Evolutia mijloacelor de comunicare analogice

  • 500

    Tiparul şi publicitatea

    Tiparul şi publicitatea
    Tiparul a adus primul mediu de răspândire pentru publicitate şi a înlocuit pe la 1500 vornicii care făceau anunţuri în pieţele centrale prin fluturaşi de hârtie.
  • Jan 19, 700

    Primul ziar

    Primul ziar
    Primul ziar tipărit în Beijing.
  • Jan 19, 1041

    Inventarea literei mobile

    Inventarea literei mobile
    Bi Sheng, un tipograf chinez, inventează litera mobilă.
  • Jan 19, 1230

    Aparitia literei mobile din metal

    Aparitia literei mobile din metal
    Cărţile sunt tipărite în Coreea, folosindu-se litere mobile din metal.
  • Jan 19, 1400

    Tehnica tiparului in Europa

    Tehnica tiparului in Europa
    Tehnica tiparului pe blocuri de lemn se răspândeşte din Asia în Europa.
  • Jan 19, 1450

    Presa de tipar cu şurub

    Presa de tipar cu şurub
    Johannes Gutenberg a adaptat presa de tipar cu şurub, bazându-se pe metoda presării de la teascurile de vinificaţie, folosite pe valea Rinului încă din perioada Imperiului Roman.El a utilizat o cerneala pe bază de ulei şi o bucată de metal împărţită ca matrice prismatică. A inventat un aliaj metalic turnabil în formă (matriţă). Cuvântul tipărit a facilitat circulaţia informaţiei şi a cunoaşterii, de care au beneficiat în principal mănăstirile.
  • Jan 19, 1460

    Cerneala tipografică

    Cerneala tipografică
    Cerneala tipografică a fost inventată la doar 15 ani după prima folosire a vopselelor folosite în pictură. Acestea trebuiau să fie capabile să adere pe o suprafaţă de metal şi aveau la bază uleiurile de in, păstrate timp de un an pentru a permite sedimentului să se depună. Ulterior se putea adăuga răşina. Pigmentul negru era obţinut din funingine colectată din arderea cărbunelui. Pe la 1850 mulţi dintre tipografi încă îşi mai fabricau singuri cerneala.
  • Jan 20, 1508

    Prima tipăritură din Ţările Române

    Prima tipăritură din Ţările Române
    Din iniţiativa voievodului Radu cel Mare, Domnul Ţării Româneşti, călugărul Macarie, primul tipograf roman, care invăţase meşteşugul la Veneţia, începe activitatea de tipărire a unor cărti bisericeşti în limba slavonă. Astfel, in 1508, tipăreşte un Liturghier. Aşadar, s-au împlinit 500 de ani de la prima tipăritura de pe teritoriul Ţărilor Române.
  • Prima maşină de scris

    Prima maşină de scris
    La 6 ianuarie 1714, inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima oară o maşinărie care putea să imprime literele una după alta. Prima maşină de scris funcţională a fost inventată de către Pellegrino Turri, în 1808, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Pastorul danez Rasmus Malling Hansen, în 1870 a prezentat publicului "globul de scris", care semăna mai degrabă cu o pernă mare de ace.
  • Tiparul prin litografie

    Tiparul prin litografie
    Tiparul prin litografie a fost inventat de austriacul Alois Senefelder. El a descoperit că poate tipări de pe o suprafaţă plană, netedă, din calcar cu granulaţie fină. În secolul al XIX-lea, litografia era metoda preferată pentru reproducerea de calitate a imaginilor pentru cărti şi alte publicaţii, în culori sau monocrome. La începutul secolului al XIX-lea, s-a descoperit că reproducerea imaginilor era mai bună dacă cerneala era transferată pe hârtie printr-un cilindru înfăşurat pe un cauciuc.
  • Maşina de fabricat hârtie

    Maşina de fabricat hârtie
    S-a inventat maşina de fabricat hârtie. Prima maşină eficientă a fost inventată de Nicholas Louis Robert, dar patentul a fost dus în Anglia unde s-a pus la punct prima maşina productivă. Hârtia se fabrica în special din fibre de in şi de bumbac.
  • Maşina de turnat litere

    Maşina de turnat litere
    S-a inventat de către William Church maşina de turnat litere, considerată predecesoarea linotipului.
  • Hârtia din celuloză obţinută din lemn

    Hârtia din celuloză obţinută din lemn
    A început fabricarea hârtiei din celuloza obţinută din lemn, în 10 ani răspândindu-se în toată lumea.
  • Prima linie telegrafică

    Prima linie telegrafică
    In 24 mai 1844, intr-o demonstratie la care au participat membrii Congresului american, inventatorul american Samuel F.B. Morse a trimis un mesaj telegrafic de la Capitoliu catre Alfred Vail, aflat intr-o gara din Baltimore, Maryland. a compus codul Morse, o serie de semnale care reprezinta limbajul in mesajele telegrafice si a convins Congresul sa finanteze o linie de telegraf intre Washington si Baltimore. La 24 mai 1844, Morse a inaugurat prima linie telegrafica comerciala.
  • Fonoautograful

