulle får bli konge over England. Hertug Wilhelm seiret til slutt og ble kronet til konge. I senere tid kriget England og frankerriket mye, og Wilhelm erobret deler av frankerriket.
  • 962

    Det Tysk-romerske riket (962-1806)

    Det Tysk-romerske riket (962-1806)
    Det tysk-romerske riket var et keiserdømme i Vest-Europa, der keiseren var øverste myndighet for flere fyrstedømmer og andre territorier i 800 år. Otto var fra før konge i det tysk-romerske riket, som hadde oppstått i den østlige delen av Frankerriket. På 900 tallet be Otto beskytter av kirken og pavedømmet. Otto brukte kirke organisasjonen til å styre riket sitt (det ottonske system). Det tysk-romerske riket varte i ca
    1000 år. Riket ble oppløst på grunn av Napoleons erobring av Europa.
  • Period: 1000 to 1300

    Høymiddelalderen

  • 1095

    Korstogene (1095)

    Korstogene (1095)
    I 1095 oppfordret paven alle fyrster om å bidra til frigjøringen av det hellige land (Jerusalem) i fra Muslimsk kontroll. Argumentet hans var at pilgrimmer som dro til Jerusalem ble angrepet av på vei dit, av muslimske styrker. Paven lovte gratis jord, penger og syndsforlatelse. Dette var en viktig faktor for at folk meldte seg som korsfarere. Det be sendt flere korstog til Jerusalem. Korstogene klarte til slutt å erobre Jerusalem, men Muslimske styrker erobret det tilbake kort tid etter.
  • 1215

    Magna Carta (1215)

    Magna Carta (1215)
    I 1214 led den engelske kongen Johan en krig mot frankerriket der han tapte mye land områder. Dette gjorde til at stormennene i England tvang kong Johan å skrive ned et dokument, Magna Carta. Magna Carta gjorde til at Kongen måtte gi bort deler av makten til stormennene i England. Kongene fremover måtte rådføre med landets stormenn. Dette la grunnlaget for det engelske parlamentet. Kongen styrte landet og ga lover, mens Parlamentet vedtok skatter
  • Period: 1300 to 1500

    senmiddelalderen

  • 1337

    Hundreårskrigen (1337-1453)

    Hundreårskrigen (1337-1453)
    Hundre års krigen er en betegnelse for krigen i mellom frankerriket og England. Krigen varte ifra 1337 til 1453. Krigen dreide seg om hvem som skulle styre Frankerriket. Krigen ble uløst da den franske kongen Karl den 4 døde. Han etterlatte seg ikke noen direkte mannlig arving etter hans død. Det meldte seg da en fransk og engelsk tronkrever. rivaliseringen førte til krig. Krigen endte med at den franske tronkrever jaget bort den engelske tronkreveren bort fra Frankerriket.
  • 1347

    Svartedauden (1347)

    Svartedauden (1347)
    svartedauden kom til Europa i 1347. Svartedauden kom til. Pest bakterien levde i blodet til lopper. Loppene holdte seg til smågnagere, spesielt rotter. Pest bakterien oppstod i Sentral-Asia og satte seg i blodet på rottene som ble med handelsskip fra Sentral-Asia til Europa. Disse loppene spredde seg også utover Europa ved å sette seg på korn som ble fraktet utover Europa. Halvparten av Europas befolkning på 80 millioner døde.
  • 1453

    Det østromerske rikets fall

    Det østromerske rikets fall
    Det bysantiske riket viste seg å være mer stabilt enn den vestlige delen, og varte i 1000 år lengre. Riket hadde en liten oppgangs tid i begynnelsen av 1000 tallet, der de klarte å erobre tilbake mye av sine tapte områder. I 1453 erobret osmanske styrker Konstantinopel. Med denne erobringen gikk det siste rest av det østromerske riket i oppløsning.