kunstboek samenvatting lisanne

  • 12,000 BCE

    grotten van Lasacaux (1.2)

    grotten van Lasacaux (1.2)
    eigenlijk 18000
  • 12,000 BCE

    mensen gaan op vasten plekken wonen

    prehistorie
    dit was een belangrijk keerpunt voor de kunst. mensen die op een vaste plek wonen hebben meer spullen en tijd. door die aspecten konden er ontwikkelingen ontstaan in de kunst.
  • Period: 12,000 BCE to 6000 BCE

    oude steentijd

    nomaden, jagen en verzamelen. werktuigen van steen, ivoor, bot en hout. figuratieve en gedetailleerde kunst. 18000 begin +/-
  • Period: 10,000 BCE to 476

    oude beschavingen

  • Period: 6000 BCE to 2000 BCE

    jonge steentijd

    vestigen, agrarisch en jagen/verzamelen. verfijndere gereedschappen. geometrische en vereenvoudigde kunst. eerste architectuur van hout en megalithische constructies
  • 5100 BCE

    samarra aardewerk (1.5)

    samarra aardewerk (1.5)
    oude beschavingen
    voorstelling: op het plaatje zie je een soort bord. het bord is versierd met zwarte lijnen. de rand van het bord heeft en herhalend patroon. de binnenkant van het bord is ook versierd. het is opgedeeld in 4 door lijnen. in alle vier de delen zitten 2 vissen. ze zwemmen tegen de klok in. in het midden staat een boeddhistisch symbool.
  • 5100 BCE

    samarra aardewerk (1.5)

    samarra aardewerk (1.5)
    oude beschavingen
    vormgeving: de rand van het bord is versierd met geometrische patronen. op het bord is er een combinatie van open en gesloten vormen. de vorm om het boeddhistische symbool is een open vorm, maar de vissen zijn gesloten vormen. de 4 delen van het bord zijn symmetrisch.
  • Period: 2000 BCE to 800 BCE

    bronstijd

    vaste woonplekken. uitvinding brons. weer meer figuratief. schrift ontstaat. einde prehistorie door schrift en ijzer
  • 1314 BCE

    waaier met struisvogeljacht (1.5)

    waaier met struisvogeljacht (1.5)
    oude beschavingen
    graf van Toetanchamon.
    voorstelling: de handvat van de waaier heeft wat weg van de standaard van een kandelaar. het waaier gedeelte is een halve cirkel. op het de waaier zie je de jacht op een struisvogel. een persoon staat met pijl en boog op een kar getrokken door een paard. je ziet ook een hond.
    vormgeving: de waaier lijkt gemaakt te zijn van goud. het lijkt er op dat de versiering op de waaier lijkt laagreliëf. het is erg gedetailleerd. de vormen zijn erg dynamisch.
  • Period: 1000 BCE to 200

    Nok

    oude beschaving uit het huidige Nigeria
  • Period: 800 BCE to 480 BCE

    archaïsche periode

    geometrische patronen op gebruiksvoorwerpen. beelden zijn statisch en gestileerd
  • 753 BCE

    Stichting van Rome

    Romeinen
    volgens legendes werd Rome gesticht door Romulus en Remus. Het ontstaan van Rome was een belangrijke gebeurtenis, omdat Rome het belangrijkste punt was van het Romeinse rijk. daardoor had het dus ook veel invloed op de kunst.
  • Period: 753 BCE to 476

    romeinen

    veel overnemen van de Grieken. veel vooruitgang in architectuur.
  • 700 BCE

    homerus

    Grieken
    Homerus was een dichter van de oude Grieken. hij schreef vooral veel over de mythologie. dat was heel erg belangrijk bij de oude Grieken. de mythologie had heel veel invloed op de kunst van de Grieken.
  • 600 BCE

    De Stiles Olimpiou Dios (1.3)

    De Stiles Olimpiou Dios (1.3)
    Grieken
    voorstelling: de tempel bestaat uit vele zuilen met kapitelen erop. het bouwwerk staat op een verhoging van enkele treden. de zuilen staan verspreid. Er staan steeds enkele zuilen naast elkaar.
    vormgeving: de zuilen horen bij de Korintische orde.
  • 505 BCE

    halsamfoor (1.3)

    halsamfoor (1.3)
    Grieken.
    voorstelling: op de kruik zie je een rij met soldaten. allen hebben ze een rond schild voor zich. ze staan alsof ze elk moment gaan lopen en iemand gaan aanvallen. op de hals en de voet van de kruik staan patronen.
    vormgeving: de kruik is zwartfigurig, de achtergrond is rood/oranje en de versiering is zwart. de patronen op de hals en de voet van de kruik zijn geometrisch.
  • 500 BCE

    nok sculptuur (1.5)

    nok sculptuur (1.5)
    oude beschavingen
    voorstelling: het sculptuur is een mensfiguur. het figuur zit met zijn knieën tegen zijn borst en met zijn handen over elkaar. het sculptuur heeft een soort ketting om. het gezicht lijkt meer op een masker.
    vormgeving: het sculptuur is gemaakt van klei. het sculptuur is gedetailleerd. er is gebruik gemaakt van laagreliëf.
  • Period: 480 BCE to 323 BCE

    klassieke periode

    Grieken verslaan Perzen. mensfiguren realistischer, contraposthouding, gulde snede. vooral bekend door kopieën van de Romeinen. eindigde bij dood Alexander de Grote.
  • 470 BCE

    de wagenmenner van Delphi (1.3)

    de wagenmenner van Delphi (1.3)
    Grieken
    voorstelling: je ziet een beeld van een man. Hij draagt een kledingstuk dat lijkt op een jurk tot zijn enkels. hij staat op bloten voeten. hij heeft maar 1 arm. in zijn hand heeft een stuk ijzer of zoiets. hij staat een beetje naar rechts gedraaid. hij kijkt naar links.
    vormgeving: het beeld is in Archaïsche stijl. het beeld is statisch. het beeld is gestileerd. de kleding heeft een realistische stofuitdrukking. het beeld is gemaakt van brons.
  • Period: 323 BCE to 150 BCE

