Segona Guerra Mundial

  • Period: to

    Precedents de la Segona Guerra Mundial

    Els problemes de la postguerra i els acords adoptats a Versalles van comportar greus dificultats econòmiques i inestabilitat política als països derrotats. L'expansionisme nazi, afavorit per la feblesa de les democràcies davant Hitler i per l'aïllacionisme de l'URSS, va portar a un conflicte previsible. A més, Japó va dur una política imperialista a Àsia i EEUU que dominava aquesta zona no va dubtar a provocar l'enfrontament.
  • Tractat de Versalles

    Tractat de Versalles
    El Tractat de Versalles va ser un tractat de pau que es va signar en aquesta ciutat a la fi de la Primera Guerra Mundial per més de cinquanta països. .Aquest tractat va acabar oficialment amb l'estat de guerra entre l'Alemanya i els Aliats de la primera Guerra Mundial. Va ser signat el 28 de juny de 1919 a la Galeria dels Miralls del palau de Versalles,
  • Naixement de la meva àvia materna

    Naixement de la meva àvia materna
    Rosa Roig Basseda (1933) va néixer a La Selva del Camp (Tarragona). La meva àvia m'explica dels avions que bombardejaven el seu poble durant la guerra civil. També recorda que els anys de la postguerra van ser molt durs, per a ella, els seus pares i el seu germà. L'any 1951, es va desplaçar junt amb la seva família a Reus, i va trobar feina en les Indústries Rodríguez. Es va casar al 1967 amb el meu avi, Gaspar Nadal Olivar (1938-2012) i van tenir una filla, la meva mare.
  • Eix Roma-Berlin

    Eix Roma-Berlin
    L'Eix ​​era una coalició dels països que es van enfrontar a les potències aliades durant la Segona Guerra Mundial. Aquest acord es va iniciar amb la denominació d'Eix Roma-Berlín de l'Alemanya nazi i de la Itàlia feixista, amb el conveni establert el 1936 entre Adolf Hitler i Benito Mussolini, i l'aliança militar negociada al maig de 1939.
  • Pacte Antikomintern

    Pacte Antikomintern
    El Pacte Antikomintern o Tractat Antikomintern va ser signat el 25 de novembre de 1936 entre l'Imperi del Japó i l'Alemanya nazi. Segons els termes d'aquest acord, ambdues nacions es comprometien a prendre mesures per salvaguardar-se de l'amenaça de la III Internacional o Komintern, liderada per la Unió Soviètica.
  • Naixement del meu avi patern

    Naixement del meu avi patern
    Ramon Salvadó Ortiga (1937) va néixer a Riudoms (Tarragona), durant la guerra civil. Durant la postguerra, no va passar gana, ja que tenien un mas i conreaven la terra i tenien animals de granja. Ell vivia amb els seus pares i la seva germana. La seva mare es va morir quan ell tenia 18 anys, després d'una llarga malaltia. Sempre ha sigut pagès i ha viscut a Riudoms. Es va casar al 1962 amb la meva àvia, Rosa Folch Guinart (Riudoms, 1942) i van tenir dos fills, el petit és el meu pare.
  • Anchluss

    Anchluss
    Anschluss és una paraula alemanya que, en un context polític, vol dir «unió», «reunió» o «annexió». Va ser usada per referir-se a la fusió d'Àustria i l'Alemanya nazi en una sola nació, el 12 de març de 1938 com una província del III Reich, passant de Österreich a Ostmark.
  • Conferència de Munich

    Conferència de Munich
    Un acord signat a la conferència de Munic de setembre de 1938 va cedir a Alemanya la regió txecoslovaca dels Sudets, de parla alemanya. L'acord es va celebrar entre Alemanya, Itàlia, Gran Bretanya i França. Txecoslovàquia no tenia permès concórrer a la conferència. Al març de 1939, sis mesos després de la signatura del pacte de Munic, Hitler va violar l'acord i va destruir l'Estat txec.
  • Naixement del meu avi matern

