Holocaust : Timeline of events 1933-1945

  • Άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία

    Άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία
    7 Απριλίου 1933 εγκρίθηκε ο νόμος ο οποίος απέκλεισε τους Εβραίους από τη δημόσια διοίκηση
  • Οι νόμοι της Νυρεμβέργης

    "Οι γάμοι μεταξύ Εβραίων και Γερμανών απαγορεύονται". Τούς αφαιρείται η ιθαγένεια. Μέχρι το τέλος του 1934, 50.000 Γερμανοί-Εβραίοι είχαν εγκαταλείψει τη Γερμανία και μέχρι το τέλος του 1938, περίπου το ήμισυ του γερμανικού εβραϊκού πληθυσμού είχε αποχωρήσει.Μεταξύ αυτών ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Γκούσταφ Χερτζ.
  • Η Γερμανία προσαρτά την Αυστρία-Anchluss.

    Η Γερμανία προσαρτά την Αυστρία-Anchluss.
    Οι Αυστριακοί Ναζί έσπασαν τα εβραϊκά καταστήματα, έκλεψαν από εβραϊκές κατοικίες και επιχειρήσεις και ανάγκασαν τους Εβραίους να εκτελέσουν ταπεινωτικές πράξεις.Περίπου 100.000 Αυστριακοί Εβραίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τον Μάιο του 1939, συμπεριλαμβανομένου του Sigmund Freud και της οικογένειάς του,
  • Η νύχτα των Κρυστάλλων -Kristallnacht

    Η νύχτα των Κρυστάλλων -Kristallnacht
    Στις 7 Νοεμβρίου 1938, ο Πολωνός- Εβραίος Γκρίσπαν πυροβόλησε τον Γερμανό διπλωμάτη Φον Ρατ στο Παρίσι, ως αντίποινα για την απέλαση της οικογένειάς του από τη Γερμανία. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το θάνατό του Ρατ ως πρόσχημα για να υποκινήσει ένα πογκρόμ εναντίον των Εβραίων. Εβραϊκά καταστήματα λεηλατήθηκαν,συναγωγές καταστράφηκαν.Τουλάχιστον 90 Εβραίοι σκοτώθηκαν ενώ μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι μη Εβραίοι που είχαν την ατυχία να τους μοιάζουν.
  • Η κήρυξη του πολέμου στην Πολωνία

    Οι Γερμανοί άρχισαν να στέλνουν τους Εβραίους από τα εδάφη που προσάρτησαν πρόσφατα (Αυστρία, Τσεχοσλοβακία και Δυτική Πολωνία) στο κεντρικό τμήμα της Πολωνίας. Για να διευκολυνθεί ο έλεγχος και η απέλασή τους, οι Εβραίοι συγκεντρώνονταν σε γκέτο σε μεγάλες πόλεις.
  • Period: to

    Τα γκέτο

    Έπειτα από την εισβολή στην Πολωνία, οι ναζί δημιούργησαν γκέτο όπου φυλακίζονταν οι Εβραίοι μέχρι να μεταφερθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δολοφονηθούν.Το Γκέτο της Βαρσοβίας ήταν το μεγαλύτερο.Υπήρξαν προσπάθειες ένοπλης αντίστασης στα γκέτο κατά τη διάρκεια του 1943, όπως η Εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας.Οι συμμετέχοντες Εβραίοι είτε εκτελέστηκαν είτε στάλθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης.
  • Το κίτρινο αστέρι με τη λέξη Jude

    Το κίτρινο αστέρι με τη λέξη Jude
    Οι Εβραίοι ηλικίας άνω των έξι ετών στη Γερμανία αναγκάζονται να φορούν ένα κίτρινο αστέρι με έξι κορυφές που στο μπροστινό μέρος φέρει τη λέξη «Jude» («Εβραίος» στη Γερμανική) με μαύρα γράμματα. Αυτό έπρεπε να είναι πάντα ραμμένο στα ρούχα τους.Ο συστηματικός εκτοπισμός των Εβραίων της Γερμανίας ξεκίνησε τον Οκτώβριο. Το Μάρτιο του 1942, οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να επισημαίνουν και τα σπίτια τους με το σύμβολο του άστρου.
  • Η τελική λύση-στρατόπεδα εξόντωσης

    Η τελική λύση-στρατόπεδα εξόντωσης
    Στη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση το 1941, τάγματα θανάτου (Einsatzgruppen) άρχισαν να εξολοθρεύουν ολόκληρες εβραϊκές κοινότητες.Μετά τη Διάσκεψη του Βάνζεε τον Ιανουάριο του 1942, οι Ναζί εκτοπίζουν συστηματικά Εβραίους στα έξι στρατόπεδα εξόντωσης που είχαν δημιουργήσει σε πολωνικά εδάφη – Κέλμνο, Μπέλζεκ, Σόμπιμπορ, Τρεμπλίνκα, Άουσβιτς-Μπίρκεναου και Μαϊντάνεκ.
  • Period: to

    Απελευθέρωση των κυριότερων ναζιστικών στρατοπέδων

    Οι Σοβιετικοί στρατιώτες ήταν οι πρώτοι που απελευθέρωσαν κρατουμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τα τελευταία στάδια του πολέμου.Επίσης Βρετανοί, Καναδοί, Αμερικάνοι και Γάλλοι στρατιώτες απελευθέρωσαν κρατουμένους από τα στρατόπεδα.Στις 27 Ιανουαρίου 1945, οι Σοβιετικοί μπήκαν στο Άουσβιτς όπου βρήκαν εκατοντάδες άρρωστους και εξαντλημένους κρατουμένους. Οι Γερμανοί είχαν υποχωρήσει βιαστικά και είχαν αναγκαστεί να αφήσουν αυτούς τους κρατούμενους πίσω στο στρατόπεδο.
  • Ημέρα μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

    Ημέρα μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος
    Η 27η Ιανουαρίου του 1945 ήταν η μέρα κατά την οποία απελευθερώθηκε το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η 90χρονη Έντιθ, μια από τις ελάχιστες κρατούμενες που είναι ακόμη εν ζωή, επέστρεψε εκεί όπως είπε η ίδια, για να τιμήσει την επέτειο των 75 ετών.«Θέλω να γυρίσω εκεί ως ελεύθερος άνθρωπος. Θέλω ν' ανάψω ένα κερί για εκείνους που δεν γύρισαν πίσω. Τους το χρωστάω..." 28/1/2020 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΣΜΟΣ