Download (17)

Israëlisch-Arabisch conflict

  • Moord op Frans Ferdinand (Koning Oostenrijk)

    Moord op Frans Ferdinand (Koning Oostenrijk)
    De moord op franz Ferdinand en zijn vrouw gebeurde op 28 Juni 1914, toen de twee een rondje door maakte door de stad Sarajevo en er op de brug een bom werd gegooid door Gavrilo Princip, een Bosnische jongen die bij een Servische bewegingsorganisatie zat, genaamd de Zwarte hand. En die waren het niet eens met de ideeën van Franz Ferdinand, de koning van Oostenrijk-Hongarije op dat moment. Deze gebeurtenis was overigens ook de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog
  • Gallipoli

    Gallipoli
    De slag om Gallipoli vond plaats op het schiereiland Gallipoli in het Ottomaanse Rijk. Het was een gezamenlijke operatie die was opgezet door de Britten en Fransen om de Ottomaanse hoofdstad Istanbul te veroveren. Ze wouden daarbij ook een zeeroute naar de russen veilig stellen. De poging mislukte overigens met zware verliezen van bemanning aan beide kanten. De strijd was het meest gunstig voor de Turken want een paar jaar later werd dat een republiek
  • Briefwisseling Arabieren 1916.

    Briefwisseling Arabieren 1916.
    De britten zochten stiekem contact hoge commissaris van Cairo namelijk, Henry McMahon en een contact uit Mekka zijn naam was Hoessein ibn Ali. Er kwam briefwisseling om actie te krijgen tegen de Turken. Een van de eerste opstanden kwam op 5 juni 1916. De eerste Turken gingen dood in Mekka en Medina.
  • Afspraken van verdeling midden oosten in 1916 sykes-picotverdrag.

    Afspraken van verdeling midden oosten in 1916 sykes-picotverdrag.
    De Britten en de Franse wouden het Ottomaanse rijk veroveren. Ze wouden geen ruzie maken, dus besloot ze een kaart te maken waarin ze het land verdeelde. Het moest geheim blijven, alleen Amerika en Rusland wist ervan. Het verdrag was getekend op 16 mei 1916.
  • De Britten erkende rechten van van het Joodse volk voor de Palestijnen.

    De Britten erkende rechten van van het Joodse volk voor de Palestijnen.
    Mandaatgebied Palestina, Even later na de Eerste Wereldoorlog ontstond er een deel Israël en Palestina. Jordanië was ook een deel, Maar Engeland bestuurde het gebied. Maar eigenlijk waren de gebieden van het Ottomaanse rijk. Uiteindelijk kregen de Engelse het gebied Mandaat. Op 15 mei 1948 eindigde het Mandaat over Palestina
  • Tijdens WO1 veroverde Britse troepen Jeruzalem op de Turken.

    Tijdens WO1 veroverde Britse troepen Jeruzalem op de Turken.
    Rond Maart/April 1917 kwam het Engelse leger, Gaza binnen. Er werden vele wapens gebruikt zoals tanken, gifgas, geweren etc. Er vielen doden, maar er kwam geen vooruitgang bij de Britten. Eind oktober lukte het de Britten in te vallen. Het lukte om binnen te vallen. De Turkse commandant trok zich terug.
  • Operatie Pearl-Harbour

    Operatie Pearl-Harbour
    Japan kwam met vliegtuigen in de vroege ochtend op maandag 8 december. Het doel was om de Amerikaanse schepen te vernietigen. Het lukte heel makkelijk voor De Japanners het was namelijk onverwachts voor de Amerikanen. De volgende dag besloot Amerika oorlog tegen Japan. circa 2000 Amerikanen gingen dood en ongeveer 1200 Japanners kwamen om het leven.
  • Slag om Stalingrad

