Primera guerra mundial historia 351727264 105014919 1706x960

La Primera Guerra Mundial

  • Primera batalla del Marne

    Primera batalla del Marne
    6 - 10 setembre 1914. Va consistir en la defensa i resistència dels francesos respecte les tropes alemanes que els atacaven (Pla Schlieffen). Va resultar una victòria de França.
  • Batalla de Guisa

    Batalla de Guisa
    29 - 30 d'agost del 1914. Va ser un enfrontament armat del front occidental, a prop de Guisa, França, entre les forces franceses i alemanes.
  • Primera batalla de Ypres

    Primera batalla de Ypres
    Octubre - novembre de 1914. Ypres pertanyia a Alemanya abans de que la BEF la recapturés. El primer intent de la seva recuperació d'Alemanya (15 oct.) va causar enormes baixes als britànics. Malgrat tot, després de 4 mesos intentant-ho, l'exèrcit francès va derrotar Alemanya.
  • Inici del conflicte

    Inici del conflicte
    El detonant que provoca l'inici de la guerra és l'assasinat de l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria, a Bòsnia. Sèrbia no va voler investigar aquest fet i, conseqüentment, Àustria va declarar-li la guerra. A partir d'aquí, molts països d'Europa s'hi van veure implicats.
  • Period: to

    Guerra de moviments

    Durant l'estiu es va iniciar aquesta primera etapa de la guerra. Alemanya va mobilitzar els seus efectius mitjançant l'estratègia del Pla Schlieffen amb l'objectiu d'envair França i Rússia, però els exèrcits de la Triple Entesa els frenen amb la batalla del Marne. Finalment les batalles centrals només aconsegueixen el seu objectiu al tirant oriental i, a finals d'any, s'estabilitzen els dos fronts i es posa fi a la fase.
  • Batalla de Tannenberg

    Batalla de Tannenberg
    26 - 30 d'agost de 1914. Batalla en la qual Alemanya va aconseguir una victòria al tirant oriental, ja que va detenir l'avanç de les tropes russes per Tannenberg.
  • Batalla del Marne

    Batalla del Marne
    6 - 12 setembre 1914. Batalla mitjançant la qual els francesos tenien l'objectiu de frenar el pla Schlieffen dels alemanys.
  • Segona batalla de Ypres

    Segona batalla de Ypres
    Abril de 1915. Alemanya va tornar a intentar recuperar Ypres i van utilitzar per primer cop un gas tòxic per a atacar (guerra química). Això els va permetre passar amb màscares de gas sense enfrontar-se a l'enemic. Després va arribar el segon exèrcit britànic, bloquejant -los el pas, pero els alemanys van bombardejar Ypres i va quedar destruïda.
  • Batalla de Gal·lípoli

    Batalla de Gal·lípoli
    Febrer de 1915 - gener de 1916. Va ser una operació militar iniciada per Regne Unit i França per obrir un front contra l'imperi otomà i, posteriorment, conquerir Constantinoble. L'intent va ser un fracàs.
  • Period: to

    Guerra de posicions

    Va ser la segona etapa del conflicte. Va consistir en una guerra de trinxeres o de desgast, és a dir, estancada. En aquest període va haver intents de trencar l'estabilitat a occident amb la batalla de Verdun i la del Somne (amb baixes descomunals), a més de la Batalla naval de Jutlàndia, produïda entre Gran Bretanya i Alemanya.
  • Batalla de Verdun

    Batalla de Verdun
    21/02/1916 - 19/12/1916. Va ser la batalla més llarga de totes i la segona més virulenta. Es van enfrontar França i Alemanya al voltant de Verdun.
  • Batalla del Somme

    Batalla del Somme
    1 de juliol de 1916. Va consistir en la maniobra Big Push, realitzada pels britànics sobre els alemanys per tal d'alliberar de pressió els francesos que estaven lluitant a Verdun contra els alemanys. Pretenien ser una distracció, però va resultar ser una de les batalles més virulentes de tots els temps.
  • Batalla de Cambrai

    Batalla de Cambrai
    Novembre de 1917. Els exèrcits britànics van començar la primera ofensiva amb els tancs. Va ser una sorpresa per als alemanys.-Va ser una gran demostració de com acabar amb l'estancament en les trinxeres.
  • Period: to

    Crisis de 1917

    Tercera etapa del conflicte. Els dos bàndols estaven farts de lluitar i va sorgir un sentiment d'abandonar la lluita. Sorgeixen revoltes i Rússia surt de la guerra. Alemanya es veu forta, però els Estats Units s'hi afegeixen i, com això es torna un problema per a Alemanya, es veuen obligats a acabar amb el conflicte.
  • Kaiserschlacht

    Kaiserschlacht
    Març - abril 1918. Va ser l'última gran ofensiva alemana. El front occidental encara es trobava bloquejat a les trinxeres, així que els alemanys van traçar un pla per a eliminar-los abans de que els Estats Units arribèssin. Aquest fet va sortir bé per als Alemanys en un inici, però el resultat final va ser nefast.
  • Period: to

    Ofensiva i fi de guerra

    Última etapa del conflicte. Es rendeixen els països de la Triple Aliança, excepte Alemanya, que entra en la segona batalla del Marne i és derrotada. A partir d'aquí es signa l'armistici alemany (novembre), és a dir, la pau. El 18 de gener s'organitza la pau a París.
  • Final del conflicte

    Final del conflicte
    La signatura de l'amistici de Compiègne l'11 de novembre va posar fi a la guerra. Aquest amistici establia la derrota de les potències centrals degut al desgast.
  • Tractat de Versalles

    Tractat de Versalles
    Signatura del tractat de pau que dicta les condicions més greus per a Alemanya, ja que és considerada responsable de l'inici del conflicte.
  • Tractat de Germain

    Tractat de Germain
    Signatura del tractat de pau que tracta les condicions que estableixen les potències aliades vencedores a l'Imperi Austro-hongarès.
  • Tractat de Trianon

    Tractat de Trianon
    Signatura del tractat de pau que conté la conclusió de l’assemblea, on es va establir l’status d’Hongria després de la seva derrota.
  • Tractat de Sèvres

    Tractat de Sèvres
    Signatura a Turquia del tractat de pau entre l’Imperi Otomà i els aliats de la primera guerra mundial. El tractat no va arribar a entrar en vigor al no estar ratificat pels signants.