Vdl 660x595

HISTORIA DEL CINEMA

  • PRIMERA PROJECCIÓ DEL CINEMATOGRAF

    PRIMERA PROJECCIÓ DEL CINEMATOGRAF
    La idea de capturar el moviment per mitjans mecànics és molt antiga, van existir antecedents com la cambra obscura. Thomas Alva Edison, va estar molt a prop d'inventar el cinema, en patentar el kinetoscopi, el qual permetia funcions molt limitades. Inspirant-se en aquest els germans Lumière van crear el cinematògraf: el dispositiu permetia la presa, projecció i fins al copiat d'imatges en moviment. La primera presentació va ser el 28 de desembre de 1895, a París.
  • Georges Méliès

    Georges Méliès
    Viaje a la Luna . 1902
  • Porter i el primer muntatge en el cine

    Porter i el primer muntatge en el cine
    Edwin S. Porter, va tenir la genial idea de muntar per separat una sèrie d'escenes d'arxiu d'incendis i accions dels bombers d'una banda, i per un altre seqüències de bombers preses per ell mateix. El resultat va ser, probablement, la primera pel·lícula de muntatge de la història del cinema Vida d'un bomber americà, 1903. El seu descobriment ho va perfeccionar en Assalt i robatori al tren, 1903 en la qual barreja diverses històries rodades per separat que conflueixen en un moment determinat.
  • Griffith, pare del llenguatge cinematogràfic

    Griffith, pare del llenguatge cinematogràfic
    Amb la seva pel·lícula El naixement d'una nació, 1915, el cinema comença una nova era, que passa dels balbotejos dels seus pioners a adquirir tècniques i llenguatge propis.
  • Hollywood, EEUU vs Europa

    Hollywood, EEUU vs Europa
    En 1920 Estats Units va produir 796 llargmetratges, enfront dels 646 produïts per Alemanya o als 65 a França. En aquest any prop del 80% de les pel·lícules projectades a Europa van ser nord-americanes. Hollywood arrencava com a seu mundial de la indústria cinematogràfica.
  • La era sonora

    La era sonora
    El final de la dècada dels vint està marcat per la revolució que va suposar l'arribada del cinema sonor. La primera pel·lícula que es considera sonora és El Cantor de Jazz, d'Alan Crossland. Warner Bros. va fer aquesta pel·lícula quan estava gairebé en la ruïna, en un desesperat intent de sortir a flotació, i gràcies a l'èxit del film va aconseguir ressorgir i va imposar el so a la resta de les productores.
  • Period: to

    El sistema dels Estudis

    Durant els anys 30 i 40, l'època daurada de Hollywood, es forjarà un sistema d'estudis que, gràcies a l'eficaç control global del mercat, constitueix l'origen de la posterior hegemonia del cinema nord-americà.
  • Period: to

    El cinema europeu dels 30-40

    El clima polític que es viu a diversos països al llarg dels anys trenta i la Segona Guerra Mundial, van afectar irremeiablement en la manera de fer i els temes a abordar per els qui desitjaven dirigir cinema.
  • Els generes, un invent de Hollywood

    Als anys 30, es van començar a forjar aspectes que configurarien la personalitat del cinema Hollywoodiense. El star system o el cinema de gèneres responia al que el públic reclamava, històries fàcilment recognoscibles, atractives i amb el magnetisme que aportaven les glamoroses estrelles cinematogràfiques. En ell cinema nord-americà dels anys trenta es van començar a forjar diferents gèneres: el musical, el cinema negre, el cinema d'aventures, el cinema de terror, etc.
  • La decada dels 40 EEUU

    La dècada dels quaranta s'inicia amb una autèntica bomba creativa: la pel·lícula Ciutadà Kane (1940)
  • Casablanca 1942

    Casablanca 1942
  • Period: to

    El cinema Europeu dels 50 - 60

    El cinema europeu pansa per una situació de necessari proteccionisme per part dels governs de cada país, amb la finalitat de poder establir uns marges que permetin desembolicar-se al propi mercat davant la presència del cinema nord-americà. És una dècada de transició en la qual directors molt joves, en la seva majoria sorgits del camp de la crítica cinematogràfica, desitgen fer front al cinema convencional i clàssic.
  • La vacaciones de Monsieur Hulot (1951), Jacques Tati

  • La carroza de oro, 1952. Jean Renoir

  • Luchino Visconti, Senso (1954)

  • David Lean, El puente sobre el río Kwai, 1957