    Naixement del meu avi matern
    Gaspar Nadal Olivar (1938-2012) va néixer a Hosca, durant la guerra civil. La meva mare diu que durant la postguerra van passar molta misèria, ell, els seus pares i els seus dos germans. L'any 1962 va venir tot sol a Catalunya per treballar i van ser uns anys molt durs fins que finalment al 1975 va trobar feina a la indústria petroquímica. Es va casar al 1967 amb la meva àvia, Rosa Roig Basseda (La Selva del Camp, 1933) i van tenir una filla, la meva mare.
  • Pacte d'Acer

    Pacte d'Acer
    El Pacte d'Acer (oficialment dit Pacte d'Amistat i Aliança entre Alemanya i Itàlia) fon un pacte de suport polític i militar entre l'Alemanya Nazi i Itàlia firmat a Berlin el 2 de maig de 1939, en el qual ambdós països es comprometien a recolzar-se en cas de guerra.
  • Pacte germanosoviètic

    Pacte germanosoviètic
    Acord signat a Moscou (22 d’agost de 1939) per l’URSS i Hitler pel qual hom establí un compromís mutu de no-agressió i una limitació de les zones d’influència d’ambdós estats.
    Aquest pacte deixà les mans lliures a Hitler per a atacar Polònia, fet que desencadenà la Segona Guerra Mundial.
  • Invasió de Polònia

    Invasió de Polònia
    La invasió alemanya de Polònia va ser una acció militar de l'Alemanya nazi encaminada a annexar el territori polonès. L'operació tècnica, coneguda com «Cas Blanc», es va iniciar l'1 de setembre de 1939 i les últimes unitats de l'exèrcit polonès es van rendir el 6 d'octubre d'aquest mateix any
  • Period: to

    Segona Guerra Mundial

    El 1939 l'Alemanya nazi va iniciar un conflicte bèl·lic que va durar fins al 1945. Va ser una guerra total, que, a més de les enormes baixes en combat, va fer de la població civil la víctima principal. També va ser una guerra econòmica, en la qual es va posar la tècnica i la producció al servei de la mort i de la destrucció. Finalment, va ser una guerra ideològica entre concepcions antagòniques.
  • Guerra llampec

    Guerra llampec
    Amb la invasió de Polònia, el concepte de Guerra Llampec va aparèixer. Aquest concepte, ideat i posat en pràctica per l’exèrcit alemany, es basava en conquerir territoris basant-se en la sorpresa i la rapidesa provocant que l’enemic quedés destruït, i els seus territoris, devastats.
  • Batalla d'Anglaterra

    Batalla d'Anglaterra
    El juliol de 1940 s'iniciava el "Blitz", una batalla fonamentalment aèria, en la qual grans formacions d'avions alemanys van dur a terme constants incursions en territori britànic. Les principals ciutats del Regne Unit, especialment Londres, van ser bombardejades, malgrat la contundent oposició de la RAF (Royal Air Force) britànica.
  • Guerra del desert

    Guerra del desert
    Va tenir lloc al desert del nord d'Àfrica entre el 10 de juny de 1940 i fins al 16 de maig de 1943. Va incloure campanyes a Líbia i Egipte (Campanya del Desert Occidental), Marroc i Algèria (l'Operació Torxa) i Tunísia (Campanya de Tunísia).
  • Ocupació de París

    Ocupació de París
    Com a resultat de la derrota dels exèrcits Aliats en la batalla de França, el Gabinet francès va buscar un cessament de les hostilitats amb el Tercer Reich. L'armistici es va signar el 22 de juny de 1940 a Compiègne. Sota les seves condicions, el nord i oest de França van ser ocupades per la Wehrmacht (exèrcit alemany), el terç restant del país estava governat per un govern francès amb seu a Vichy. A més Alsàcia-Lorena van ser annexades pel Tercer Reich com en el període 1871-1918.
  • Operació Barba-roja

    Operació Barba-roja
    L'Operació Barbarroja, empresa el 22 de juny de 1941, va ser el nom en clau donat per Adolf Hitler al pla d'invasió a la Unió Soviètica per part de les Forces de l'Eix durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta operació va obrir el Front Oriental, que es va convertir en l'escenari de les batalles més grans i brutals del conflicte a Europa. El nom de l'operació és un homenatge a Frederic i Barba-roja, el nom està unit a el nacionalisme alemany del segle XIX.
  • Atac a Pearl Harbour

