Eumap

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ιστορικοί Σταθμοί

  • Period: to

    Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

    Σπάνια ένας πόλεμος που τελείωσε έχει αφήσει τους νικητές με ένα τέτοιο αίσθημα αβεβαιότητας και φόβου, με μια τέτοια συνειδητοποίηση ότι το μέλλον είναι σκοτεινό και ότι η επιβίωση δεν είναι εξασφαλισμένη. Edward R. Murrow
  • Καταστροφές Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    Καταστροφές Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
    Μεγάλο μέρος της Καέν, μια πόλη στη Νορμανδία της Γαλλίας, έγινε ένας σωρός ερειπίων κατά τον Ιούλιο του 1944. Το μήνα μετά την απόβαση στη Νορμανδία, οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν την περιοχή πριν τα στρατεύματα εδάφους ανακτήσουν τη γαλλική πόλη από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
  • Διάσκεψη της Γιάλτας

    Διάσκεψη της Γιάλτας
    Επί επτά ημέρες οι αρχηγοί των κρατών - νικητών (Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ και Στάλιν - the big three) καθορίζουν την μορφή του μεταπολεμικού κόσμου. Επισημοποιείται η πρόθεση για τη δημιουργία του Ο.Η.Ε. Απορρίπτεται η πρόταση των Τσόρτσιλ και Ρούσβελτ για διαμελισμό της Γερμανίας. Αποφασίζεται η εκμηδένιση του γερμανικού μιλιταρισμού και ναζισμού, για να μην μπορέσει ξανά η Γερμανία να απειλήσει την παγκόσμια ειρήνη.
  • Τσόρτσιλ: Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

    Τσόρτσιλ: Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης
    «Υπάρχει ένα φάρμακο που ... θα μπορούσε μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει όλη την Ευρώπη ... ελεύθερη και ... ευτυχισμένη. Το φάρμακο αυτό είναι να δημιουργήσουμε ξανά την ευρωπαϊκή οικογένεια, στον βαθμό που μπορούμε, και να της δώσουμε μια δομή ικανή να της εξασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία. Πρέπει να δημιουργήσουμε
    ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.» Ουίνστον Τσόρτσιλ
  • Σχέδιο Μάρσαλ

    Σχέδιο Μάρσαλ
    Με τον όρο σχέδιο Μάρσαλ εννοείται η οικονομική ενίσχυση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποκύημα της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της αντίληψης ότι η επικράτηση του κομμουνισμού θα αποτελούσε κίνδυνο για τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Διακήρυξη Schuman

    Διακήρυξη Schuman
    Ο Robert Schuman, Γάλλος υπουργός των εξωτερικών, παρουσιάζει προτάσεις για μια ένωση άνθρακα και χάλυβα μεταξύ Γαλλίας και Δυτ. Γερμανίας. Έκτοτε η 9η Μαΐου εορτάζεται κάθε χρόνο ως "Ημέρα της Ευρώπης".
  • Δημιουργία ΕΚΑΧ

    Δημιουργία ΕΚΑΧ
    Βασιζόμενες στο σχέδιο Σουμάν, έξι χώρες υπογράφουν μια συνθήκη για να ενοποιήσουν τις βαριές βιομηχανίες τους (άνθρακα και χάλυβα) κάτω από μια κοινή διεύθυνση. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καμιά από αυτές τις χώρες δεν θα μπορεί πια να φτιάχνει όπλα για να πολεμήσει εναντίον των άλλων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι έξι αυτές χώρες είναι: το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο (συνθήκη Παρισίων).
  • Δημιουργία ΕΟΚ και ΕΥΡΑΤΟΜ

    Δημιουργία ΕΟΚ και ΕΥΡΑΤΟΜ
    Χάρη στην επιτυχία της Συνθήκης Άνθρακα και Χάλυβα, οι έξι χώρες επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους οικονομικούς τομείς. Υπογράφουν τη Συνθήκη της Ρώμης, ιδρύοντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ή "Κοινή Αγορά". Πρόσωπα, εμπορεύματα και υπηρεσίες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών. Παράλληλα ιδρύεται και η Ευρατόμ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας: σε ισχύ από 1/1/1958)
  • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
    Η Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνέλευση μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (πρόεδρος ο επανεκλεγείς Gaetano Martino).
  • Τελωνειακή Ένωση

