ETAPES DE LA FILOSOFIA

  • Period: 700 BCE to 500

    FILOSOFIA ANTIGA

  • 625 BCE

    Tales de Milet

    Tales de Milet
    Va néixer cap a l’any 625 aC i va morir l’any 548 aC. La seva teoria filosòfica va ser bàsicament matemàtica i geomètrica. Com per exemple, la distància entre els vaixells o la creació d’una geometria real. A més també va començar a pensar que va ser el primer de tot, és a dir l’arkhè. Per a ell aquest creador de tot va ser l’aigua o les coses humides.
  • 570 BCE

    Pitàgores

    Pitàgores
    Va néixer al 570 aC i va morir l’any 495 aC. La seva teoria filosòfica va ser l’ampli estudi matemàtic que va fer, com el famós teorema de Pitàgores que tots coneixem en l'actualitat, relacionat amb els angles dels triangles.
  • 535 BCE

    Heràclit

    Heràclit
    Va néixer l’any 535 aC i va morir l’any 480 aC. Tot i que no sabem molt sobre la seva biografia, pel fet que no tenim la seva biografia, se sap que la seva teoria va ser la doctrina del logos, que és la que ens explica el coneixement i la raó de les coses.
  • 515 BCE

    Parmènides

    Parmènides
    Va néixer l’any 515 aC i va morir l’any 470 aC. La seva teoria va ser sobre què és realment la veritat i com aquest és l’únic camí per a poder arribar a ser un bon filòsof i que a més també és el camí de la certesa del coneixement.
  • 485 BCE

    Gòrgies

    Gòrgies
    Va néixer l’any 485 aC i va morir l’any 375 aC. La seva obra més coneguda és “Sobre la naturalesa” i el que defensa és l’escepticisme i com les persones no som capaces de veure tota la veritat i que cap enunciat és veritable per a la ment humana, per tant, la genètica d’aquest és molt capaç de veure la part dogmàtica i fer una reflexió crítica de les diferents històries.
  • 470 BCE

    Sòcrates

    Sòcrates
    Va néixer l’any 470 aC i va morir l’any 399 aC. La seva teoria al principi anava sobre la natura, però, finalment es va decantar més pel coneixement de si mateix i de les persones. El que ell intentava era fer reflexionar a les persones a través dels seus coneixements i després ajudar-los a construir nous més certs.
  • 427 BCE

    Plató

    Plató
    Va néixer l’any 427 aC i va morir l’any 347 aC i va ser el filòsof més influent de tota la història de Grècia i la filosofia. La seva teoria filosòfica afirmava que hi havia dues maneres de pensar, la primera era la justícia i l’altre l’ètica, que per ell eren molt diferents, però que a vegades tot i estar separades havien d’anar juntes.
  • 411 BCE

    Protàgores

    Protàgores
    Va néixer al 485 aC i va morir al 411 aC. La seva obra més coneguda va ser “Sobre els déus” on reflexionava sobre si realment aquests deus existien o només eren invencions, pel fet que no hi havia raons certes per a poder creure en ells de manera assertiva. Aquesta obra no es conserva sencera, ja que la major part va ser destruïda a causa de certes acusacions a l'haver dit que els deus no existeixen.
  • 384 BCE

    Aristòtil

    Aristòtil
    Aristòtil va néixer l’any 384 aC i va morir l’any 322 aC. Va ser considerat el fundador de la lògica i intentava analitzar els enunciats. La seva teoria filosòfica es basava en com l’experiència del que vivim és el fruit del nostre coneixement, per tant, sense cap experiència com quan som petits no tenim cap coneixement.
  • 384 BCE

    Epicur i Sèneca

    Epicur i Sèneca
    Ambdós autors van néixer l’any cap a l'any 341 aC i van morir a prop de l’any 270 aC. Aquests autors van dividir la filosofia en tres parts diferents, en primer lloc, la canònica, que és la lògica del coneixement i de l’ensenyament, on s'explicava la no existència del més enllà. En segon lloc, la física, amb la qual va explicar el moviment dels astres i els seus xocs a l'espai i finalment l’ètica amb la qual va assegurar que la mort era un plaer.
    Aquesta filosofia s'anomenava estoïcisme
  • Period: 375 BCE to 600 BCE

