Història del 1930 al 2020

  • Period: to

    Stalin al poder

    El 3 d'abril de 1922, Stalin va ser nomenat Secretari General de Partit Comunista Panrus, un càrrec que ell posteriorment va transformar en el més poderós de país.
  • Period: to

    L’expansió d’Alemanya, Itàlia i el Japó

    Els 3 països van abandonar la Societat de Nacions. Alemanya va impulsar el rearmament. El Japó es va convertir en una gran potencia imperialista d'Orient.
    Anys: Alemanya del 1935 al 1936, Itàlia del 1930 fins 1940 i Japó del 1931 al 1937
  • Ocupació de Manxúria i Corea per part del Japó

    Ocupació de Manxúria i Corea per part del Japó
    El Japó va envair la regió xinesa de Manxúria amb violència i hi va haver moltes morts de població civil. Finalment el territori va ser incorporat formalment a l’Imperi Japonès amb el nom de Manxukuo.
  • Ocupació d’Etiòpia per part d’Itàlia

    Ocupació d’Etiòpia per part d’Itàlia
    Emilio De Bono junt amb el seu exèrcit va atacar sense declaració prèvia de guerra. Es van apoderar d'Aksum, i l'obelisc de la ciutat va ser enviat a Roma com a símbol.
  • Ocupació de Renània per part d’Alemanya

    Ocupació de Renània per part d’Alemanya
    Hitler va ordenar ocupar la regió de Renània. Trencant així un dels punts establerts al Tractat de Versalles. La Wehrmacht va iniciar la seva ocupació a Renània.
  • Period: to

    La Guerra Civil espanyola

    Aquesta guerra es va iniciar per la derrota del cop d’estat originat per les forces armades contra el govern de la Segona República. Alemanya i Itàlia van ajudar el bàndol de Franco, qui va guanyar la guerra i va establir una dictadura.
  • La formació de l’Eix Roma-Berlín

    La formació de l’Eix Roma-Berlín
    La formació de l’Eix Roma-Berlín va ser un tractat signat entre Alemanya i Itàlia per a que Hitler i Mussolini donessin suport a Franco en la Guerra Civil espanyola.
  • El pacte Antikomintern

    El pacte Antikomintern
    Signat entre el Japó i Alemanya on tots dos països es comprometien a prendre mesures per defensar-se entre ells en cas d'amenaça de la Unió Soviètica.
  • L’Anchsluss

    L’Anchsluss
    És el nom amb què es coneix l'annexió d'Àustria a Alemanya al 1938. Hitler va recórrer Àustria i va realitzar un discurs finalment.
  • La conferència de Berlín (1938)

    La conferència de Berlín (1938)
    França, Itàlia i el Regne Unit van aprovar la incorporació dels Sudets a Alemanya sempre i quan respectés la resta de territori de Txecoslovàquia.
  • Period: to

    Les ofensives i les victòries de l’Eix

    En aquesta primera fase de la segona guerra mundial, les victòries de l’Eix van ser per causa d'una estratègia imposada per l’exercit alemany, “la guerra llampec”, que li va permetre a Alemanya ocupar gran part d’Europa en poc temps.
  • Period: to

    Formació de blocs

    Els blocs de la Segona Guerra Mundial van ser: l'Eix Berlín-Roma-Tòquio (Alemanya, Itàlia i Japó, al costat d'altres països europeus, molts d'ells ocupats); els Aliats (Regne Unit, França, URSS i des de 1941 Estats Units, al costat de molts altres països de la resta de món).
  • L’annexió d’Albània per part d’Itàlia

    L’annexió d’Albània per part d’Itàlia
    Albània va ser envaïda ràpidament, el rei Zog I, va estar obligat a exiliar-se i el país va passar a formar part de l'Imperi italià.
  • El pacte de no agressió amb l’URSS

    El pacte de no agressió amb l’URSS
    Aquest pacte de no agressió anomenat “El Pacte Mólotov-Ribbentrop” es va signar entre Alemanya y la URRS a Moscou.
  • Period: to