    Τελωνειακή Ένωση
    Αρχίζει να ισχύει η τελωνειακή ένωση. Οι έχοντες παραμείνει εν ισχύ δασμοί στο ενδοκοινοτικό εμπόριο καταργούνται 18 μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συνθήκη της Ρώμης και θεσπίζεται το κοινό δασμολόγιο σε αντικατάσταση των εθνικών δασμολογίων στο εμπόριο με τα υπόλοιπα κράτη.
  • 1η Διεύρυνση της Κοινότητας

    1η Διεύρυνση της Κοινότητας
    Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσχωρούν στην ΕΟΚ.
  • Πρώτες Ευρωεκλογές

    Πρώτες Ευρωεκλογές
    Διοργανώνονται οι πρώτες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση καθολική ψηφοφορία. Οι βουλευτές προηγουμένως ορίζονταν από τα εθνικά κοινοβούλια. Εννέα χώρες εκλέγουν 410 ευρωβουλευτές.
  • Η Ελλάδα στην ΕΟΚ

    Η Ελλάδα στην ΕΟΚ
    H Ελλάδα προσχωρεί στην ΕΟΚ ως δέκατο μέλος. Η χώρα ικανοποιούσε τις πολιτειακές προϋποθέσεις μετά την ανατροπή του στρατιωτικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974.
  • Period: to

    1η Ελληνική Προεδρία

    Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία της ΕΟΚ για πρώτη φορά το β΄ εξάμηνο του 1983. Στα κύρια επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας του 1983 συγκαταλέγονται η ενεργοποίηση του νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού το 1983, η ουσιαστική πρόοδος στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων διεύρυνσης, η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις χώρες της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού για την υπογραφή της Σύμβασης του Lomé III και η υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ της ΕΟΚ και του Συμφώνου των Άνδεων.
  • Ευρωεκλογές

    Ευρωεκλογές
    Άμεσες και με καθολική ψηφοφορία εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δεύτερη φορά. Δέκα χώρες εκλέγουν 441 ευρωβουλευτές.
  • Η Γροιλανδία αποχωρεί από την ΕOK

    Η Γροιλανδία αποχωρεί από την ΕOK
    Από το 1973 η Γροιλανδία ως επικράτεια της Δανίας ανήκει στην ΕΟΚ. Το 1979 η Γροιλανδία αποκτά την αυτονομία της. Το 1985 οι Γροιλανδοί αποχωρήσουν από την ΕΟΚ (μετά από δημοψήφισμα).
  • 12 χώρες στην ΕΟΚ

    12 χώρες στην ΕΟΚ
    Η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
  • Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη

    Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη
    Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (ΕΕΠ) αναθεωρεί τη συνθήκη της Ρώμης για να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να υλοποιήσει την εσωτερική αγορά. Τροποποιεί τους κανόνες λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων και διευρύνει τις κοινοτικές αρμοδιότητες, ιδίως στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της κοινής εξωτερικής πολιτικής.
  • Period: to

    2η Ελληνική Προεδρία

    Η δεύτερη Ελληνική Προεδρία ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να συζητηθούν καίρια ζητήματα σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της κοινότητας και το περιεχόμενο της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ως προς αυτό αποτέλεσαν οι πρωτοβουλίες για τον διεθνή ρόλο της Κοινότητας, τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, την περιβαλλοντική προστασία καθώς και οι γενικές συζητήσεις αναφορικά με τις σχέσεις ανατολής-δύσης.
  • Ευρωεκλογές

    Ευρωεκλογές
    Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δώδεκα χώρες εκλέγουν 525 ευρωβουλευτές.
  • Πτώση του τείχους του Βερολίνου

    Πτώση του τείχους του Βερολίνου
    Με την πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδοτείται το άνοιγμα των συνόρων της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η απαρχή της πτώσης του κομμουνισμού, ο τερματισμός του Ψυχρού Πολέμου... Αρχίζουν ν' απαλείφονται οι αιτίες που κρατούσαν διαιρεμένη την Ευρώπη.
  • Επανένωση της Γερμανίας

    Επανένωση της Γερμανίας
    Η Γερμανία ενώνεται και τα ομόσπονδα κράτη (Länder) της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αποτελούν τμήμα της ΕΕ.
  • Ευρωπαϊκή Ένωση