    Atac a Pearl Harbour
    L'atac a Pearl Harbor, va ser un atac per sorpresa portat a terme per la Marina Imperial Japonesa contra la base naval nord-americana de Pearl Harbor, a l'illa Oahu de Hawai durant el matí del 7 de desembre de 1941 (data hawaiana), el qual provocà de manera imminent l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial i l'abandonament de la seva política d'aïllament
  • Batalla d'Stalingrand

    Batalla d'Stalingrand
    La batalla de Stalingrad va ser un enfrontament bèl·lic entre l'Exèrcit Vermell de la Unió Soviètica i la Wehrmacht de l'Alemanya nazi i els seus aliats de l'Eix pel control de la ciutat soviètica de Stalingrad, actual Volgograd, entre el 23 d'agost de 1942 i el 2 febrer 1943.
  • Batalla de Guadalcanal

    Batalla de Guadalcanal
    La Batalla de Guadalcanal, entre l'agost de 1942 i el febrer de 1943, va ser l'enfrontament més decisiu del Front del Pacífic durant la Segona Guerra Mundial. Aquest duel de titans va implicar a la major part de les forces militars dels Estats Units i el Japó en una lluita atroç, va constituir la major batalla terrestre, aèria i naval de la història.
  • Naixement de la meva àvia paterna

    Naixement de la meva àvia paterna
    M. Rosa Folch Guinart (1942) va néixer a Riudoms (Tarragona). Durant la postguerra, no va passar gana, ja que tenien un mas i conreaven la terra i tenien animals de granja. Ella vivia amb els seus pares i la seva germana. Sempre ha sigut pagesa i ha viscut a Riudoms. Es va casar al 1962 amb el meu avi Ramon Salvadó Ortiga (Riudoms, 1937) i van tenir dos fills, el petit és el meu pare.
  • Desembarcament de Normandia

    Desembarcament de Normandia
    El 6 de juny de 1944 ha passat a la història com el dia D. Hi va tenir lloc el desembarcament més gran de la història, 160.000 soldats aliats van desembarcar a cinc platges normandes, després de travessar el canal de la Mànega per alliberar mig Europa del feixisme.
  • Judici de Nuremberg

    Judici de Nuremberg
    Finalitzat el conflicte i descobert l’horror de l’extermini, les quatre potències vencedores (Estats Units, Gran Bretanya, França i la Unió Soviètica) van decidir processar a vint-i-dos dels principals líders nazis que encara eren vius a la ciutat alemanya de Nuremberg. Aquests van ser acusats de diferents delictes: crims contra la pau (agressió injustificada a altres Estats), crims de guerra (execució d’hostatges, per exemple) i crims contra la humanitat (extermini i genocidi).
  • Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

    Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
    Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki es produïren el 6 (Hiroshima) i el 9 d'agost de 1945 (Nagasaki) per iniciativa del govern dels Estats Units, seguint l'ordre del president, H. Truman, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam. El bombardeig atòmic va ser precedit per un període de sis mesos d'intens bombardeig estratègic amb bombes convencionals sobre 67 ciutats japoneses.
  • Derrota del Tercer Reich

    Derrota del Tercer Reich
    El 24 d'abril de 1945, les tropes soviètiques van arribar a Berlín i els angloestatunidencs van penetrar pel Rin. Sis dies després, Hitler es va suicidar. Berlín va capitular el 2 de maig i els dies 7 i 8 es va signar la rendició incondicional del Tercer Reich.
  • Conferència de Potsdam

    Conferència de Potsdam
    El 2 d'agost de 1945, els líders de les tres grans potències vencedores en la Segona Guerra Mundial -Josif Stalin, Harry Truman i Clement Attlee- van estampar la seva signatura sobre el document que va establir les condicions per a mantenir la pau a Europa. La Conferència de Potsdam, va culminar amb gairebé dos anys de reunions entre EUA, el Regne Unit i l'URSS, sobre com havien d'actuar quan guanyessin.
  • ONU

    ONU
    Les Nacions Unides van néixer oficialment el 24 d'octubre de 1945, després que la majoria dels 51 estats membres signataris del document fundacional de l'Organització, la Carta de l'ONU, la ratifiquessin. Es va crear amb l'objectiu de preservar la pau i la seguretat internacionals i fomentar la cooperació entre els Estats.