    Fonoautograful
    Primul aparat pentru înregistrare fonografică, numit fonoautograf, aparține francezului Édouard-Léon Scott de Martinville. Invenţia sa a fost patentată pe 25 martie 1857. Prin procedeul său, Scott putea inscipţiona vibraţiile sonore pe un anume suport, dar nu le putea reda ulterior. Aparatul consta dintr-o pâlnie care concentra vibraţiile sonore către o membrană care avea ataşat un fir din păr de porc. Firul era mişcat corespunzător vibraţiilor, inscripţionând un mediu potrivit.
  • Telefonul

    Telefonul
    In 1870, doi inventatori, Elish Gray si Alexander Graham Bell, amandoi in mod independent, sunt considerati inventatori ai telefonului. Dupa o batalie faimoasa in justitie, Bell a fost declarat inventator al telefonului. In 1878 a fost infiintata prima centrala manuala. Dupa 1893 au inceput sa apara mai multe companii de telefonie si dezvoltarea acestui serviciu a luat amploare. S-au inventat centralele automate si amplificatoarele.
  • Descoperirea sistemului telegrafic

    Descoperirea sistemului telegrafic
    Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847- d.18 octombrie 1931) inventează şi experimentează în 1872 sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe acelaş fir, două telegrame în sensuri contrare.
  • Fonograful

    Fonograful
    Thomas Alva Edison a anunţat lumii inventarea fonografului pe 21 noiembrie 1877. Primele sunete înregistrate au fost versurile poeziei „Mary had a little lamb”, recitate de către inventator. Aparatul său conţinea aceleaşi elemente ca cele ale fonoautografului Scott, însă ca mediu de înregistrare folosea un cilindru spiralat acoperit cu o foiţă de cositor (asemănătoare foliei de aluminiu de mai târziu), imprimată în adâncime la viteza de 60 de rotaţii pe minut.
  • Radioul

    Radioul
    În anul 1894, Guglielmo Marconi a realizat o transmisie radiotelegrafică cu un aparat propriu, brevetat în 1896, iar în anul 1901, prima radiocomunicatie telegrafică transatlantică. A mai inventat un detector magnetic (1902) si o antenă directională orizontală (1905).
  • Televizorul

    Televizorul
    Doi inventatori independenti au pus bazele sistemului de televiziune: Philo Farnsworh si Vladimir Zworykin. In 1927, Philo a transmis primele imagini electronice in laboratorul lui din San Francisco. Imaginile au fost o simpla linie neagra care doar a fost rotita ca sa se vada daca televiziunea poate inregstra si produce miscarea ei. Primul televizor s-a vandut in Statele Unite in 1938.
  • Magnetofonul

    Magnetofonul
    Prima utilizare publică a magnetofonului, primul aparat care folosea banda magnetică pentru stocarea sunetelor şi muzicii, datează din anul 1935 la Berlin Radio Fair, construcţia lui începând din 1931 de către Fritz Pfleumer şi compania electronică AEG, după ideea lui Oberlin Smith, care nu a reuşit să o şi concretizeze cu 10 ani înainte. Banda magnetică era formată dintr-un material magnetizabil care învelea o fâşie lungă şi îngustă de plastic.
  • Primul calculator

    Primul calculator
    In 1924 a fost creat International Business Machines Corporation – IBM - fiind şi astăzi cea mai mare companie de calculatoare din lume, careia i se datoreaza deschiderea pietei de computere personale (PC - IBM compatibile). Profesorul Howard Aiken de la Universitatea Havard, impreuna cu specialistii firmei IBM, a construit in 1940 prima masina electromecanica complexa de calculat, numita Mark 1.
  • Televiziunea color

    Televiziunea color
    Din 1960 s-au introdus: televiziunea color, sunetul stereo, şi a apaăut televiziunea prin cablu, care permite recepţionarea mai multor canale de televiziune de la mai multe staţii.
  • Primul telefon mobil

    Primul telefon mobil
    La puţin timp după începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, apare si prima varianta (este adevarat, extrem de primitiva ) a telefonului mobil. Oficial insa, pe 3 aprilie 1973, dr. Martin Cooper (unul dintre managerii companiei americane Motorola), a fost prima persoana care a iniţiat primul apel de pe un telefon mobil. Abia in 1983 a aparut primul telefon mobil destinat comercializarii.
  • Aparitia tiparului

    Aparitia tiparului
    Chinezii încep să practice tiparul pe un relief în negativ. Imprimarea se facea cu o presă fixă în care foile de hârtie erau presate de blocuri de lemn pe care erau gravate textul şi ilustraţiile. Această metoda a fost raspândită în Vest cu ajutorul arabilor sau pe rutele caravanelor de pe ,,drumul mătăsii”. În China s-a inventat hârtia, fapt care a dus la crearea unui climat optim pentru dezvoltarea tiparului.