    Hellenistische periode

    theatrale, levensechte, dynamische kunst. eindigt bij Romeinen die Grieken veroveren
  • 211 BCE

    romeinse munt (1.1)

    romeinse munt (1.1)
    Romeinen
    voorstelling: je ziet een twee soldaten op paarden. de paarden lijken te steigeren. de personages zijn omlijnt bij een cirkel.
    vormgeving: de munt is gemaakt van metaal. de munten zijn niet perfect rond. Op de munten zit laagreliëf. de personages op de munt zin gestileerd.
  • 130 BCE

    venus van Milo (1.4)

    venus van Milo (1.4)
    romeinen
    voorstelling: je ziet een beeld van een vrouw. de vrouw heeft geen armen. ze staat een contrapost houding. ze draagt geen kleding behalve een doek over haar heupen. ze kijkt naar rechts.
    vormgeving: het beeld is gemaakt van marmer. het beeld heeft veel details. het doek om haar benen heeft een levensechte stof uitdrukking. de onderste helft van het beeld is hellenistisch. de bovenste helft van het beeld is klassiek.
  • 128 BCE

    Hadrianus met gorgoneion (1.4)

    Hadrianus met gorgoneion (1.4)
    Romeinen
    voorstelling: je ziet de buste van Hadrianus. hij kijkt naar links.
    vormgeving: het is een marmeren beeld. het heeft veel details. het heeft ook veel levensechte stofuitdrukking.
  • 100

    romeinse schilderkunst (1.4)

    romeinse schilderkunst (1.4)
    Romeinen
    voorstelling: je ziet een vrouw in de weer met haar kapsel. met haar linker hand heeft ze haar haar vast en in haar rechter hand houdt ze iets vast. je ziet alleen de bovenste helft van haar lichaam
    vormgeving: het schilderij is een fresco. er is een contrast tussen de achtergrond en de voorgrond. de achtergrond is donker en de voorgrond heeft kleur. het is een centraal compositie. de kleuren zijn dof.
  • 400

    Hagia Irene (2.2)

    Hagia Irene (2.2)
    Byzantijns
    voorstelling: de Hagia Irene is een groot gebouw in Istanboel. de Hagia Irene
    vormgeving:
  • 500

    begin van de middeleeuwen

  • Period: 500 to 1500

    middeleeuwen

  • Period: 500 to 1453

    Byzantijns

    In de tijd van de Byzantijnse kunst speelden Romeinse keizers, het Christelijk geloof en de stad Byzantium een grootte rol. in deze tijd werden iconen en mozaïeken gemaakt. evenals indrukwekkende gebouwen met Romeinse bouwstijlen.
  • 525

    icoon van Jezus (2.2)

    icoon van Jezus (2.2)
    Voorstelling: op het icoon zie je het hoofd van Christus. Je ziet dat het Christus is door de aureool met het kruis er in.
    Vormgeving: op het icoon is vooral gebruik gemaakt van tinten geel en bruin. Het is een centrale compositie. Er is een duidelijk contrast tussen Christus en de achtergrond, de achtergrond is licht en Christus is donkerder.
  • 537

    voltooiing Hagia Sofia

  • 550

    Christus Pantocrator (2.2)

    Christus Pantocrator (2.2)
    Voorstelling: je ziet een icoon van Christus. Hij heeft een bijbel in zijn hand. Zijn andere hand maakt een zegenend gebaar. Hij heeft een aureool met een kruis er in, dat maakt hem herkenbaar als Jezus Christus.
    Vormgeving: de compositie is centraal. De mantel van Christus contrasteert met al het gele. Zijn langwerpige neus en kleine mond zijn typerend voor de Byzantijnse kunst. Het icoon is gemaakt met tempera.
  • 800

    Karel de Grote wordt tot keizer gekroond

  • 1000

    Romaans kapiteel (2.3)

    Romaans kapiteel (2.3)
    Voorstelling: je ziet planten en bladeren op het kapiteel. Aan de linkerkant staat een raar mannetje. Aan de linkerkant staat ook nog een persoon, maar die is maar gedeeltelijk zichtbaar.
    Vormgeving: de beeldhouwkunst is hoogreliëf, want het lijkt bijna los te komen van de muur. Er zit veel textuur in verwerkt bij bijvoorbeeld de bladeren. Ook zijn het organische vormen.
    (de datum is gegokt, er stond iets over de 10de eeuw)
  • Period: 1000 to 1200

    Romaans

    in de Romaanse tijd was het christelijk geloof belangrijk, net als in de rest van de middeleeuwen. vooral kloosters waren belangrijk. Daar werd geschreven en geleerd. de romanen bouwden veel kerken met massiefbouw. de beeldhouw kunst was niet erg realistisch, maar wel een duidelijke weergave van het christelijk geloof
  • 1108

    San Clemente (2.1)

