You are not authorized to access this page.

Middelalder i Europa Oda Richstad Holmen

By oda rh
  • 400

    Folkevandinga

    Folkevandinga
    hunere dro inn i Europa fra øst og jagde menneskene som bodde der bort. Det førte videre til at flere folkegrupper måtte finne en ny plass å bo. Det var særlig germanske folkegrupper i vest-europa som var på vandring.
    Perioden varte fra ca, 400 til 600.
  • 476

    Vest-Romerrikets Fall

    Vest-Romerrikets Fall
    Det var mange indre og ytre årsaker til Romerrikets fall.
    Invasjoner fra barbarer, Økonomiske problemer, Splittelsen av romerriket i øst og vest, Politisk korrupsjon og ustabilitet og Hunerne presser på fra østen.
  • 482

    det østromerske riket

    det østromerske riket
    Romerske imperiet ble delt i to, den østlige og det vestlige dele. Bysantiske keiserdømmet utgjorde den østlige delen. Det østromerske riket ble styrt av keisere som mente det var de som skulle styre. Keiserne hadde mest makt både politisk og religiøst. Første hundreårene var romerske innflytelsen dominerende. Latin var adminisjonsspråk og riket ble ofte kalt det østromerske riket.
  • 570

    Det arabiske riket

    Det arabiske riket
    Det arabiske riket var tidlig i middelalderen, og er et viktig rike. Det ble grunnlagt samtidig som Muhammeds forkynnelse og de erobringene han og slekten hans gjorde. Riket ble styrt av flere dynastier. Det var nomader som bodde der. Over halvøya gikk det handelsruter, og disse var viktig. Varene ble fraktet på kameler. Muhammed tjente mye penger på den handelen.
  • 732

    Frankerriket

    Frankerriket
    Frankerne klarte å vinne over arabiske styrker i slaget, i 735. Dette satte en slutt på arabiske ekspensjonen. Karl Martell var lederen for det frankiske styrke. Senere utropte en av sønnene til Karl Martell seg ti kongen av Frankerriket. Han var ikke noen kongesønn, derfor rådførte han seg til paven, og paven syntes det var greit. Så Karl Martell sin sønn Pipin skulle som gjengjeld passe på paven. Han gjorde frankerriket mye større.
  • 768

    karl den store keiser

    karl den store keiser
    I 768 ble Karl konge over Frankerne. Han delte faktisk makten med sin bror Karloman. Når Karl den store var konge, vokste frankiske seg mektig. Han sto imot alt som var i veien for han. Han var den anerkjente keiseren som styrte i det meste i Vest-Europa etter vest-Romerrikets fall.
  • 962

    Det tyske-romerske riket

    Det tyske-romerske riket
    Det tyske-romerske riket fant sted i vest- Europa, og var et keiserdømme. Keiserne hadde mye makt i over 800 år. Riket var egentlig to gamle statsdannelser, men ble sammenslått. 962, ble den tyske 0tto 1 kronet til romersk keiser. Det ble ødelagt på 1800 tallet på grunn av Napoleon.
  • 1030

    Slaget på Stiklestad

    Slaget på Stiklestad
    På Verdal i 1030 den 29.juli var slaget på Stiklestad. Det er et av de mest populære slagene i Norges historie. Olav den hellige ble drept her. Han ble drept av en trøndersk bondehær. Olav var konge i Norge fra 1015 til 1028. Han ble erklært som helgen av biskop Grimkjell 3.
  • 1130

    Høymiddelalderen

    Høymiddelalderen
    Norges utvikling i høymiddelalderen. i høymiddelalderen i Norge da de var på sitt beste politisk, økonomisk og kulturelt på tros av borgerkrigen som var tidlig i høymiddelalderen. Det var borgerkrig i Norge på grunn av at det var mange kongesønner som krevde tronen. Det var også slutt på vikingtokter som gjorde at det ble vanskelig å skaffe seg rikdommer og lignende
  • 1215

    Manga Charta

    Manga Charta
    Magna Charta ble et avgjørende vendepunkt i kampen for å etablere frihet, og vidt og bredt betraktes det også som et av de viktigste rettslige dokumenter i utviklingen av det moderne demokrati. Borgere hadde rett til å eie og arve eiendommer, og beskyttet mot å skulle betale for mye skatt.
  • 1337

    Hundreårskrigen

    Hundreårskrigen
    Stridigheter og konflikter var det i hundreårskrigen. Krigen var mellom England og Frankrike, og senere Burgund. Krigen var ukjempet igjennom en 116-årspeiode fra 1337 til 1453. Vi ser på alle tingene som skjedde, som samme krig, og har derfor fått navne hundreårskrigen.
  • 1348

    svartedauden

    svartedauden
    Svartedauden er en av de værets pandemiene i Norge. Pest er en bakteriell infeksjonssykdom. Sykdommen ble spredd til mennesker ved loppebitt. Pesten spedde seg med skip og med andre transport. Dyr som rotter ble infiserte av pest, som også kan ha vært smittebærere. Det var rundt 175000 og 200000 døde i Norge.
  • 1431

    Jeanne D'Arc

    Jeanne D'Arc
    Jeanne d'Arc. Hun er en fransk bondejente. Hun ble født 1412. i hundreårskrigen Klarte hun å snu krigen til Frankrikes gevinst. Like etterpå ble hun tatt og fanget. Hun ble solgt til engelskmenn og bent på bålet for trolldom. Både fransk-og engelskmennene trodde hun varen heks. Hun døde i Rouen 30mai 1431.
  • 1537

    Den dansk-norske unionen

    Den dansk-norske unionen
    Etter svartedauden var det ikke noen som kunne opprettholde den norske staten. Det førte til at Norge gikk i union ed Danmark i 1830. Danmark var den dominerende parten.
  • Føydale system

    Føydale system
    I føydalisme systemet var frystene (suveren hersker) på toppen og de ufrie bønedene på bunnen. De man hadde under seg på systemet skulle man beskytte, de som lå under på system skulle vise lojalitet til de som var over seg