Humanisme i renaixement

  • 1450

    Impremta de Gutenberg

    Impremta de Gutenberg
    Johann Gutenberg va inventar la impremta moderna a mitjans del segle XV. Encara que ja els romans 400 anys a. C. utilitzaven motlles d'argila i els xinesos al segle XI utilitzaven peces de porcellana per fer reproduccions.
  • 1456

    Academia platonica de Marsili Ficino

    Academia platonica de Marsili Ficino
    L'Acadèmia Platònica florentina va ser una institució humanista fundada el 1459 pel mecenes Cosme de Médicis. Al principi no va ser sinó un cenacle d'amics per discutir temes literaris, i no va transcendir del grup d'erudits lligats a la família Mèdici.
  • 1511

    Elogi de la bogeria (Erasme)

    Elogi de la bogeria (Erasme)
    L'Elogi de la bogeria és un assaig escrit per Erasme de Rotterdam i imprès per primera vegada el 1511; està inspirat en De triumpho stultitiae de l'italià Faustino Perisauli, natural de Tredozio. En una traducció apareix com a títol «Elogi de la neciesa» perquè moria és neciesa, insensatesa, bogeria.
  • 1513

    El princep (Maquiavel)

    El princep (Maquiavel)
    El príncep és un tractat polític del segle XVI del diplomàtic i teòric polític italià Nicolau Maquiavel. Segons la correspondència de Maquiavel, una versió sembla haver estat distribuïda en 1513, usant el títol en llatí De Principatibus.
  • 1516

    Utopia (Thomas More)

    Utopia (Thomas More)
    Utopía, cuyo título original en latín es Libellus vere aureus, nec minus salutaris quam festivus, de optimo reipublicae statu, deque nova insula Vtopi, es un libro escrito por Tomás Moro, publicado en 1516. Consta de dos partes.
  • 1517

    95 tesis (Luter). Biblia poliglota

    95 tesis (Luter). Biblia poliglota
    En les seves tesis, Luter afirmava que el penediment establert pel Crist, pel qual els pecats serien perdonats, implica un penediment espiritual intern en lloc de simplement una confessió sacramental externa, és a dir, amb el sacerdot. Segons ell, les indulgències incitaven els cristians a evitar el veritable penediment i l'aflicció pel pecat, creient que podien renunciar a aquests comprant una indulgència.
  • 1534

    Anglicanisme a Anglaterra

    Anglicanisme a Anglaterra
    L'anglicanisme podria definir-se com la fe, pràctica i esperit de les Esglésies membres de la Comunió anglicana, és a dir, Esglésies en plena comunió amb l'arquebisbe de Canterbury.1 Amb tot, l'anglicanisme té profundes arrels en el passat: Rowan Williams va descriure l'Anglicanisme com el que li va passar a l'Església a Anglaterra, Gal·les i Irlanda durant la reforma del segle xvi i posteriorment
  • 1536

    Calví a Suïssa

    Calví a Suïssa
    Joan Calví va tenir una influència internacional important en el desenvolupament de la Reforma Protestant, des de l'edat de 25 anys, quan va començar a escriure la seva primera edició dels "Instituts de la Religió Cristiana" el 1534, i publicat el 1536.
  • 1545

    Concili de Trento

    Concili de Trento
    El Concili de Trento va ser un concili ecumènic de l'Església catòlica desenvolupat en períodes discontinus durant vint-i-cinc sessions entre els anys 1545 i 1563.
    Va tenir lloc a Trento, una ciutat del nord d'Itàlia actual, que llavors era una ciutat imperial lliure regida per un príncep-bisbe. Es va convocar en part com a resposta a la Reforma protestant, però també a fi d'aclarir diversos punts doctrinals.