Línia del temps, context històric

  • Quines eren les primeres mesures educatives de la II República? Busca informació sobre les Missions Pedagògiques.

    Quines eren les primeres mesures educatives de la II República? Busca informació sobre les Missions Pedagògiques.
    Una de les primeres mesures educatives de la II República, va ser un projecte per a fer 27.000 escoles. Mentres aquestes escoles es construïen l’ajuntament van impartir unes aules per a que els xiquets i majors continuaren amb l’estudi.
    Les Missions Pedagògiques va ser un projecte solidari patrocinat pel govern a traves del Ministre de Institució Pública.
    El president d’aquestes Missions Pedagògiques era Manuel Bartolomé Cossío.
  • Quan i per què es declara la II República?

    Quan i per què es declara la II República?
    Es va declarar el 14 d’abril de 1931. La II República es va declarar peque els oficials de l'exercit no es recolzaven en el rei.
  • Aspectes principals de la Constitució aprovada en 1931

    Aspectes principals de la Constitució aprovada en 1931
    Alguns aspectes de la constitució aprovada en 1931 varen ser:
    • Es definia a Espanya com a una República.
    • La propietat privada.
    • Es van ficar separacions entre l'església i l’estat .
    • Es van organitzar els territoris.
    • Tribunal de Garanties Constitucionals.
  • Eleccions del 1933: Qui les guanya? Qui és el president després d’aquestes eleccions?

    Eleccions del 1933: Qui les guanya? Qui és el president després d’aquestes eleccions?
    Les eleccions de 1933 les va guanyar el partit de la Confederació Espanyola de Dretes Autònomes (CEDA). El president després d’aquestes eleccions es José María Gil-Robles.
  • Eleccions de 1936: el Front Popular. Què era? Què ocorre en aquestes eleccions? Què passa després d’aquestes eleccions?

    Eleccions de 1936: el Front Popular. Què era? Què ocorre en aquestes eleccions? Què passa després d’aquestes eleccions?
    El Front popular va ser una col·locació espanyola creada en gener de 1936 per els principals partits de esquerres. El que va ocorre en aquestes eleccions es que es va tindre que fer una segona volta ja que els ciutadans no es varen ficar d'acord Finalment el que passa despres d'aquestes segones seleccions es que el Front Popular
    surt victorios.
  • Guerra civil espanyola: 1936-39. Quins eren els dos bàndols que s’enfrontaren? Què defenia cadascun dels bàndols?

    Guerra civil espanyola: 1936-39. Quins eren els dos bàndols que s’enfrontaren? Què defenia cadascun dels bàndols?
    Els dos bàndols que es varen enfrontar varen ser, el bàndol república i el bàndol nacional. El bàndol república defenia la República, la Constitució i les llibertats que es donaven en ella. Estava recolzat en la seva gran majoria per la classe obrera i estava dirigit per Juan Negrín. I el bàndol nacionalista s'oposava a tot el que defensava el bàndol republicà i el seu principal objectiu era instaurar una dictadura militar. Aquest bàndol estava liderat per Francisco Franco.
  • Cop d’estat a la República de 1936: qui fa aquest cop d’estat? Qui el dirigeix?

    Cop d’estat a la República de 1936: qui fa aquest cop d’estat? Qui el dirigeix?
    El colp d’estat de la República de 1936 el dona Francisco Franco, aquest també es el que ho dirigeix.
  • València, capital de la República. Per què i durant quin període es proclama València com a capital de la República? Quin esdeveniment mundial se celebra a València durant aquesta etapa?

    València, capital de la República. Per què i durant quin període es proclama València com a capital de la República? Quin esdeveniment mundial se celebra a València durant aquesta etapa?
    València va ser la capital de la República durant 11 mesos, concretament va es començar el 7 de novembre de 1936 fins al 6 d’octubre de 1937. Valencià es va convertir en la capital de la II República perquè eixe any el president Largo Caballero i les seues tropes varen marxar a terres valencianes pera protegir-se de les tropes franquistes de Madrid. Per aquesta raó Valencià es va convertir en el centre d’atenció i la varen proclamar capital.
  • Com, quan i per què s’acaba la Guerra civil?

    Com, quan i per què s’acaba la Guerra civil?
    Aquesta guerra es va acabar el 1 d’abril de 1939, va finalitzar perquè el bàndol nacional va guanyar. Aquest bàndol estava dirigit pel dictador Francisco Franco.
  • Les execucions i l’exili: busca informació sobre el cementeri de Paterna i què va ocórrer allà durant els anys posteriors a la Guerra civil.

    Les execucions i l’exili: busca informació sobre el cementeri de Paterna i què va ocórrer allà durant els anys posteriors a la Guerra civil.
    Només dos dies després de que Franco done per "captiu i desarmat" a l'Exèrcit Roig i la guerra per acabada, van començar els afusellament a 'El Terrer'. Era una zona d'instrucció dins d'un gran caserna militar que estava en la localitat valenciana, Paterna. En aquest terreny hi havia una placa de pedra que justificava el nom de el lloc i permetia disparar sense risc de bales perdudes. Aquell 3 de abril de 1939 aquest paratge va començar a convertir-se en el Paredón d'Espanya.
  • Què és l’exili? Busca informació sobre algunes (2-3) de les personalitats més importants que s’hagueren d’exiliar després de la Guerra Civil i explica el seu exili.

    Què és l’exili? Busca informació sobre algunes (2-3) de les personalitats més importants que s’hagueren d’exiliar després de la Guerra Civil i explica el seu exili.
    Al acabar la guerra milions de persones varen tindre que exiliar-se per fugir de la dictadura franquista. Per exemple Antonio Machado es va exiliar a França, Maria Teresa Leon es va exiliar en Paris malgrat que les autoritats li varen retirar el permís de treball perquè la considera-ven una “comunista perillosa”. Com aquest dos moltíssimes persones més que varen tindre que fugir i alguns tindre la mala sort de ser descoberts.
  • La repressió franquista cap a les llengües no castellanes. Què fa la dictadura franquista amb el basc, el gallec i el català?

    La repressió franquista cap a les llengües no castellanes. Què fa la dictadura franquista amb el basc, el gallec i el català?
    La dictadura franquista no permitia que es parlaren altres llengues que no foren el castellà. Per aquesta raó durant molt de temps varen estar prohibides totes les manifestacions públiques en idioma regional.
  • La lluita antifranquista: Qui eren els maquis? Per què lluitaven?

    La lluita antifranquista: Qui eren els maquis? Per què lluitaven?
    Durant les etapes de la Guerra civil i el franquisme va néixer una grup de guerrillers que s'enfrontava a el bloc feixista. Els orígens dels maquis es poden observar en aquelles persones que, a causa de l'avanç del bàndol franquista, decideixen "posar-se a la muntanya" i començar una lluita de guerrilles contra l'exèrcit revoltat. Aquestes persones que van fugir de la repressió del bàndol nacionalista són els anomenats "fugits", que més endavant eren coneguts com maquis.
  • La lluita antifranquista: la Nova Cançó. Què era? Quines eren les seues figures principals?

    La lluita antifranquista: la Nova Cançó. Què era? Quines eren les seues figures principals?
    La Nova Cançó té el seu auge a partir del 1962 les característiques que es van imposar en els primers anys de vida de la Nova Cançó van ser l'ús exclusiu del catala com a mitjà de defensa de la cultura catalana. Les seues figures principals eren manifestar la llengua i la cultura catalana.
  • La fi de la dictadura franquista: com i quan acaba? Quin sistema polític arriba després?

    La fi de la dictadura franquista: com i quan acaba? Quin sistema polític arriba després?
    Aquesta dictadura va acabar en 1975. La dictadura acaba amb la mort del general Francisco Franco, antes de que aquest morira ja havien dificultats amb la economia, també cada vegada hi havia més gent en contra del regim franquista. El sistema polític que arriba despres de la dictadura franquista es la democràcia.