    San Clemente (2.1)
    Voorstelling: je ziet de San Clemente, een middeleeuwse basilica in Rome. Je ziet links boven een toren. Aan weerzijde van de open plek staan rijen pilaren. In het midden zie je een deel van het gebouw, afgesloten van de binnenplaats door pilaren en rondbogen.
    Vormgeving: Het gebouw in het midden van de afbeelding lijkt massiefbouw. De kapitelen zijn van de Ionische orde. Er komt weinig licht binnen bij het gebouw. Er is veel schaduw. Het gebouw zelf is een witte/beige kleur.
  • 1125

    stukje van timpaan op westgevel van conques (2.1)

    stukje van timpaan op westgevel van conques (2.1)
    beeldhouwkunst
    voorstelling: je ziet het laatste oordeel. een engel leidt mensen door een deur naar de hemel en een monster stuurt mensen naar de hel. daarboven zie je een engel en een duivel tegenover elkaar zitten.
    vormgeving: origineel was het werk gepolychromeerd, want op het beeldhouwwerk zitten veel kleuren, grotendeels weggevaagd met de tijd. de compositie is horizontaal, de belangrijkste delen zijn de poorten naar hemel en hel, je oog gaat van links naar rechts, van hemel naar hel.
  • Period: 1140 to 1500

    Gotiek

    tijdens de Gotiek ontstaat een stedelijke samenleving. vooral de architectuur van de Gotiek is kenmerkend. Ze bouwden hoge kathedralen met veel ramen en met veel licht. De mensen geloofden dat licht god symboliseert. er zijn dus veel ramen en die worden ook mooi gemaakt, glas-in-lood en brandschilderen. de beeldhouwkunst werd ook veel realistischer.
  • 1146

    reliëf op kathedraal van Autun (vlucht naar Egypte) (2.1)

    reliëf op kathedraal van Autun (vlucht naar Egypte) (2.1)
    Voorstelling: op het timpaan is een paard afgebeeld met een heilig figuur en een baby er op. De heilige is herkenbaar aan de aureool. Om het paard heen zijn wat planten afgebeeld. Ook zijn er nog wat andere personen te zien
    Vormgeving: er is gebruik gemaakt van organische vormen. De personen en het paard zijn niet heel dynamisch. Er is ook overlapping.
  • 1153

    Notre-Dame de Senlis (2.4)

    Notre-Dame de Senlis (2.4)
    De Notre-Dame de Senlis is een gotische kathedraal in Frankrijk.
    voorstelling: de kathedraal is hoog om zo dicht mogelijk bij god te komen. De kathedraal heeft veel ramen. Ramen zijn kenmerkend voor de gotiek, omdat licht symbool staat voor God.
    vormgeving: de kathedraal is gebouwd met spitsbogen, kenmerkend voor de gotiek. er is gebruik gemaakt van steunberen. vooral bij de toren.
  • 1180

    het laatste avondmaal (2.3)

    het laatste avondmaal (2.3)
    een romaanse fresco.
    voorstelling: je ziet Christus helemaal links zitten, herkenbaar aan zijn aureool met kruis er in. om de tafel zie je zijn apostelen. het is duidelijk het laatste avondmaal, omdat ze aan het eten zijn en niemand blij is.
    vormgeving: het is een fresco. er is veel overlapping, voornamelijk bij de apostelen. er zijn niet veel verschillende kleuren gebruikt. er zijn veel neutrale en doffe kleuren, behalve het blauw.
  • 1200

    een kerk in Brionnais in Frankrijk (2.3)

    een kerk in Brionnais in Frankrijk (2.3)
    dit is een Romaanse kerk in Frankrijk.
    voorstelling: De kerk is opgebouwd zoals alle andere ook. Je ziet alle onderdelen goed, het middenschip met de zijbeuken ernaast (achter de toren) en je ziet de kooromgang en het transept (voor en langs de toren)
    vormgeving: je ziet de romaanse bouwstijl goed terug. de kerk is gebouwd met massiefbouw. op de buitenkant van de muren bevinden zich ook steunberen en andere verstevigingen van de muren.
  • 1238

    deel van het Alhambra (2.6)

    deel van het Alhambra (2.6)
    Voorstelling: je ziet veel pilaren en bogen. Erachter ligt een binnenplaats. Ook zie je veel versieringen op de doorgang. Waaronder honingraadstructuren.
    Vormgeving: de 'open' architectuur komt duidelijk terug. Het licht heeft ook veel invloed, op het plaatje valt op hoe de bouwstijl zorgt voor veel licht inval en veel slagschaduwen. Het maaswerk is laagreliëf.
  • 1238

    tiles in Alhambra (2.6)

    tiles in Alhambra (2.6)
    Voorstelling: op de afbeelding zie je een muur met een arabesk. Het patroon is opgebouwd uit vierkantjes. Er zijn steeds vierkanten gemaakt van 4 tegeltjes, die vierkanten zijn weer omgeven met lijnen van zwarte tegeltjes en om elk tegeltje zit een stuk wit.
    Vormgeving: er zijn primaire en secundaire kleuren gebruikt. Het is een geometrisch patroon. De felle kleuren contrasteren met het zwarte en witte.
  • 1238

    Patio of the lions (2.6)