    Ευρωπαϊκή Ένωση
    Υπογράφεται στο Μάαστριχτ η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της ιστορίας της ΕΕ, με το οποίο θεσπίζονται σαφείς κανόνες για το μελλοντικό ενιαίο νόμισμα καθώς επίσης και για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και για στενότερη συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Σύμφωνα με αυτή τη συνθήκη, η «Ευρωπαϊκή Κοινότητα» μετονομάζεται επίσημα σε "Ευρωπαϊκή Ένωση". (Σε ισχύ από 1/11/1993).
  • Ενιαία Αγορά

    Ενιαία Αγορά
    Εγκαθιδρύονται η ενιαία αγορά και οι τέσσερις ελευθερίες της: ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων.
  • Period: to

    3η Ελληνική Προεδρία

    Η Προεδρία αυτή υπήρξε εντελώς διαφορετική από τις δύο προηγούμενες. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μόλις τεθεί σε ισχύ απαιτώντας την αντιμετώπιση αρκετών εξαιρετικά σύνθετων και δύσκολων ζητημάτων που αφορούσαν τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οδηγός ιδέα της Προεδρίας υπήρξε η έννοια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και, ως εκ τούτου, το πρόγραμμά της είχε αμιγώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
  • Ευρωεκλογές

    Ευρωεκλογές
    Εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δώδεκα χώρες εκλέγουν 567 ευρωβουλευτές.
  • H EE των 15

    H EE των 15
    Η Aυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρούν στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη είναι πλέον 15 και περιλαμβάνουν όλα σχεδόν τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Η Νορβηγία παραμένει εκτός ύστερα και από νέο δημοψήφισμα.
  • Συμφωνία του Σέγκεν

    Συμφωνία του Σέγκεν
    Αρχίζει να ισχύει η συμφωνία του Σένγκεν σε επτά χώρες: Bέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία. Οι υπήκοοι όλων των κρατών μελών μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ όλων αυτών των χωρών χωρίς έλεγχο διαβατηρίων στα σύνορα. Από τότε, και άλλες χώρες έχουν προσχωρήσει στο χώρο Σένγκεν, όπου δεν χρειάζονται διαβατήρια.
  • Συνθήκη του Άμστερνταμ

    Συνθήκη του Άμστερνταμ
    Υπογράφεται η Συνθήκη του Άμστερνταμ. Βασίζεται στα επιτεύγματα της Συνθήκης του Μάαστριχτ και περιλαμβάνει σχέδια για τη μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την ενίσχυση της φωνής της Ευρώπης στον κόσμο και τη διάθεση περισσότερων πόρων για την απασχόληση και τα δικαιώματα των πολιτών. (Σε ισχύ από 1/5/1999).
  • Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ)

    Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ)
    Έντεκα χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία. Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Φινλανδία) υιοθετούν το ευρώ (ενιαίο νόμισμα) το οποίο εισάγεται στις χρηματαγορές και αντικαθιστά τα εθνικά τους νομίσματα σε συναλλαγές χωρίς χρήση μετρητών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει την ευθύνη για τη νομισματική πολιτική της ΕΕ. Την 1η Ιανουαρίου 2001 η Ελλάδα γίνεται η 12 χώρα που υιοθετεί το ευρώ.
  • Ευρωεκλογές

    Ευρωεκλογές
    Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεκαπέντε χώρες εκλέγουν 626 ευρωβουλευτές.
  • Συνθήκη της Νίκαιας

    Συνθήκη της Νίκαιας
    Υπογράφεται η συνθήκη της Νίκαιας η οποία τροποποιεί την Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ιδρυτικές συνθήκες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η συνθήκη προετοιμάζει την ΕΕ για την επόμενη μεγάλη διεύρυνση (ζητήματα ψηφοφορίας). Εγκρίνεται ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. (Σε ισχύ από 1/2/2003)
  • Ευρώ: Το ενιαίο νόμισμα

    Ευρώ: Το ενιαίο νόμισμα
    Τίθενται σε κυκλοφορία χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ στη ζώνη των δώδεκα κρατών μελών.
  • Period: to

    4η Ελληνική Προεδρία

    Η παρουσίαση του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος μαζί με την Τελετή Υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 υποψήφιων χωρών αποτέλεσαν ορόσημα στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντάσσονται στο πλαίσιο της τέταρτης Ελληνικής Προεδρίας. Έθεσε ως προτεραιότητα τη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και άσκησε πίεση για σαφή δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
  • Σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος

    Σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος
    Η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκληρώνει τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
  • EE: H μεγάλη διεύρυνση