    Segona Guerra Mundial

    La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte militar global que es va desenvolupar entre 1939 i 1945. S'hi van veure implicades la major part de les nacions del món, incloses totes les grans potències, agrupades en dues aliances militars enfrontades: els aliats de la Segona Guerra Mundial i les potències de l'eix. Va ser la contesa més gran bèl·lica de la història.
    Va ser el conflicte armat més gran de la història i s'estima que va tenir un cost, en diners i recursos, major que altres guerres.
  • La invasió de Polònia

    La invasió de Polònia
    La invasió alemanya de Polònia va ser una acció militar dels nazis per annexar-se al territori polonès. Va ser un dels detonants de la Segona Guerra Mundial a Europa.
  • La declaració de guerra a Alemanya per part de França i la Gran Bretanya

    La declaració de guerra a Alemanya per part de França i la Gran Bretanya
    França i la Gran Bretanya van declarar la guerra a Alemanya.
  • L’annexió dels Sudets

    L’annexió dels Sudets
    Alemanya va ocupar uns 30.000 km quadrats a Txecoslovàquia, la major part de la població txeca va ser expulsada de la regió. El Partit Alemany del Sudets es fusiona amb el Nazi.
  • La invasió de Finlàndia per part de l’URSS

    La invasió de Finlàndia per part de l’URSS
    Quan la URSS va entrar a Finlàndia, va esclatar la Guerra d’Hivern. Com a conseqüència, l'URSS va ser expulsada de la Societat de Nacions el 14 de desembre.
  • Les conquestes alemanyes dels Balcans

    Les conquestes alemanyes dels Balcans
    Hitler va convertir Hongria, Romania, Eslovàquia i Bulgària en estats satèl·lits. Va envair Iugoslàvia i Grècia que van desaparèixer com a Estat.
  • Les conquestes de Noruega i de Dinamarca

    Les conquestes de Noruega i de Dinamarca
    L’exèrcit alemany va atacar l’Europa septentrional, i va conquerir Dinamarca i Noruega a causa de que necessitava el ferro de Suècia.
  • Les invasions dels Països Baixos i de França

    Les invasions dels Països Baixos i de França
    França i els Països Baixos van ser envaïts per l’exèrcit alemany.
  • El desembarcament de Dunkerque

    El desembarcament de Dunkerque
    El desembarcament de Dunkerque va ser una operació d'evacuació de les tropes aliades en territori francès.
  • La batalla d’Anglaterra

    La batalla d’Anglaterra
    Alemanya va bombardejar Gran Bretanya per obtenir la superioritat aèria sobre la (RAF) britànica.
  • L’operació Barba-roja

    L’operació Barba-roja
    Va ser el nom en clau que va posar Hitler al pla d'invasió cap a la Unió Soviètica durant la 2ª Guerra Mundial. Les forces soviètiques van patir fortes baixes i van perdre grans extensions de territori.
  • L’atac japonès a Pearl Harbor

    L’atac japonès a Pearl Harbor
    L’atac a la base naval dels EUA va matar 2.403 nord-americans i va enfonsar vuit cuirassats. Estats Units va declarar la guerra a Japó al dia següent.
  • La “solució final”

    La “solució final”
    Era el pla que tenia Hitler de transformar els camps de concentració en camps d’extermini pels jueus.
  • Period: to

    Les contraofensives aliades i el final de la guerra

    La participació dels EUA a la guerra va significar que el conflicte es tornés a favor dels aliats. Durant aquesta fase de la guerra hi van haver 3 derrotes de l’eix. Un cop derrotades Alemanya i Itàlia, només quedava la rendició del Japó per donar per finalitzada la Segona Guerra Mundial.
  • La batalla de Stalingrad

    La batalla de Stalingrad
    Va enfrontar l’URSS amb l’Eix, es disputava el control de la ciutat de Stalingrad. Es considerada la més sagnant de la història de la humanitat. L’Eix va sortir derrotat.
  • La batalla de El’-Alamein

    La batalla de El’-Alamein
    L’exercit britànic va frenar l’ofensiva alemanya que volia ocupar Egipte i el canal de Suez. Al maig de 1943, britànics i estatunidencs, van expulsar les tropes de l’Eix del nord d’Àfrica.
  • La derrota japonesa de Guadalcanal

    La derrota japonesa de Guadalcanal
    Va ser l'enfrontament més decisiu del Front del Pacífic durant la Segona Guerra Mundial. L'exèrcit estatunidenc va desplegar molts més homes que el japonés, per tant, els japonesos van haver d’evacuar Guadalcanal.
  • Desembarcament dels aliats a Sicília

    Desembarcament dels aliats a Sicília
    Els aliats van arribar al sud d’Itàlia i van conquerir Sicília.