    Patio of the lions (2.6)
    Voorstelling: je ziet een standbeeld dat een leeuw moet voorstellen. Het lijkt een onderdeel te zijn van een fontein. De leeuw heeft een ietwat vreemde gezichtsuitdrukking, bijna bang kijkt hij.
    Vormgeving: de details op de leeuw zijn laag reliëf. Het beeld is niet realistisch, maar gestileerd. Ook is de leeuw zo goed als symmetrisch.
  • 1284

    Instorting koor van de kathedraal van Beauvais

  • 1320

    crocifissione di berlino van Giotto (2.5)

    crocifissione di berlino van Giotto (2.5)
    Voorstelling: je ziet de kruisiging van Jezus. Om Jezus heen vliegen engelen. Onder het kruis staan een paar heiligen en vele anderen.
    Vormgeving: er zijn veel felle kleuren gebruikt die contrasteren met de goudgele achtergrond. Er zit niet veel diepte in het werk. Er is wel veel overlapping, vooral bij de mensen onder het kruis.
  • 1337

    overlijden van Giotto

  • Period: 1400 to

    Renaissance revolutie

  • Period: 1400 to

    renaissance

  • 1407

    Gotisch beeld uit Sint-Janskathedraal (2.4)

    Gotisch beeld uit Sint-Janskathedraal (2.4)
    Voorstelling: het beeld is van een vrouw. Ze draagt een lang gewaad en heeft iets langwerpigs in haar handen. Ook draagt ze iets op haar hoofd.
    Vormgeving: Het beeld is dynamisch (late gotiek). Het beeld is 3-dimensionaal, want het is een beeld. De momentkeuze is een moment waar ze rechtop staat met haar handen voor haar middel. (wat kun je nog meer zeggen over beelden?)
    (datum is +/- voltooiing kathedraal)
  • 1407

    binnen kant Sint-Janskathedraal (2.4)

    binnen kant Sint-Janskathedraal (2.4)
    Voorstelling: je ziet de binnenkant van de Sint-Janskathedraal. Links zie je een kroonluchter. Links en rechts zie je dat het nog verder naar achter loopt. Ook zie je hoe hoog het van binnen is.
    Voorstelling: de binnenkant van de kathedraal is heel hoog en verticaal. Er zijn veel spitsbogen en arcaden. Ook is zijn er kruisribgewelven. Er is ook veel maaswerk aangebracht in de kathedraal.
  • 1463

    annunciatie Jan van Eyck (2.5)

    annunciatie Jan van Eyck (2.5)
    Voorstelling: je ziet twee vrouwen in een kerk of basiliek. Rechtsonder zie je een stoel en boek. De linker vrouw is gekleed in het rood en de rechter vrouw in het blauw.
    Vormgeving: de kleuren die gebruikt zijn, zijn niet zo fel op de kleding van de vrouwen na. Het is een verticale compositie, want alles is omhoog gericht. Er zit veel diepte werking in het schilderij door de schaduwen van de kerk.
  • 1490

    Study of a womans hand van Leonardo da Vinci (3.2)

    Study of a womans hand van Leonardo da Vinci (3.2)
    Voorstelling: je ziet 2 schetsen van handen met polsen. De ene hand is naar boven gedraaid en houd iets tussen de wijsvinger en duim. De tweede hand is met de duim naar je toe gericht waardoor je de rug van de hand kunt zien, maar de palm niet.
    Vormgeving: beide handen hebben een andere moment keuze en positie. De handen bevatten heel veel schaduwen, zowel slag als eigen. De perspectieven van de handen zijn ook verschillend.
  • 1492

    Granada wordt door katholieke vorst ingenomen

  • 1495

    driekoningen-drieluik Jeroen Bosch (2.5)

    driekoningen-drieluik Jeroen Bosch (2.5)
    Voorstelling: Op het linkerluik zie twee mensen die naar het middenpaneel gericht staan, hetzelfde voor het rechterluik. Op het middelste paneel staan de verschillende mensen en Maria met Jezus voor een huisje. Op de achtergrond is een skyline van een stadje.
    Vormgeving: het is een centrale compositie, alles wijst naar het midden. De kleuren zijn niet zo fel. Er zit veel diepte in het werk vanwege schaduwen en omdat dingen op de achtergrond kleiner zijn gemaakt.
  • 1495

    De laster van apelles van Botticelli (3.2)

    De laster van apelles van Botticelli (3.2)
    Voorstelling: je ziet een grote groep mensen in een wit met goud gebouw. De mensen zijn verdeeld in groepjes en lijken niet tevreden met wat er aan de hand is. Het lijkt erop dat 2 personen bij elkaar proberen te komen, maar dat ze tegen gehouden worden.
    Vormgeving: de mensen op het schilderij contrasteren met de lichte achtergrond. De compositie van het schilderij is horizontaal. Er is erg veel overlapping van de personen zelf en de personen overlappen de achtergrond.
  • 1506

    opgraving van Laocoöngroep

  • 1515

    Joseph sold to Potiphar van pontormo (3.3)

    Joseph sold to Potiphar van pontormo (3.3)
    Voorstelling: je ziet vele mensen op een kluitje staan. Op de achtergrond rijden mensen op paarden door een poort. Het lijkt alsof de mensen op de voorgrond een discussie aan het voeren zijn.
    Vormgeving: de kleuren zijn heel erg fel. Er is veel overlapping tussen de mensen en de mensen en de achtergrond. Er is veel slag en eigenschaduw, maar tegelijkertijd lijkt vooral het roze vreselijk overbelicht.
  • 1519

    overlijden van Leonardo Da Vinci

  • Period: 1520 to

    Maniërisme

  • 1550

    Florence pietà van Michelangelo (3.2)

