Download

Segle XVIIII espanyol

  • Carles IV

    Carles IV
    Carles IV va ser rei d’Espanya entre 1788 i 1808, membre de la dinastia borbònica.
  • Monarquia absoluta

    Monarquia absoluta
    Va ser sistema en el qual el rei tenia tot el poder, no hi havia eleccions ni democràcia, podia canviar les lleis del país, aprovar de noves i decidir el futur del país.
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    El Tractat de Fontainebleau, signat el 27 d'octubre de 1807, va ser un acord entre Espanya i França, governada per Napoleó Bonaparte. L'objectiu principal del tractat era coordinar una invasió conjunta de Portugal, aliat tradicional de la Gran Bretanya, amb la intenció de bloquejar el comerç britànic dins del Bloqueig Continental que Napoleó havia establert.
  • Josep I Bonaparte

    Josep I Bonaparte
    Josep I Bonaparte, conegut també com a Josep Napoleó o de manera despectiva com "Pepe Botella", va ser el germà gran de Napoleó Bonaparte i va ocupar diversos càrrecs importants durant l'expansió de l’Imperi Napoleònic.
  • Guerra del Francès

    Guerra del Francès
    La Guerra del Francès,
    va ser un conflicte bèl·lic a la península Ibèrica entre les forces de l'Imperi Napoleònic i les de la resistència espanyola, portuguesa i britànica. Aquesta guerra, coneguda també com la Guerra de la Independència Espanyola, es va desencadenar arran de la invasió francesa d'Espanya i Portugal, en el marc de les guerres napoleòniques.
  • Corts de Cadis

    Corts de Cadis
    Les Corts de Cadis, van ser una assemblea legislativa convocada durant la Guerra del Francès amb l'objectiu de representar la sobirania nacional i establir un nou marc polític per a Espanya. Es van reunir a Cadis, una ciutat que, gràcies a la seva situació geogràfica i fortificació, es va mantenir lliure del control francès.
  • Constitució de 1812

    Constitució de 1812
    La Constitució de 1812, també coneguda com la Constitució de Cadis o afectuosament com "La Pepa", és una de les fites més importants de la història política d'Espanya i del constitucionalisme europeu. Va ser promulgada el 19 de març de 1812 a Cadis, durant la Guerra del Francès, quan una gran part del territori espanyol estava ocupat per les tropes napoleòniques.
  • Ferran VII

    Ferran VII
    Ferran VII, conegut com "el Desitjat" o "el Rei Feló", va ser rei d’Espanya en dues etapes: primer durant l'any 1808 i després entre 1814 i 1833, un període caracteritzat per un fort absolutisme i inestabilitat política. Va ser una figura controvertida, tant per les esperances dipositades en ell com per les decepcions que va generar amb les seves polítiques.
  • Pragmàtica sanció

    Pragmàtica sanció
    La Pragmàtica Sanció va ser una llei promulgada pel rei Ferran VII per abolir la Llei Sàlica, que havia estat introduïda a Espanya per Felip V i impedia que les dones poguessin heretar el tron si hi havia descendència masculina. Aquesta decisió tenia com a objectiu assegurar que la seva filla, Isabel II, pogués succeir-lo al tron d'Espanya.
  • Guerres Carlines

    Guerres Carlines
    Les Guerres Carlines van ser una sèrie de conflictes civils a Espanya originats per una disputa dinàstica i ideològica. La primera d'aquestes guerres, que va començar el 1833, es va desencadenar després de la mort de Ferran VII, quan el seu germà Carles Maria Isidre va reclamar el tron enfront de la seva neboda, Isabel II, que havia estat designada hereva gràcies a la Pragmàtica Sanció de 1830.
  • Mendizábal

    Mendizábal
    Juan Álvarez Mendizábal va ser una figura clau del liberalisme espanyol del segle XIX, conegut principalment per la seva reforma desamortitzadora, que va marcar un punt d'inflexió en la política econòmica i social de l'època. Va ser polític i ministre d'Hisenda, i les seves accions van tenir un impacte significatiu en l'estructura de la propietat i l'economia d'Espanya.
  • Desamortització de Mendizábal