    EE: H μεγάλη διεύρυνση
    Οκτώ χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης —η Εσθονία, η Λεττονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχική Δημοκρατία— προσχωρούν στην ΕΕ. Αυτό είναι το τέλος της διχοτόμησης της Ευρώπης που είχε αποφασιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις πριν από 60 χρόνια στη Γιάλτα. Προσχωρούν επίσης η Κύπρος και η Μάλτα. Η ΕΕ αριθμεί πλέον 100 εκατομμύρια πολίτες περισσότερους από πριν.
    Υποψήφιες χώρες: Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία.
  • Ευρωεκλογές

    Ευρωεκλογές
    Εκλογές (για 6η φορά) για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εκλέγονται 732 ευρωβουλευτές προερχόμενοι από 25 χώρες.
  • Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Αποδοχή από αρχηγούς

    Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Αποδοχή από αρχηγούς
    Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα υπογράφεται στη Ρώμη από τους 25 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων.
  • Γαλλικό ΟΧΙ στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Γαλλικό ΟΧΙ στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
    Απόρριψη του σχεδίου Συντάγματος από τη Γαλλία με δημοψήφισμα.
  • Ολλανδικό ΟΧΙ στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Ολλανδικό ΟΧΙ στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
    Απόρριψη του σχεδίου Συντάγματος στις Κάτω Χώρες με δημοψήφισμα. Η διαδικασία δημοψηφισμάτων αναστέλλεται και στις υπόλοιπες χώρες.
  • Η ΕΕ των 27

    Η ΕΕ των 27
    Η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσχωρούν στην ΕΕ. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών ανέρχεται στους 785. Η Σλοβενία υιοθετεί το ευρώ.
  • Συνθήκη της Λισαβόνας

    Συνθήκη της Λισαβόνας
    Οι πρόεδροι του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ υπογράφουν επίσημα το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τη συνθήκη της Λισαβόνας. (Σε ισχύ από 1/12/2009). Η ΕΕ αποκτά νομική προσωπικότητα και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεσμευτική νομική ισχύ. Το Κοινοβούλιο αποκτά περισσότερες νομοθετικές και δημοσιονομικές εξουσίες πάνω στ' άλλα όργανα. Διευρύνεται η "συναπόφαση".
  • Μάλτα & Κύπρος στο Ευρώ

    Μάλτα & Κύπρος στο Ευρώ
    Η Κύπρος και η Μάλτα υιοθετούν το ευρώ.
  • Σλοβακία: Ευρώ

    Σλοβακία: Ευρώ
    Η Σλοβακία γίνεται το 16ο κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ.
  • Ευρωεκλογές

    Ευρωεκλογές
    Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκλέγονται 736 ευρωβουλευτές προερχόμενοι από 27 χώρες.
  • Εσθονία: Ευρώ

    Εσθονία: Ευρώ
    Η Εσθονία υιοθετεί το ευρώ και γίνεται το 17ο κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ.
  • Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ

    Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ
    Η ΕΕ βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης για την συνεισφορά της στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
  • Η Κροατία στην ΕΕ

    Η Κροατία στην ΕΕ
    Η Κροατία είναι η 28η χώρα που εντάσσεται στην Ε.Ε. Η ΕΕ έχει τώρα 24 επίσημες γλώσσες.
  • H Λετονία στο Ευρώ

    H Λετονία στο Ευρώ
    Η Λετονία είναι η 18η χώρα που αντικαθιστά το εθνικό της νόμισμα με το ευρώ.
  • Period: to

    5η Ελληνική Προεδρία

    Η προώθηση πολιτικών και δράσεων για την ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η εμβάθυνση της ενοποίησης και η ολοκλήρωση της ΟΝΕ, καθώς και η αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης της ΕΕ, διαμορφώνουν το πλαίσιο προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας.
  • Ευρωεκλογές

    Ευρωεκλογές
    Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκλέγονται 751 ευρωβουλευτές προερχόμενοι από 28 χώρες με μεγαλύτερο κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και υψηλό ποσοστό αποχής.
  • Η Λιθουανία στο ευρώ

    Η Λιθουανία στο ευρώ
    Η Λιθουανία εντάσσεται επισήμως στη ζώνη του ευρώ. Πρόκειται για το 19ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποχωρίζεται το εθνικό της νόμισμα, το λίτας, και συνδέεται με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
  • Brexit ?

    Brexit ?
    Tο Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζει την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από δημοψηφίσμα (51,9% υπέρ, 48,1% κατά). Η διαδικασία αποχώρησης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί πλήρως.