    Florence pietà van Michelangelo (3.2)
    Voorstelling: je ziet twee vrouwen en een man Christus vasthouden. De man draagt een gewaad dat ook over zijn hoofd gaat. De vrouwen kijken geconcentreerd en de man kijkt bezorgd.
    Vormgeving: De compositie is een driehoek met het hoofd van de man als punt. De kleding van de vrouwen lijkt erg nat te zijn. Het beeld heeft veel reliëf.
  • Equestrian Monument of Cosimo I van Giambologna (3.3)

    Equestrian Monument of Cosimo I van Giambologna (3.3)
    Voorstelling: het beeld is een ruiter te paard. De ruiter draagt een mantel en een zwaard bij zich. Het paard heeft zijn rechter voorpoot en linker achterpoot van de grond af.
    Vormgeving: In het beeld zit veel hoogreliëf. De momentkeuze is een moment waar de ruiter net gestopt lijkt te zijn. Het beeld bestaat uit organische vormen.
  • Begin van de wetenschappelijke revolutie

  • View of Toledo van El Greco (3.3)

    View of Toledo van El Greco (3.3)
    Voorstelling: je ziet een landschap met heuvels en een stad. Het schilderij is donker. Het heeft een onheilspellende emotie. Op de voorgrond zijn veel bomen te zien.
    Vormgeving: de kleuren op het schilderij zijn neutraal en donker. Het groene van de voorgrond, het grijze van de stad en het blauwe van de lucht contrasteren met elkaar. Het is een centraal compositie, want je oog gaat naar de stad in het midden.
  • Period: to

    Barok

  • mand met vruchten van Balthasar van der Ast (3.1)

    mand met vruchten van Balthasar van der Ast (3.1)
    Voorstelling: Op het schilderij zie je een mand met vruchten. Ook staat er een bord in de mand. De mand staat iets naar rechts en eromheen liggen nog wat vruchten verspreid.
    Vormgeving: de kleuren die gebruikt zijn dof. Het bord vormt een contrast met de rest van het schilderij vanwege zijn kleur. Het blauwe van het bord valt op tegen de gele en groene tinten. Er is veel overlapping bij de vruchten en de mand overlapt ook de vruchten in de mand.
  • De luitspeler van Frans Hals (3.4)

    De luitspeler van Frans Hals (3.4)
    Voorstelling: Je ziet het borststuk van een man met een luit. De man kijkt naar linksboven. Hij draagt een rood-zwarte trui en een geel-rode hoed.
    Vormgeving: Het schilderij is een centraal compositie. Er is veel afsnijding, zoals de elleboog van de man. Er is vooral gebruik gemaakt van aardtinten.
  • Rembrandt van Rijn schildert de Nachtwacht (3.4)

  • Portrett av Juan de Pareja van Diego Velázquez (3.1)

    Portrett av Juan de Pareja van Diego Velázquez (3.1)
    Voorstelling: je ziet een man. Hij draagt een hoed en heeft een zelfvoldane blik. Hij draagt een donkere mantel. De achtergrond is ook een donkere kleur.
    Vormgeving: de witte kraag en huid van de persoon vallen erg op tegen de rest van de donkere kleuren. De compositie is verticaal. Er is veel eigenschaduw bij zijn nek en in de plooien van de mantel
  • Melkmeisje Johannes Vermeer (3.1)

    Melkmeisje Johannes Vermeer (3.1)
    Voorstelling: Op het schilderij zie je een vrouw. Ze schenkt melk in een kom. Links van de vrouw is een raam en hangt er iets aan de muur. De vrouw staat achter een tafel met wat eten er op.
    Vormgeving: er zijn doffe kleuren gebruikt. De kleding van de vrouw valt op, omdat er een contrast is tussen haar blauwe en gele kleding en de rest van de kleuren. Ook valt de vrouw op vanwege de lege muur achter haar, waar ze een contrast mee vormt. Het is een centraalperspectief. Ze staat in het midden.
  • Plaat met voorstelling van de profeet Elia door de raven gevoed (3.7)

    Plaat met voorstelling van de profeet Elia door de raven gevoed (3.7)
    Voorstelling: je ziet een landschap met bomen. Rechts zie je drie dieren (welke weet ik niet) en iets verder rechts een jongetje. Links zie je een man die kijkt naar twee vliegende vogels.
    Vormgeving: er is gebruik gemaakt van primaire kleuren. Er is vooral gebruik gemaakt van gesloten vormen. Er is veel schaduw verwerkt in het werk.
  • Franciscus van Francisco de Zurbaran (3.4)

    Franciscus van Francisco de Zurbaran (3.4)
    Voorstelling: je ziet het borst stuk van een man. De man kijkt omhoog. Hij heeft een schedel in zijn hand en zijn andere hand rust op zijn hart. De man draagt een gewaad met een kap over zijn hoofd.
    Vormgeving: het schilderij is gemaakt met aardtinten. Het is een centraal compositie. Er zit veel eigenschaduw in het werk.
  • Plaat, in blauw beschilderd met landschap en figuren (3.7)

    Plaat, in blauw beschilderd met landschap en figuren (3.7)
    Voorstelling: je ziet een landschap met heuvels op de achtergrond. Links staat een boom en in het midden en ruïne. Achter de ruïne is een stadje.
    Vormgeving: het kleurgebruik is monochroom. Er is veel afsnijding, vooral van de boom links. Ook is er een duidelijk groottecontrast.
  • Jean-Baptiste de montginot van Hyacinthe Rigaud (3.4)