    Mussolini va quedar fora del poder.
  • El “Dia D” (desembarcament de Normandia)

    El “Dia D” (desembarcament de Normandia)
    Van creuar el canal de la Mancha d'Anglaterra a França uns 160.000 soldats. El bombardeig naval anterior, va ser efectuat per cinc cuirassats, vint creuers i seixanta-cinc destructors.
  • La batalla de Leyte

     La batalla de Leyte
    Va ser una batalla naval entre els Aliats i l'Imperi japonès. Aquest combat es va convertir en el major de la Història Aeronaval.
  • La derrota alemanya a les Ardenes

    La derrota alemanya a les Ardenes
    Va ser la batalla més sagnant que els americans havien lluitat. Al final les tropes alemanyes van ser derrotades mentre que els supervivents es retiraven.
  • Period: to

    Retorn a la tensió

    El seu origen es remonta durant les tensions de la postguerra, i es va prolongar fins a la dissolució de la Unió Soviètica (inici de la Perestroika el 1985, accident nuclear de Txernòbil el 1986, caiguda del mur de Berlín el 1989 i intent de cop d'Estat a la Unió Soviètica de 1991). Cap dels dos blocs va prendre accions directes contra l'altre, raó per la qual es va denominar guerra freda».
  • Period: to

    Truman al poder

    Truman va ser oficial d'artilleria; com a president, Truman es va enfrontar a complicats assumptes interns. La reconversió desordenada de postguerra de l'economia dels Estats Units va estar marcada per una greu escassetat, nombroses vagues, i l'aprovació de la Llei de Treball i manteniment contra els sindicats pel Congrés i per sobre del veto presidencial.
  • La conferència de Jalta

    La conferència de Jalta
    Reunió dels presidents de la Unió Soviètica,Regne Unit i dels EUA on es va acordar la desnazificació d’Alemanya i la creació de noves fronteres a l’URSS i a Polònia.
  • La mort de Roosevelt

    La mort de Roosevelt
    El president dels EUA va morir a causa d'una hemorràgia cerebral massiva.
  • L’arribada dels soviètics a Berlín

    L’arribada dels soviètics a Berlín
    Va ser una de les batalles finals de la Segona Guerra Mundial a Europa. Les tropes soviètiques van atacar la ciutat des del sud i des de l'est i van obligar a les forces situades al nord a retirar-se.
  • La Conferència de San Francisco i la creació de l’ONU

    La Conferència de San Francisco i la creació de l’ONU
    Convenció de delegats de 50 nacions aliades durant la Segona Guerra Mundial. La convenció es va traduir en la creació de la Carta de les Nacions Unides.
  • El suïcidi de Hitler

    El suïcidi de Hitler
    Es va produir en un refugi antiaeri de Berlín, es va suïcidar per un tret amb arma de foc al cap. El seu cos va ser ruixat amb gasolina i cremat en el jardí de la Cancelleria de l'Reich.
  • La capitulació d’Alemanya

    La capitulació d’Alemanya
    Berlín va capitular el 2 de maig. Els dies 7 i 8 de maig es va signar l'acta de la capitulació del Tercer Reich finalitzant així la 2ª Guerra Mundial a Europa.
  • L’execució de Mussolini

    L’execució de Mussolini
    Mussolini va ser capturat i afusellat per membres de la resistència partisana. El cadàver va ser exposat públicament. Dies posteriors es va completar l’alliberament de la tota la península italiana.
  • La conferència de Potsdam

