HISTÒRIA DE LA LLENGUA CATALANA - Daniela Jiménez Escañuela

  • 988 BCE

    988 dC – Independència de facto dels comtats catalans

    988 dC – Independència de facto dels comtats catalans
    El comte de Barcelona, Borrell II, trenca el pacte de vassallatge amb el rei franc Hug Capet, fet que representa l'inici de l'independència dels comtats catalans respecte a l'Imperi Carolingi.
  • 218 BCE

    218 aC – Arribada dels romans a la Península Ibèrica

    218 aC – Arribada dels romans a la Península Ibèrica
    En el context de la Segona Guerra Púnica, Roma desembarca a Empúries, iniciant el procés de romanització. Les llengües preromanes comencen a desaparèixer amb la implantació del llatí, que donarà lloc al català i altres llengües romàniques.
  • 1028

    Segle XI (mitjan o finals) – Primeres obres escrites en català

    Segle XI (mitjan o finals) – Primeres obres escrites en català
    Les Homilies d'Organyà i el Llibre dels Jutges són algunes de les primeres manifestacions escrites en català, cosa que demostra la consolidació de la llengua.
  • 1137

    1137 – Unió dinàstica amb Aragó

    1137 – Unió dinàstica amb Aragó
    Amb el matrimoni entre Peronella d'Aragó i Ramon Berenguer IV, los comtats catalans s'uneixen al Regne d'Aragó, formant la Corona d'Aragó. Això porta a una expansió territorial que afavorirà la difusió del català.
  • 1276

    1213-1276 – Regnat de Jaume I el Conqueridor

    1213-1276 – Regnat de Jaume I el Conqueridor
    Durant el regnat de Jaume I, es conquistar les Illes Balears (1229) i el Regne de València (1238), expandiendo el dominio de la Corona d'Aragó i la llengua catalana per aquestes regiones.
  • 1609 – Expulsió dels moriscos

    1609 – Expulsió dels moriscos
    Amb l'expulsió dels moriscos decretada per Felip III, finalitza la convivència cultural amb els musulmans a la Península, un fet que afecta també la diversitat lingüística a les terres catalanes.
  • Period: to

    1707-1715 – Guerra de Successió i derrota catalana

    La derrota a la batalla de Almansa (1707) i la caiguda de Barcelona (1714) van marcar el final de la Guerra de Successió Espanyola. Amb la victoria de Felip V, s'imposen els carrers centralistes borbònics.
  • 1717 – Decret de Nova Planta

    1717 – Decret de Nova Planta
    Aquest decret aboleix les institucions pròpies de Catalunya i prohibeix l'ús oficial del català. A partir d'aquest moment, el castellà s'imposa com una llengua administrativa i de govern.
  • 1839 – Publicació de "La pàtria" de Bonaventura Carles Aribau

    1839 – Publicació de "La pàtria" de Bonaventura Carles Aribau
    Aquest poema, escrit en català, és considerat el símbol de l'inici de la Renaixença, un moviment cultural i literari que busca la recuperació i la dignificació de la llengua i la cultura catalanes. .
  • 1907 – Fundació de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC)

    1907 – Fundació de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC)
    Es crea la Secció Filològica de l'IEC per a la normativització de la llengua catalana, con mossèn Antoni Maria Alcover com primer president. Això és un pas crucial per arreglar las bases de la llengua.
  • 1913 – Publicació de les Normes Ortogràfiques

    1913 – Publicació de les Normes Ortogràfiques
    Pompeu Fabra dirigeix la publicació d'aquestes normes, que estableixen un sistema ortogràfic modern i coherent para la llengua catalana, impulsant la seva unitat i consolidació.
  • 1932 – Aparició del Diccionari general de la llengua catalana (Diccionari Fabra)

    1932 – Aparició del Diccionari general de la llengua catalana (Diccionari Fabra)
    Aquest diccionari, redactat por Pompeu Fabra, és la primera obra lexicogràfica moderna del català. Es converteix en una referència essencial per a l'ús normatiu de la llengua.
  • Period: to

    1936-1939 – Guerra Civil Espanyola

    Després de la victoria franquista, va començar un període de repressió contra el català. La llengua queda prohibida en los àmbits oficials i educatius, i la dictadura de Franco suprimeix la Generalitat de Catalunya.
  • 1978 – Constitució espanyola

    1978 – Constitució espanyola
    Amb la redacció de la nova constitució, es reconeix el català com a llengua cooficial a Catalunya, les Illes Balears i la Comunitat Valenciana, marcant l'inici de la recuperació lingüística.
  • 1980 – Aprovació del Estatut d'Autonomia de Catalunya

    1980 – Aprovació del Estatut d'Autonomia de Catalunya
    L'Estatut reafirma el català com a llengua pròpia i oficial de Catalunya. També estableix el model de immersió lingüística, que converteix el català en la llengua vehicular de ensenyança.
  • 2010 – Sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut

    2010 – Sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut
    Una sentencia limita certs aspectes del Estatut de Catalunya, especialment pel que fa a la llengua, posant en qüestió la immersió lingüística i altres aspectes relacionats al català com la llengua oficial.