Informàtica

By Nil V
  • L'Àbac

    L'Àbac
    El primer dispositiu manual de càlcul va ser L'Àbac, que servia per representar números al sistema decimal i comptar, permetent la realització d'operacions aritmètiques senzilles. Va ser creat a l'any 3000 AC, lo qual no quadra amb l'any que posa a dalt, però ho he posat així per que no quedi tan separat.
  • Logaritmes Naturals

    Logaritmes Naturals
    El matemàtic escocès, John Napier (1550 – 1617), va fer un intent de simplificar les operacions de multiplicació, divisió i exponenciació. Va inventar els logaritmes naturals o neperians a finals del segle XVI, construint el 1614 les primeres taules dels mateixos.
  • Rellotge Calculant

    Rellotge Calculant
    Cap a l'any 1623, el científic alemany Wilhelm Schickard (1592 – 1635) va idear una calculadora mecànica anomenada rellotge calculant, que funcionava amb rodes dentades i era capaç de sumar i restar, però no es va poder muntar en aquella època, de manera que va ser construïda, segons el disseny de l'autor, a principis del segle XX per enginyers d'IBM.
  • Màquina Aritmètica de Pascal

    Màquina Aritmètica de Pascal
    Alguns anys després, el 1642, el matemàtic i filòsof francès Blaise Pascal (1623 – 1662) va inventar la primera màquina automàtica de calcular completa a base de rodes dentades que simulava el funcionament de l'àbac. Al principi es va denominar "pascalina", rebent posteriorment el nom de màquina aritmètica de Pascal.
  • Regla de Càlcul

    Regla de Càlcul
    El 1650, Patridge, basant-se en els descobriments de Napier, va inventar la regla de càlcul, petita regla lliscant sobre una base fixa en què figuraven diverses escales per a la realització de determinades operacions.
  • Màquina Aritmètica de Morland

    Màquina Aritmètica de Morland
    El 1666 el matemàtic anglès Samuel Morland va inventar un altre aparell mecànic que realitzava operacions de suma i resta; es va denominar "màquina Aritmètica de Morland" i el seu funcionament i prestacions s'assemblen als de la màquina de Pascal.
  • Calculadora Op. Bàsiques

    Calculadora Op. Bàsiques
    El 1779, Mattieu Hahn va dissenyar i construir una màquina de calcular capaç de realitzar sumes, restes, multiplicacions i divisions.
  • Period: to

    1a Programadora

    La filla del famós poeta Lord Byron (1788 – 1824), Augusta Ada Byron, comtessa de Lovelace, va ser la primera persona que va realitzar programes per a la màquina analítica de Babbage, de manera que ha estat considerada com la primera programadora de la història.
  • Aritmòmetre

    Aritmòmetre
    El Francès Charles – Xavier Thomas (1785 – 1870) va inventar una màquina que a més de funcionar a la perfecció, va tenir un gen èxit comercial. Aquesta màquina es va denominar aritmòmetre.
  • Teler Automàtic

    Teler Automàtic
    Ja al segle XIX, l'any 1805 el francès Joseph Marie Jacquard (1752 – 1834), després d'alguns intents anteriors, va construir un teler automàtic que realitzava un control prefecte sobre les agulles teixidores, utilitzant targetes perforades que contenien les dades per al control de les figures i dibuixos que calia teixir. Es pot considerar el teler de Jacquard com la primera màquina mecànica programada.
  • 1a Calculadora Complexa

    1a Calculadora Complexa
    El matemàtic anglès i professor de la Universitat de Cambridge Charles Babbage (1792 – 1871) va dissenyar dues màquines de calcular que trencaven la línia general de les màquines d'aquella època pel grau de complexitat. La primera, dissenyada en rodes dentades; les seves aplicacions més importants van ser la resolució de funcions i l'obtenció de taules d'aquestes funcions.
  • 2a Calculadora Complexa

    2a Calculadora Complexa
    Poc després, el 1833, Babbage va dissenyar la seva segona màquina, anomenada màquina analítica, capaç de realitzar totes les operacions matemàtiques i amb possibilitat de ser programada per mitjà de targetes de cartró perforat (similars a les targetes de Jaquard), sent a més capaç d'emmagatzemar al seu interior una quantitat de xifres considerable.
  • Màquina de Tabular

    Màquina de Tabular
    El 1854, l'enginyer suec Pehr George Sheutz (1785 – 1873), recolzat pel govern del seu país, va construir una màquina diferencial similar a la de Babbage, anomenada màquina de tabular, que va tenir un gran èxit i es va utilitzar fonamentalment per a la realització de càlculs astronòmics i la confecció de taules per a les companyies d'assegurances.
  • Innovadora Màquina de Multiplicar

    Innovadora Màquina de Multiplicar
    El 1887, el francès Léon Bollée (1870 – 1913), famós per la seva gran afició a l'automobilisme, va construir una màquina de multiplicar en què la multiplicació es realitzava directament, sense utilitzar el procediment de sumes successives.
  • Primera Calculadora amb Èxit Comercial

    Primera Calculadora amb Èxit Comercial
    El 1893, el suís Otto Steiger Va construir la primera calculadora que va tenir èxit comercial; el seu nom va ser la milionària i es va utilitzar per als grans negocis i en algunes aplicacions de càlcul científic.
  • Màquina de Turing

