Vakantie indonesie

Indonesië

By Zwier
  • Onafhankelijkheid Republiek Indonesië

    Onafhankelijkheid Republiek Indonesië
    Op deze dag werd Indonesië officieel onafhankelijk verklaard van het Koninkrijk Nederland. Nederland hoopte de goede banden te behouden.
  • Period: to

    Onafhankelijkheidsoorlog

    Na de tweede oorlog ontstond een onafhankelijkheidsbeweging in Indonesië. Deze onafhankelijkheidsstrijd werd geleid door Soekarno. De Nederlandse overheid stuurde militairen om het te bestrijden. Uiteindelijk met tussenkomst van de Verenigde Naties werd Indonesië uiteindelijk onafhankelijk in 1949. (17 augustus 1945 wordt inmiddels erkend als de dag dat Indonesië onafhankelijkheid werd.)
  • Period: to

    Persoon: Koesno Sosrodihardjo (Soekarno)

    Soekarno was de voorman van de onafhankelijkheid van Indonesië. Hij streed voor onafhankelijkheid en was bij besprekingen ook altijd aanwezig. Hij is dan ook verkozen tot eerste president van Indonesië. Er is gekozen voor 1945 als start ambtstermijn, omdat hij toen de onafhankelijkheid uitriep.
  • Period: to

    Persoon: Muhammad Athar (Hatta)

    Hatta was de grondlegger van de Indonesische vrijheidsbeweging toen hij in 1922 de Indische vereniging stichtte. Deze vereniging schreef toen al dat het volk moest streven na onafhankelijkheid. Tevens werd hij de eerste vice-president.
  • Verdrag van Linggadjati

    Verdrag van Linggadjati
    Dit was een verdrag tussen de Nederlandse overheersers en Indonesië. De Republiek Indonesië mocht haar bezette gebieden behouden, maar zou opgaan in de Nederlands-Indonesische Unie. Een vergelijkbaar systeem als dat van het Britse Gemenebest.
  • Eerste Politionele actie

    Eerste Politionele actie
    Om de onafhankelijkheidsstrijders te bestrijden begon de Nederlandse regering de politionele acties. Dit waren zeer gewelddadige acties tegen de strijders. De naam is ontstaan om het geen oorlog te hoeven noemen. Dit lag erg gevoelig na de Tweede Oorlog.
  • Period: to

    Nederlands-Indonesische rondetafelconferentie van 1949

    Dit was een conferentie in Den Haag tussen de Nederlandse Regering en de Indonesische Republiek. De conferentie eindigde met een toezegging op soevereiniteit van Indonesië.
  • Start Bandungconferentie o.l.v. Soekarno

    Start Bandungconferentie o.l.v. Soekarno
    Soekarno startte hierbij een actie tegen het neokolonialisme. Hij zette hiermee ook een nieuw geluid binnen de koude oorlog, namelijk die van de 'derde wereld'.
  • Kudeta

    Dit was een staatsgreep in Indonesië. Er werden zes generaals om het leven gebracht. Het is nog altijd onduidelijk wat de toedracht van deze '30 september beweging' was. De mogelijke coup werd als communistisch aangewezen, maar was een fiasco. Soeharto greep hierbij de macht.
  • Period: to

    Persoon: Haji Muhammad Soeharto

    Soeharto was de tweede president van Indonesië. Hij kwam aan de macht na een mislukte coup en werd officieel gekozen in 1967. Onder zijn bewind kwam er meer stabiliteit in het land.
  • Soeharto officieel gekozen tot president

    Op 21 maart werd Generaal Soeharto gekozen tot tweede president van Indonesië. Hij had bij de 'communistische coup' al de macht gegrepen.
  • Period: to

    Kolonisatie oost-Timor

    Oost-Timor werd in 1975 onafhankelijk van hun Portugese overheersers. Een week daarna viel Indonesië het gebied binnen en daar begon de kolonisatie van oost-Timor. Voor 25 jaar hield Indonesië het gebied onder hun bestuur tot het in 1999 onafhaneklijk werd.
  • Period: to

    Aziatische financiële crisis

    Indonesië haar economie groeide in de jaren '80 enorm. Op 2 juli besloot Thailand hun baht niet meer te koppelen met de Amerikaanse dollar, wat voor een crisis zorgde. De export werd minder en er ontstond een inflatie. De werkeloosheid in Indonesië steeg met een factor tien.
  • Akkoord GAM & Regering Indonesië

    De Beweging Vrij Atjeh (GAM) en de regering maakten een akkoord waarbij de GAM afziet van onafhankelijkheid en Indonesië regionale partijen toestaat. Het maakt een einde aan een dertigjarig durende oorlog.