L´ascens del totalitalisme

  • feixisme italià

    Benito Mussolini, va fundar el 1919 un moviment anomenat Fasci italiani di combattimento ('Feixos italians de combat'), format per amplis sectors perjudicats per la crisi econòmica, que boicotejava les vagues de l'esquerra i practicava la violència contra els sin- dicats. Per això, aviat van començar a rebre quanti- tats importants de diners d'industrials i de propietaris agraris.
  • partit feixista

    es va fundar un partit feixista, el Partit Obrer Nacionasocialista (nazi)
  • la NEP i la creació de l´URSS

    Despres d'haver viscut una guerra civil, al 1921 Rússia estava completament devastada. Per tal de reconstruir el païs economicament, Lenin va impulsar la NEP (Nova Política Econòmica) i va reorganitzar el territori amb la creació de l'URSS (Uniò de Repúbliques Socialistes Soviètiques).
  • adolf hitler

    el partit estava presidir per un excaporal austríac, que a diferencia del italians els nazis no van arribar al poder tan rapidament
  • La NEP i la creació de l´URS

    Paral·lelament, el 1922 es va constituir l'URSS com una federació de repúbliques cadascuna de les quals conservava la llengua i els costums. No obstant això, les repúbliques no podien prendre decisions sobre política econòmica, defensa ni relacions exte- riors. Aquestes competències, d'acord amb la Cons- titució, eren exclusives del Soviet Suprem, que era l'òrgan màxim de poder.
  • Mort de Lenin

  • L´epoca de Stalin

    Després de la mort de Lenin el 1924 i d'un període d'inestabilitat política, Josif Stalin va ocupar el poder el 1927. Stalin va substituir la NEP per una política econòmica que tenia com a objectiu principal convertir la Unió Soviètica en una potència industrial i militar.
  • la NEP i la creació de l´URSS

    La NEP va permetre l'existència de propietats pri- vades petites i mitjanes al costat d'empreses estatals. També va representar una millora de les condicions de treball, la recuperació de la independència dels sindicats i el reconeixement del dret de vaga. El ba- lanç d'aquesta política econòmica, que va durar fins al 1927, és positiu.
  • Prosperity

    Al final de la decada de 1929 els Estats Units fabicaven el 45% de la producció mundial
  • crisi econòmica mundial

    va tenir un gran impacte a Alemanya en menys de tres anys la produccióes va reduir a la meitat i l´atur va sobrepasar els sis milions de persones.
    aquesta situació va contibuir a consolidar l´auge del partit extremistes (comunistes i nazis)
  • nominació de hitler

    denburg, president de la República, va nomenar Hitler canceller (primer ministre). Un cop al poder, Hitler no va trigar a abolir les Illibertats, a declarar tots els partits, tret del nazi, fora de la llei, a empresonar els comunistes ia establir el Tercer Reich Arran de la mort de Hindenburg, Hitler va concentrar tots els poders, i així, l'agost de 1934, es va con- vertir en cap del govern i, també, de l'Estat.
  • la època de stalin

    durant aquest període l'URSS va esdevenir una potència industrial i militar, però també ho que Stalin va imposar una dictadura cruel. El seu mandat es va caracteritzar per l'eliminació de qualsevol tipus d'oposició a les seves decisions. Tan sols en un any, el 1938, més de 300.000 persones van ser afusellades i més de 200.000 van ser internades en gulags. La repressió, la manca de llibertats i el culte a la personalitat del dictador van constituir els mals endèmics del sistema polític soviètic.