    Màquina de Turing
    El 1936, el matemàtic anglès Alan M. Turing (1912 – 1954) va desenvolupar la teoria d'una màquina capaç de resoldre tota mena de problemes amb solució algorítmica, arribant a la construcció teòrica de les màquines de Turing. Una màquina de Turing és una manera de representar un procés a partir de la seva descripció.
  • Teoria Matemàtica de la Computació

    Teoria Matemàtica de la Computació
    Amb els estudis d'Alan M. Turing, es va iniciar la teoria matemàtica de la computació. D'aquests estudis va sorgir la teòrica de la computabilitat que engloba l'anàlisi encaminat a trobar formes de descripció i representació del procés o dels algoritmes.
  • 1r Ordinador Electromecànic

    1r Ordinador Electromecànic
    El 1937, Howard H. Aiken va construir una calculadora numèrica basada en l'ús de relés electromagnètics, rodes dentades i embragatges electromecanànics, configurant el primer ordinador electromecànic.
  • Teoria Matemàtica de les Comunicacions

    Teoria Matemàtica de les Comunicacions
    El 1938, l'Alemany Calude Shannon va començar a aplicar la teoria de l'àlgebra de Boole a la presentació de circuits lògics. Va publicar el 1948 la teoria matemàtica de les comunicacions i va realitzar diversos estudis sobre la teoria de la informació, on van aparèixer mesures de la quantitat d'informació com el bit (binary digit).
  • Màquina Electrònica Binaria

    Màquina Electrònica Binaria
    També el 1938, el físic nord-americà John Vicent Atanasoff, professor de la Universitat d'Iowa, juntament amb el seu col·laborador Cfford Berry van construir una màquina electrònica que operava en binari seguint la idea de Babbage. Aquesta va ser acabada el 1942 i es va anomenar ABC (Atanasoff Berry Computer), sent considerada com la primer Màquina de calcular digital. No va prendre caràcter dordinador ja que no existia la possibilitat de programar-la.
  • Model de Von Neumann

    Model de Von Neumann
    El 1944, l'enginyer i matemàtic John Von Neumann (1903 – 1957), d'origen hongarès i naturalitzat nord-americà, desenvolupa la idea de programa intern i descriu el fonament teòric de construcció d'un ordinador electrònic anomenat model de Von Neumann.
  • 1r Ordinador Electrònic

    1r Ordinador Electrònic
    El 1940, John W. Mauchly i Joh Presper Eckert juntament amb científics de la Universitat de Pennsilvània van construir a l'escola Moore d'Enginyeria Elèctrica, a petició del Ministeri de Defensa dels Estats Units, el primer ordinador electrònic anomenat ENIAC (Electronic Numerical Integrator and calculador) ) construïda a base de vàlvules al buit, que va entrar en funcionament el 1945.
  • 1r Ordinador Electrònic de Propòsit General

    1r Ordinador Electrònic de Propòsit General
    El primer ordinador electrònic de propòsit general. ENIAC
  • Semiconductors (Diode, Transistor)

    Semiconductors (Diode, Transistor)
    Als anys cinquanta, amb el descobriment dels semiconductors, van aparèixer el díode i el transistor, aquest últim inventat per Walter Brattain, jhon Barden i W.Shockley als laboratoris BELL el gener de 1947, per aquest descobriment van obtenir el premi Nobel. El transistor va substituir la vàlvula de buit permetent la reducció de circuits de mida i augmentant la fiabilitat dels equips a causa de les seves millors característiques.
  • Portes Llògiques

    Portes Llògiques
    Basant-se en el transistor, es van construir circuits capaços de realitzar funcions lògiques, de manera que van sorgir les portes lògiques i els seus circuits derivats.
  • UNIVAC-l

    UNIVAC-l
    Poc després, el 1951, John W. Mauchly va construir el primer ordinador de sèrie posada a la venda; aquesta va ser UNIVAC-I (Universal Automatic Computer – Computador Automàtic Universal), que també utilitzava cintes magnètiques.
  • EDVAC

    EDVAC
    El 1952 es va realitzar aquesta màquina que es va denominar EDVAC (Electronic 30 Discrete Variable Automatic Computer) i va ser una modificació de l'ENIAC. Aquest ordinador utilitzava línies de demora acústica de mercuri per on circulaven senyals elèctrics subjectes a retard i permetien la memorització de les dades.
  • Microprocessador

    Microprocessador
    El 1971 apareix el microprocessador, consistent en la integració de tota la UCP d'un ordinador en un sol circuit integrat. La tecnologia utilitzada és la LSI que va permetre la fabricació de microordinadors i ordinadors personals, així com els ordinadors monopastilla.
  • Tecnologia Moderna

    Tecnologia Moderna
    El 1981, els principals països productors de noves tecnologies van anunciar una nova generació, les característiques principals de la qual seria:
    1. Utilització de components a una escala d'integració molt alta (VLSI)
    2. Intel·ligència artificial
    3. Utilització del llenguatge natural (de 5a generació).
    4. Interconnexió entre tota mena d'ordinadors, dispositius i xarxes i la xarxa de xarxes, Internet.
    5. Integració de dades, imatges i veu (multimèdia).
    6. Xarxes neuronals
    7. Realitat virtual.