    La conferència de Potsdam
    Els participants de la conferencia van ser la URSS, el Regne Unit i els EUA. Els objectius de la conferència eren: l'establiment d'un ordre de postguerra, assumptes relacionats amb tractats de pau i l'estudi dels efectes de la guerra.
  • El llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

    El llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
    El president dels EUA va ordenar llençar dos bombardejos atòmics a Hiroshima i Nagasaki. Això va causar un gran nombre de morts i ferits.
  • La capitulació japonesa

    La capitulació japonesa
    La rendició del Japó en la Segona Guerra Mundial es va produir el 15 d'agost de 1945 i es va signar el 2 de setembre de a 1945. L'acta de rendició Japonesa va significar el final de la 2ª Guerra Mundial.
  • El Kominform

    El Kominform
    Va ser creat el 1947, l’impulsor de la creació va ser el representant soviètic Andréi Zhdánov. El Kominform va servir com instrument a les ordres del govern de Moscú ante el repte occidental concretat en la doctrina Truman i el plan Marshall.
  • Period: to

    Guerra Freda

    Enfrontament polític, econòmic, social, militar i informatiu que va ser iniciat després de finalitzar la Segona Guerra Mundial entre el bloc occidental liderat pels Estats Units, i el bloc de l'Est liderat per la Unió Soviètica.
  • El Pla Marshall

    El Pla Marshall
    Va ser una iniciativa dels Estats Units per ajudar Europa Occidental, en la qual els nord-americans van donar ajuts econòmics per valor d'uns 12 000 milions de dòlars de la época per a la reconstrucció d'aquells països d'Europa devastats després de la Segona Guerra Mundial.
  • L'Organització Europea de Cooperació Econòmica

    L'Organització Europea de Cooperació Econòmica
    Va ser un organisme internacional fundat el 16 d’abril de 1948 per Portugal, Regne Unit, França, Italia, Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, Austria, Dinamarca, Noruega, Grecia, Suecia, Suiza, Turquia, Irlanda i Islàndia, amb l’objectiu d’administrar les ajudes del Plan Marshall. Alemania es va unir al 1949. L’objectiu va consistir en facilitar el comerç, concedir crèdits i fomentar la liberació del capital. Després es va unir España, EE.UU. I Canadà.
  • El blocatge de Berlín

    El blocatge de Berlín
    La unió de les zones de ocupació dels EUA,França i el Regne Unit, la nova moneda i la decisió de crear un Estat federal alemany van tindre coma represàlia l’inici del blocatge a les zones de Berlín.
  • COMECON

    COMECON
    Organització de cooperació econòmica formada al voltant de la URSS per diversos països Comunistes els objectius eren el foment de les relacions comercials entre els estats membres.
  • El Tractat de l'Atlàntic Nord i l'OTAN

    El Tractat de l'Atlàntic Nord i l'OTAN
    Els països signants van ser els del Tractat de Brussel·les, Estats Units i Canadà, així com altres cinc països d'Europa Occidental convidats a participar. L'OTAN cohesiona i organitza els països aliats en matèria política, econòmica i militar
  • La creació de la RFA

    La creació de la RFA
    L’Estat germànic oriental va desaparèixer i els seus antics territoris van passar a formar part de l'antiga Alemanya Occidental, que va mantenir la seva organització juridicopolítica i és aquesta la que ha prevalgut fins a l'actualitat.
  • La creació de la RDA

    La creació de la RDA
    L’URSS va impulsar la creació de la Republica Democràtica d’ Alemanya, que tenia com a capital el Berlin oriental .
  • Period: to

    Guerra de Corea

    Un conflicte bèl·lic a la Península de Corea on es van enfrontar la República de Corea, recolzades per les forces armades dels Estats Units; i la República Popular Democràtica de Corea, recolzada per la República Popular de la Xina i la Unió Soviètica.
  • Period: to

    Khruixov al poder

    Nikita Khruixov va iniciar un procés de reformes internes que va ser anomenat desestalinització, i va proposar que les relacions internacionals es basessin en la convivència pacífica entre els Estats Units i la Unió Soviètica.
  • Period: to