    Sofistes

  • Period: 339 BCE to 100 BCE

    Hel·lenisme

  • 345

    Agustí d'Hipona

    Agustí d'Hipona
    Aquest pensador de la filosofia cristiana va néixer el 13 de novembre de l’any 354 dC i va morir el 28 d’agost del 430 dC. La seva teoria filosòfica se'n va centrar en la recerca de la conciliació entre la fe cap al seu deu i la raó, és a dir trobar respostes reals a les preguntes. Però, fins i tot avui dia aquests dos punts de vista no poden anar arrelats o agafats de la mà, pel fet que són completament contradictoris.
  • Period: 476 to 1453

    FILOSOFIA MEDIEVAL

  • 1224

    Tomàs d'Aquino

    Aquest sacerdot va néixer cap a l’any 1224 o 1225 i va morir el dia 7 de març de l’any 1274, tota la seva vida la va fer a la península Itàlica. La teoria filosòfica d’aquest autor italià va ser la d’entendre l’home com una persona constituïda tant pel cos com per l’ànima que segons ell és la part de l’ésser humà que ens fa diferents de la resta tant de persones com d’espècies.
  • 1287

    Guillem d'Ockam

    Aquest filòsof va néixer l’any 1287 a Anglaterra i va morir el 9 d’abril de l’any 1347 a la ciutat de Múnic. La seva teoria filosòfica va ser la següent, segons aquest pensador les teories més simples eren sempre les més correctes i, per tant, sempre ens havíem de quedar amb les hipòtesis amb menys complexitat i a aquest corrent filosòfic el van anomenar la navalla d’Ockam.
  • Period: 1400 to

    FILOSOFIA MODERNA

  • Descartes

    Descartes
    Descartes va ser un filòsof nascut el 31 de març de 1596 a L’Haye i mort l'11 de febrer de 1650. La seva teoria racionalista introdueix el dubte metòdic per trobar veritats indubtables i la seva frase “penso, després existeixo”, amb la qual demostra que pensar és una prova de la nostra existència. A més, Descartes defensa que l’ésser humà pot arribar a la veritat mitjançant la raó i el pensament crític. També introdueix el dualisme cartesià, que separa ment i cos com dues substàncies diferents.
  • Locke

    Locke
    Aquest filòsof anglès va néixer el 29 d’agost de 1632 a Wrington i va morir el 28 d’octubre de 1704. La seva teoria filosòfica empirista sosté que el coneixement ve de l’experiència i que no hi ha coneixement innat. A més, diu que la nostra ment sense experiència és una tabula rasa i que a partir de l’experiència entenem. Per un altre costat, distingeix les qualitats primàries, que són objectives, i les secundàries, que depenen de la percepció. En la política, Locke defensa els drets naturals.
  • Hume

    Hume
    David Hume va ser un filòsof empirista radical que va néixer el 7 de maig de 1711 a Edimburg, Escòcia i va morir el 25 d’agost de l’any 1776. La seva teoria filosòfica estableix que el coneixement prové de l’experiència sensible i que està format per impressions i idees. Per una altra banda, també fa una crítica als conceptes metafísics com Deu, la realitat exterior i de la identitat personal.
  • Kant

    Immanuel Kant va néixer el 22 d’abril de 1724 a Königsberg i va morir el 12 de febrer de 1804. La seva filosofia es basa en el gir copernicà, que estableix que per a entendre l'experiència, és necessari tenir coneixements a priori (com el temps o l'espai), és a dir, que no podem conèixer les coses tal com són, sinó com les percebem. A més, divideix la raó en raó pura, raó pràctica i judici i fa 3 llibres fent una crítica.
  • Period: to

    Hermanèutica

  • Period: to

    Existencialisme

  • Period: to

    FILOSOFIA CONTEMPORÀNEA

  • Marx

    Marx
    Marx va ser un filòsof alemany que va néixer el 5 de maig de 1818 i va morir el 14 de març de 1883. La seva teoria filosòfica es basa en el materialisme històric, que diu que l’economia determina l'estructura política i social al llarg de la història. Marx també critica el capitalisme, ja que els treballadors són alineats pels que posseeixen els mitjans de producció i proposa la revolució del proletariat per construir una societat sense classes ni opressió i sense propietat privada.
  • Freud

    Freud
    Nascut el 6 de maig de 1856 a Txèquia i mort el 23 de setembre de 1939. La seva teoria filosòfica diu que gran part de la vida psíquica és inconscient i que la ment humana està composta per l’Ello, que són els desigs bàsics, el jo, que intenta complir-los de forma acceptable i el superjò, que regula els impulsos de l’Ello. Altres aspectes importants en la seva teoria són el complex d’Èdip, que descriu la preferència dels nens pel progenitor de sexe oposat o l’ús de la psicoanàlisi com a teràpia.
  • Ortega i Gasset