    Jean-Baptiste de montginot van Hyacinthe Rigaud (3.4)
    Voorstelling: je ziet een man kijken naar het portret van een vrouw. Hij houdt het ovale portret in zijn rechterhand. Met zijn rechterhand houdt een rood gewaad (?) vast die hij aan heeft.
    Vormgeving: Er is gebruik gemaakt van clair-obscure. Het is een centraal compositie. Er is gebruik gemaakt van levensechte stofuitdrukking.
  • Imari-bord gemaakt in Arita (3.7)

    Imari-bord gemaakt in Arita (3.7)
    Voorstelling: je ziet een druk versiert bord. Op het bord staan bloemen. Op het bord zijn ook andere patronen.
    Vormgeving: Er is gebruik gemaakt van felle kleuren. Er zijn organische en geometrische vormen. De vormen zijn gesloten.
  • Period: to

    rococo

  • Meissener porseleinfabriek maakt Gezelschap met marskramer (3.7)

  • Sint-Gerlachuskerk, Houthem (3.5)

    Sint-Gerlachuskerk, Houthem (3.5)
    Voorstelling: je ziet de muren en het plafond van een gebouw. Hoog in de muren zitten ramen. Tegen de achterwand staat een orgel. Aan het plafond hangt een kroonluchter.
    Vormgeving: Er is veel gebruik gemaakt van pastelkleuren. Waar de muur overgaat in het plafond zijn gestuukte ornamenten.
  • Interieur Residentiepaleis Würzburg (3.5)

    Interieur Residentiepaleis Würzburg (3.5)
    Voorstelling: Je ziet een ronde ruimte met twee ronde ramen. In het midden van de afbeelding zie je veel beelden. Er hangen glazen/kristallen kroonluchters aan het plafond.
    Vormgeving: Er is gebruik gemaakt van pastelkleuren. Er is gebruik gemaakt van grillige vormen. Er is veel reliëf.
  • Period: to

    neoclassicisme

  • Jean-Honoré Fragonard schildert Een gelukkig toeval onder de schommel (3.5)

  • La liseuse van Jean-Honoré Fragonard (3.5)

    La liseuse van Jean-Honoré Fragonard (3.5)
    Voorstelling: je ziet een vrouw zittend en lezend op een stoel. De vrouw heeft een klein boek in haar rechterhand. Ze zit tegen een kussen aan
    Vormgeving: er is gebruik gemaakt van pastelkleuren. De vrouw is en profil weergegeven. Er zit veel eigenschaduw en slagschaduw in het werk, op de muur en in de plooien.
  • zelfportret van Angelika Kauffmann (3.6)

    zelfportret van Angelika Kauffmann (3.6)
    Voorstelling: De vrouw zit naar naar rechts gedraaid met haar gezicht opzij zodat je wel haar gezicht ziet. Ze heeft een boek of iets vast en een pen. ze draagt een witte met gele jurk en ze heeft bruin haar met donkere ogen.
    Vormgeving: er zit levensechte stofuitdrukking in het werk, je kunt zien van welk materiaal haar jurk is gemaakt. Ze wordt van links belicht. Het is een centraalcompositie.
  • industriële revolutie

  • Period: to

    Negentiende eeuw

    grote veranderingen
    stoommachine en de industriële revolutie
    kunst om de verandering weer te geven, af ze het er mee eens zijn of niet.
    De kunst van de Parijse salon blijft bekend, maar dat veranderd in de loop van de eeuw nog.
    fotografie komt ook op
    schilders willen zich onderscheiden van fotografie
  • Period: to

    Romantiek

    kunststroming over het escapisme
    het gaat over het ontsnappen uit de realiteit
    gevoel wordt belangrijker
    ongerepte natuur is een heel veel gebruikt onderwerp, de mens is klein tegenover de natuur
    ook het verre verleden wordt veel gebruikt
    verder komt het nationalisme weer op
    kunstenaars worden minder gezien als ambachtsmensen en meer als bijzondere individuen. de kunst gaat veel meer over het gevoel, ook werken ze niet meer in opdracht van anderen.
  • Napoleon steekt de Alpen over van Jacques-Louis David (3.6)

    Napoleon steekt de Alpen over van Jacques-Louis David (3.6)
    Voorstelling: Je ziet Napoleon op een stijgerend wit paard. Napoleon draagt een rode cape en op de achtergrond zijn een paar mensen te zien en verder is de achtergrond vrij leeg.
    Vormgeving: Het schilderij is een diagonaalcompositie, van rechtsonder naar linksboven. Bij het paard en bij Napoleon zit veel plasticiteit en diepte werking, ze lijken bijna 3D. Verder vormt de rode cape van Napoleon een contrast met de de bruinige hemel achter hem.
  • Abdij in het eikenhout (4.2)

    Abdij in het eikenhout (4.2)
    Voorstelling: op het schilderij zie je een ruïne van een abdij. Om de abdij heen staan een paar kale eikenbomen. Verder zie je de maan in de lucht. Verder is het schilderij leeg en het heeft een onheilspellende uitstraling.
    Vormgeving: Het schilderij is een centraal compositie. Op het schilderij zijn donkere en aardse kleuren gebruikt. Het schilderij is heel donker. Het licht komt enkel van de horizon en daardoor zijn de bomen silhouetten.
  • Hagar in de woestijn van François-Joseph Navez (3.6)