    Slag om Stalingrad
    De Duitsers vielen Rusland binnen. Dat was rond 23 Augustus 1942. Het doel van de Duitsers was het streven naar Communisme. Ze wouden Rusland vernietigen. Tenminste dat wou Hitler. Hitler was de leider van Nazi-Duitsland. Het leek voor Hitler makkelijk. Maar nee het werd steeds moeilijker voor Hitler. Totdat de Winter er aan kwam. Duitsers werden moe, ze kregen honger, ze hadden geen winterkleding. Hitler trok terug naar Duitsland.
  • D-day

    D-day
    D-day is de dag dat de geallieerden het strand van Normandië betraden en probeerden de bezetten gedeelten van de Duitsers binnen te dringen vanaf Normandië, want de geallieerden dachten dat de Duitsers het vanaf daar niet zouden verwachten. Maar dat was dus wel zo. Dus het was een zware klus om er doorheen te breken en ook veel soldaten van de geallieerden zijn daar gesneuveld, maar uiteindelijk zijn ze er doorheen gekomen.
  • Slag om Arnhem

    Slag om Arnhem
    De Duitsers vielen Nederland binnen in de stad Arnhem. het gebeurde op 17 September 1944. Nederland verwachten de slag niet. Nederland was toen op dat moment veel te zwak om terug te vechten. Duitsland won gemakkelijk. Er vielen vele slachtoffers, De Duitsers worden op dat moment deze baas in Nederland. Het eindige op 25 September 1944
  • Atoombommen Hiroshima en Nagasaki

    Atoombommen Hiroshima en Nagasaki
    Amerika had wraak genomen op het land Japan. Namelijk ze gooide met Atoombommen op de steden Hiroshima en Nagasaki. Deze bom was gemaakt door Albert Einstein.
    De piloten moesten zelfs veiligheidsbrillen op.Deze bom heeft beide steden kapot gemaakt. Er zijn tussen 129.000 en 226.000 doden. Japan was kansloos.
  • Wapens uit Marokko gesmokkeld (Operation Balak)

    Wapens uit Marokko gesmokkeld (Operation Balak)
    Operatie Balak was een smokkel operatie, in Israël. Tenminste er werd vanuit allerlei landen wapens gesmokkeld. De britten smokkelden het om zo de joden meer leefgebied te geven door te vechten met wapens tegen de palestijnen. En uiteindelijk lukte dat. En daar was deze hele operatie dus eigenlijk voor bedoeld.
  • Bouw Berlijnse Muur

    Bouw Berlijnse Muur
    In 1961 besloten Walter Ulbricht en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov een einde te maken aan de leegloop van Oost-Europa. Dus werd er in de nacht van 12 op 13 augustus 1961 begonnen aan een enorme betonnen muur tussen Oost en West-Berlijn. De muur werd bewaakt door strenge Oost-Duitse Politie. Dus de grenswachten hadden bevel om te schieten als er iemand waagde om eroverheen te klimmen.
  • Egyptische blokkade van de Straat van Tiran

    Egyptische blokkade van de Straat van Tiran
    De Egyptenaren blokkeerde de straat van Tiran. Voor Israël leek het bedreiging. Israël wou geen oorlog starten met de Egyptenaren. Het was namelijk een internationale havenweg naar de haven van Israël. Via deze weg kwam er Olie en andere bronnen richtingen Israël. Het was heel spannend er kon zeker een oorlog uitbreken tussen de landen.
  • Er werden in 1968, 6000 Egyptische krijgsgevangenen in het geheim uitgewisseld tegen één Duits-Israëlische spion, Wolfgang Lotz

    Er werden in 1968, 6000 Egyptische krijgsgevangenen in het geheim uitgewisseld tegen één Duits-Israëlische spion, Wolfgang Lotz
    Op 1 September 1967 kwamen de leiders der Arabische landen samen in de Conferentie van Khartoum om hun een militaire nederlaag en de nieuwe situatie te bespreken. De uitkomst is dat er geen onderhandelingen met israël komen en dus ook geen vrede met israël en Duitsland en in 1968 worden er 6000 Egyptische krijgsgevangenen in het geheim uitgewisseld tegen een Duits-Israëlische spion