    Ortega i Gasset
    Va néixer el 9 de maig de 1883 a Madrid i va morir el 18 d’octubre de 1955. La seva teoria filosòfica se centra en el raciovitalisme i el perspectivisme. Ell creia que la vida i les nostres circumstàncies ens definien (“yo soy yo y mis circunstancias”) i defensava que la raó s’ha d’adaptar a la nostra experiència vital. També pensava que la societat ha de ser liderada pels millors intel·lectuals i que les rebel·lions de masses poden ser un perill per a la societat si no es lideren bé.
  • Nietzsche

    Nietzsche
    Nietzsche va ser un filòsof que va néixer el 15 d’octubre de 1884 a Alemanya i va morir el 25 d’agost de 1900. Aquest critica a la cultura occidental, on la moral, la metafísica i la religió han debilitat els valors vitals i destaca que en aquesta cultura l’apol·lini (l’ordre i la raó) i el dionisíac (desmesura i vitalitat) ja no són correlatius. A més, diu que la mort de deu pot arribar al nihilisme (falta de valors) però també pot arribar al superhome, que no depèn dels ideals transcendents.
  • Heidegger

    Heidegger
    Aquest filòsof alemany va néixer el 26 de setembre de 1889 i va morir el 26 de maig de 1976. La seva teoria filosòfica se centra en el Dasein (ser-aquí), que l’utilitza per referir-se a l'humà i la seva capacitat de qüestionar i comprendre la seva pròpia existència. Ell destaca que l'existència autèntica s'aconsegueix reconeixent la temporalitat de la nostra existència i la inevitabilitat de la mort.
  • Gadmer

    Gadmer
    Aquest filòsof alemany va néixer l’11 de febrer de 1900 i va morir el 13 de març de 2002. La seva teoria filosòfica es basa en la investigació i la comprensió de les ciències humanes. Gadmer, a través del cercle hermenèutic obert, diu que la nostra comprensió sempre està influenciada per les nostres experiències passades i que ens hem d’alimentar d’això. A més assenyala que el llenguatge constitueix l’existència del món humà.
  • Maria Zambrano

    Maria Zambrano
    Aquesta filòsofa espanyola va néixer el 22 d’abril de 1904 a Vélez-Màlaga i va morir el 6 de febrer de 1991 a Madrid. La seva teoria filosòfica es basa en la fusió de la filosofia i la poesia, és a dir, l'anomenada “raó poètica” per entendre l’esperit humà, que no es podia entendre només amb la raó. Segons ella, aquesta fusió captura la bellesa i la complexitat humana i això ajuda més a comprendre la realitat.
  • Sartre

    Sartre
    Sartre va néixer el 21 de juny de 1905 a França i va morir el 15 d’abril de 1980. La seva teoria filosòfica diu que cada persona escull el que vol ser a través de les seves accions i decisions. Sartre també, distingeix el “ser per a si”, que és la persona que pensa en el seu ser, i el “ser en si” i, per una altra banda, destaca que la consciència està relacionada amb el món exterior i que sempre és” consciència de” i que la mirada de l’altre pot afectar-nos i limitar la nostra llibertat.
  • Arendt

    Arendt
    Arendt va ser una filòsofa que va néixer el 14 d’octubre de 1906 a Alemanya i va morir el 4 de desembre de 1975. La seva teoria filosòfica se centrava en la crítica al totalitarisme. Ella ho considera com un mal radical, ja que anul·la la llibertat i el pensament individual. A més, pensa que a la societat moderna no es diferencia el que és privat del que és públic i que s’han perdut valors i s’ha arribat a la decadència social i política per la pèrdua de la religió, la tradició i l’autoritat.
  • Period: to

    Escola de Frankfurt

  • Habermas

    Habermas
    Aquest filòsof va néixer el 18 de juny de 1929 a Alemanya. La seva teoria filosòfica és la situació ideal de diàleg, on les persones s’han de reconèixer com a iguals i lliures perquè el diàleg sigui autèntic i explica que amb la crítica de les ideologies s’aconsegueix l’alliberament i l’avanç de la societat. Per un altre costat, afirma que la ciència està lligada als interessos i distingeix tres tipus: ciències empíriques, ciències històric-hermenèutiques i les ciències emancipatòries.