    Hagar in de woestijn van François-Joseph Navez (3.6)
    Voorstelling: je ziet een man met een blauwe tulband smekend kijken met zijn handen verstrengeld alsof hij bid. De man kijkt naar links. Voor hem zit een meisje. Het meisje heeft donker haar en draagt witte kleding. De man draagt oranje met rode kleding.
    Vormgeving: het is een centraal compositie. Er zijn felle kleuren gebruikt. Het licht komt van links.
  • Woman of Algiers Eugène Delacroix (4.2)

    Woman of Algiers Eugène Delacroix (4.2)
    Voorstelling: je ziet drie vrouwen zittend op de grond en één vrouw staat. Ze zijn in een kamer. Je ziet chaos.
    Vormgeving: er is veel overlapping in het schilderij. Ook zijn er veel organische en gesloten vormen op het schilderij. Het licht op het schilderij komt van links.
  • de brand van het parlementsgebouw van William Turner (4.1)

    de brand van het parlementsgebouw van William Turner (4.1)
    Voorstelling: in de voorgrond van het schilderij is water. Daar achter zie je de omtrekken van een brug en een gigantisch vuur. Het vuur buigt zich naar links en je ziet het weerspiegeld in het water.
    Vormgeving: het schilderij is toetsmatig. Er zit een warm koud contrast in, het vuur is een en al warme kleuren tegenover de koude kleuren van de lucht. Er is ook een groottecontrast. De voorwerpen op de voorgrond zijn net zo groot als de gebouwen op de achtergrond.
  • Period: to

    Realisme

    het realisme omarmt de harde realiteit.alledaagse gebeurtenissen en echte mensen.
  • articles of glass van William Henry Fox Talbot (4.1)

    articles of glass van William Henry Fox Talbot (4.1)
    Voorstelling: je ziet drie planken met vaasjes en andere voorwerpen.
    Vormgeving: de kleuren van het werk zijn monochroom. Het is een horizontaal compositie. Er zit veel glimlicht op de vaasjes en andere voorwerpen.
  • A fruit piece van William Henry Fox Talbot (4.1)

    A fruit piece van William Henry Fox Talbot (4.1)
    Voorstelling: je ziet twee manden met fruit op een tafel staan met geblokt tafelkleed. In een van de manden zit een ananas. De achtergrond is leeg.
    Vormgeving: de kleuren zijn monochroom. Het is een centraal compositie. Het zijn gesloten vormen.
  • Road in the wood van Narcisse Virgile díaz de la pena (4.3)

    Road in the wood van Narcisse Virgile díaz de la pena (4.3)
    Voorstelling: op het schilderij zie je bomen, er loopt een pad door de bomen en de linkerbovenhoek is lucht. Over het pad loopt een in rood geklede vrouw.
    Vormgeving: Het schilderij is heel donker, het licht komt ergens van links buiten het schilderij. De rode kleding van de vrouw vormt een complementair contrast met de groene omgeving. Er zijn veel organische vormen gebruikt op het schilderij.
  • eerste wereld tentoonstelling

  • The lost cow van Gustave Doré (4.2)

    The lost cow van Gustave Doré (4.2)
    Voorstelling: je ziet een koe op een klif. Achter de klif is een dal met bergen en ook een stukje bos. Het is een groots landschap.
    Vormgeving: er is een sterk contrast tussen de blauwe tinten van de bergen, de groene van de bomen en de rode van de kliffen. Het is een centraal compositie, de koe staat in het midden. De kleuren in het werk zijn verzadigd.
  • voltooiïng parlementsgebouwen Engeland

  • the red house van william morris

  • Period: to

    Arts and Crafts

    reageren op de industrialisatie en werken met vormen uit de natuur, vloeiend.
    William Morris (Morris&co) vindt de industrialistatie slecht, hij is voor werken met de hand.
    decoratief met harmonische kleuren en vloeiende lijnen.
    lithografie
  • oprichting salon de refusés

  • Don Quixote and Sancho Panza van Honoré Daumier (4.3)

    Don Quixote and Sancho Panza van Honoré Daumier (4.3)
    Voorstelling: je ziet een man op een ezel. De man kijkt om naar een ander persoon dat weg rijdt op een paard(?). De ondergrond lijkt steen, maar is niet heel duidelijk.
    Vormgeving: de kleuren die gebruikt zijn, zijn aardse kleuren. Alles is gemaakt met contourlijnen. Ook zijn de penseelstreken van het schilderij te zien. Het licht op het schilderij komt van links.
  • Indian van William Morris (4.4)

    Indian van William Morris (4.4)
    Voorstelling: je ziet vormen en figuren in blauw. Ze lopen over een witte achtergrond. Het lijken bloemen en bomen te zijn.
    Vormgeving: de vormen op het behang zijn open, dynamisch en organisch. Ook is er afsnijding en overlapping op het behang. Het is 2-dimensionaal zonder enige schaduwwerking. Er zijn primaire en koele kleuren gebruikt, blauw namelijk. Het is een overal compositie.
  • Period: to