    Desamortització de Mendizábal
    La Desamortització de Mendizábal va ser una de les reformes econòmiques més importants del segle XIX a Espanya, amb l'objectiu de vendre béns immobles de l'Església per reduir el deute públic i estimular l'economia.
  • Espartero

    Espartero
    Baldomer Espartero va ser una figura destacada en la història d'Espanya, conegut tant pels seus èxits militars com per la seva influència política. Va ser un general, polític i regent del Regne d'Espanya en un període clau del segle XIX.
  • Isabel II

    Isabel II
    Isabel II va ser reina d'Espanya des de 1833 fins a 1868. Va néixer el 10 d'octubre de 1830 i va accedir al tron amb només tres anys després de la mort del seu pare, el rei Ferran VII. El seu regnat es va caracteritzar per una gran inestabilitat política, incloent-hi guerres civils i lluites de poder constants entre diverses faccions, com els carlins (que donaven suport al seu oncle per al tron) i els liberals.
  • La Primera República Espanyola

    La Primera República Espanyola
    La Primera República Espanyola va ser un període breu i convuls en la història d’Espanya, caracteritzat per la inestabilitat política, els conflictes socials i les divisions internes entre els seus defensors. Va ser proclamada l'11 de febrer de 1873, després de l’abdicació d’Amadeu I de Savoia, i va durar menys de dos anys, fins al cop d'estat del general Martínez Campos que va restaurar la monarquia borbònica amb Alfons XII.
  • Restauració borbònica

    Restauració borbònica
    La Restauració borbònica és el període de la història d'Espanya comprès entre 1874 i 1931, caracteritzat pel retorn al tron de la dinastia borbònica després del fracàs de la Primera República i per la instauració d'un sistema polític basat en la monarquia parlamentària.
  • Cánovas

    Cánovas
    Antonio Cánovas del Castillo va ser un polític, jurista i historiador espanyol, figura clau en la política del segle XIX i principal artífex del sistema de la Restauració borbònica. És reconegut per la seva habilitat política i la seva capacitat per establir un període d'estabilitat després d'una etapa d'intensa inestabilitat política a Espanya.
  • La Constitució de 1876

    La Constitució de 1876
    La Constitució de 1876 és un dels textos legals més importants de la Restauració borbònica i va ser el marc jurídic de l’Estat espanyol fins a la proclamació de la Segona República el 1931. Va ser promulgada després del retorn d'Alfons XII al tron, amb el lideratge polític d'Antonio Cánovas del Castillo.
  • Alfons XII

    Alfons XII
    Alfons XII va ser rei d’Espanya entre 1874 i 1885, essent una figura clau en la restauració de la monarquia borbònica després del període convuls del Sexenni Democràtic. El seu regnat es caracteritza per l’estabilització política i el restabliment de l’ordre després d’anys de revolucions i conflictes interns.
  • Caciquisme

    Caciquisme
    El caciquisme és un fenomen polític característic de la vida política espanyola durant el segle XIX i principis del segle XX, especialment durant el període de la Restauració borbònica. Es basava en el control exercit per figures locals influents, conegudes com a cacics, sobre el procés electoral i la vida política a les zones rurals, a través de pràctiques corruptes com el frau electoral, el clientelisme i la manipulació.
  • Sagasta

    Sagasta
    Práxedes Mateo Sagasta va ser un enginyer, polític i periodista espanyol, líder del Partit Liberal i una figura clau del sistema polític de la Restauració borbònica. És conegut per la seva habilitat oratòria i per encapçalar governs en alternança amb Antonio Cánovas del Castillo, en el marc del torn pacífic dissenyat per assegurar l'estabilitat política durant aquest període.
  • Guerra de Cuba

    Guerra de Cuba
    La Guerra de Cuba, també coneguda com la Guerra d’Independència cubana, va ser el conflicte armat que va portar a la separació de Cuba de la sobirania espanyola. Va culminar amb la intervenció dels Estats Units, que es va convertir en la Guerra hispanoamericana, i va marcar el final de l'imperi colonial espanyol al continent americà.