    Eisenhower al poder

    Els principals objectius d'Eisenhower durant la seva presidència van ser mantenir la pressió sobre la Unió Soviètica a través de l'anomenada doctrina Eisenhower i reduir el dèficit federal.
  • Armistici de Panmunjom (Corea)

    Armistici de Panmunjom (Corea)
    L'acord d'armistici de Corea és un tractat de no agressió actualment vigent, signat per Corea del Nord i Estats Units que va posar fi a les hostilitats realitzades per ambdues nacions i pels seus aliats.
  • Derrota de Dien Bien Phu (Vietnam)

    Derrota de Dien Bien Phu (Vietnam)
    Va ser una batalla decisiva durant la Guerra d'Indoxina.
    Va enfrontar el Cos Expedicionari Francès a l'Extrem Orient i les forces revolucionàries comunistes del Viet Minh.
  • Period: to

    Coeixistència pacífica

    La mort d’Stalin va donar lloc a l’entrada de Nikita Khruixov, va iniciar un període de desestalinització que va enfortir les relacions internacionals incluint la relació amb els EUA. A més, gràcies al president Dwight i al president Kennedy, les relacions entre EUA i URSS van millorar molt.
    De forma general s'accepta com a política soviètica en el període 1955-1962 des del punt de vista occidental, 1955-1984 des del punt de vista soviétic.
  • Period: to

    Guerra del Vietnam

    Conflicte bèl·lic entre la República Democràtica del Vietnam i el Front Nacional d'alliberament del Vietnam, els EUA, el règim dictatorial de Vietnam del Sud, amb la intervenció directa i indirecta de diversos països estrangers.
  • El Pacte de Varsòvia

    El Pacte de Varsòvia
    Acord de cooperació militar signat pels països del Bloc de l'Est. L'objectiu d'aquest pacte creat per l'URSS era aminorar l'amenaça de la OTAN i el rearmament d'Alemanya. Passats uns anys, al 1991, es va disoldre a causa de les revolucions que van portar a la caiguda del mur de Berlín.
  • Nacionalització del Canal de Suez

    Nacionalització del Canal de Suez
    Gamal Abdel Nasser va decidir nacionalitzar el canal amb l'objectiu de facilitar el finançament de la construcció de la presa d'Assuan i, com a resposta a la negativa dels Estats Units i el Regne Unit a finançar aquesta obra.
  • Invasió del Vietnam del Sud

    Invasió del Vietnam del Sud
    La invasió va ser causada per que no es van ajuntar, tot i la retirada de França, el nord i el sud de Vietnam. La frontera va quedar marcada pel paral·lel 17; això va marcar una llarga confrontació que es resoldrà a mitjans dels anys 70.
  • Period: to

    Kennedy al poder

    Va destacar pel seu lideratge com a comandant de la llanxa torpedera PT-109 en l'àrea de el Pacífic Sud. En un reconeixement, la PT-109 va ser impactada per un destructor japonès, que va partir la llanxa en dues i va ocasionar una explosió. La tripulació al seu càrrec va nedar fins a una illa i va sobreviure fins a ser rescatada. Aquesta gesta li va donar popularitat i amb ella va començar la seva carrera política.
  • Crisi dels míssils de Cuba

    Crisi dels míssils de Cuba
    Va ser un enfrontament de 13 dies entre els Estats Units i la Unió Soviètica iniciat pel descobriment nord-americà del desplegament de míssils balístics soviètics a Cuba i els Estats units va fer una quarantena naval de l’illa.
  • Acords de París (Vietnam)

    Acords de París (Vietnam)
    Els acords de pau de París, titulats oficialment com l'acord sobre la fi de la guerra i la restauració de la pau a Vietnam, va ser un tractat per establir la pau a Vietnam i acabar amb la guerra del respectiu país.
  • Inici del govern de Fidel Castro (a Cuba)

    Inici del govern de Fidel Castro (a Cuba)
    Es va establir a Cuba un govern revolucionari amb Fidel Castro com a figura més representativa. L'enfrontament entre Cuba i els EUA es va radicalitzar quan l'any 1961 el govern cubà és va declarar anticomunista.