    Impressionisme

    salon de Refusés. totaal de andere kant op dan de salon
    direct naar hun waarneming, vluchtig en toetsmatig
    fan van fotografie
    het hoeft niet perfect
    au plein air
  • klaprozen van Claude Monet (4.5)

    klaprozen van Claude Monet (4.5)
    Voorstelling: je ziet een veld met op de achtergrond een huis en een rij bomen. De linkerkant van het veld is bezaaid met klaprozen en er lopen een vrouw en een meisje door het veld, links in de klaprozen staan ook nog twee mensen.
    Vormgeving: Het schilderij is toetsmatig. De kleuren van het werk zijn redelijk dof. De vormen in het schilderij zijn gestileerd.
  • de vijf molens van Jacob Maris (4.5)

    de vijf molens van Jacob Maris (4.5)
    Voorstelling: in het midden vooraan zie je water. Om het water heen ligt hout en achter het water staan molens en huizen. De lucht op de achtergrond is zwaarbewolkt.
    Vormgeving:
  • street child Fernand Pelex (4.3)

    street child Fernand Pelex (4.3)
    Voorstelling: Je ziet een kind zittend op de grond. Hij kijkt naar zijn handen en hij rookt een sigaret. Ook draagt hij gescheurde kleding.
    Vormgeving: de kleuren op het schilderij zijn aardse tinten. Het jongetje is redelijk licht afgebeeld tegen de donkere achtergrond en dat geeft een contrast. Het is een centraal compositie. Het jongetje is het onderwerp van het schilderij en hij is het middelpunt.
  • Period: to

    Jugendstil / Art nouveau

  • Period: to

    Postimpressionisme

    verder op impressionisme, maar meer inhoud
    experimenteren met kleuren en vorm.
    weer naar het atelier
  • Eugène manet and his daughter in the garden van Berthe Morisot (4.5)

    Eugène manet and his daughter in the garden van Berthe Morisot (4.5)
    Voorstelling: je ziet twee mensen in een tuin. Een klein meisje in een witte jurk en een man in grijze jas met hoed. Ze zitten. Ik kan er niet over uit of ze op een boot zitten of niet.
    Vormgeving: het is een toetsmatig werk. Het licht komt van links en de compositie is centraal.
  • child in a straw hat van Mary Cassatt (4.5)

    child in a straw hat van Mary Cassatt (4.5)
    Voorstelling: op het schilderij zie je een meisje tegen een lege achtergrond. Het meisje heeft blond haar, draagt een strohoed en een blauw jurkje. Ze staat wat naar rechts gedraaid en heeft haar handen voor haar buik verstrengeld. Ze kijkt heel sip
    Vormgeving: het is een centraalcompositie. De rood- en blauwachtige kleuren voor het meisje contrasteren met de groenige achtergrond. Het meisje is afgesneden bij haar middel.
  • Vincent van Gogh schildert portret van père Tanguy in japanse stijl

  • Willow bough van William Morris (4.4)

    Willow bough van William Morris (4.4)
    Voorstelling: op het behang zie je veel bruin met groene takken kronkelen. De achtergrond is licht groen.
    Vormgeving: het behang is dynamisch. Er is veel overlapping tussen de individuele takken. Er is veel restvorm.
  • De sterrennacht van Vincent van Gogh

    De sterrennacht van Vincent van Gogh
    Voorstelling: je ziet een nachtlucht met sterren en de maan. Er zijn heuvels en een dorpje zichtbaar. Een vlammende cipres staat op de voorgrond.
    Vormgeving: Er zijn dikke toetsen gebruikt. Veel blauwe tinten. De vormen zijn omlijnt met zwart. Er zijn veel organische vormen en lijnen gebruikt.
  • The Channel of Gravelines, Petit Fort Philippe van Georges Saurat (4.6)

    The Channel of Gravelines, Petit Fort Philippe van Georges Saurat (4.6)
    Voorstelling: op het schilderij zie je een kade en een rivier of kanaal. Op het water zijn zeilbootjes. Er staat een toren op de achtergrond.
    Vormgeving: het is een diagonaal compostitie, want je oog volgt de buiging van de kade. De kleuren die zijn gebruikt zijn voornamelijk licht. Het licht komt van rechts.
  • Mont Sainte-Victoire seen from Bellevue van Paul Cézanne (4.6)

    Mont Sainte-Victoire seen from Bellevue van Paul Cézanne (4.6)
    Voorstelling: je ziet de Mont Sainte-Victoire op de achtergrond. Verder naar voren zie je bomen en huisjes. De lucht achter de berg is blauw.
    Vormgeving: de lichtbron is rechts buiten beeld. Het is een centraal compositie, het belangrijkste punt van het schilderij is de berg. Het werk is een combinatie van organishhe vormen en lijnen en geometrische vormen en lijnen.
  • De Japanse brug van Claude Monet (4.5)

    De Japanse brug van Claude Monet (4.5)
    Voorstelling: je ziet water met lelies. Langs en achter het water staan gras en bomen. Over het water loopt een blauwe brug.
    Vormgeving: het schilderij is toetsmatig, zoals typisch voor het impressionisme. Er zijn veel groenige tinten gebruikt, zowel bij de natuur als de brug. Horizontale compositie, want het belangrijkste is de brug en de brug is de hele breedte van het schilderij.
  • Armchair van Philip Speakman Webb (4.4)

    Armchair van Philip Speakman Webb (4.4)
    Voorstelling: het is een stoel. Groen met bruin. De voorpoten zijn recht, maar de achterpoten zijn bijna horizontaal, daardoor staat de stoel achterover geleund. de armleuningen zijn bijna evenwijdig aan de achterpoten. de stoel is bekleed met groene stof.
    Vormgeving: open en functionele vormen. Aardse kleuren. 3-dimensionaal.
  • MoMA opent zijn deuren naar de tentoonstelling over vier grote postimpressionisten die in dit boek staan