1

Esdeveniments relacionats amb els règims totalitaris [Itàlia, Alemanya i la URSS]

  • Aparició dels fasci di combattimento, 1919, Itàlia.

    Aparició dels fasci di combattimento, 1919, Itàlia.
    La fundació dels fasci di combattimento va ser el 1919. Aquesta era una organització que seria el nucli del què seria, més endavant, el Partit Nacional Feixista.
  • Creació del NSDAP, 1919, Alemanya

    Creació del NSDAP, 1919, Alemanya
    El Partit Nacionalsocialista Alemany dels Treballadors, també conegut com a Partit Nazi,va ser fundat per Adolf Hitler el 1919, actuant des d’aquest any fins el 1945. La seva ideologia tractava sobre el nazisme, mostrant un gran sentiment de racisme i ultranacionalisme.
  • Fundació del Partit Nacional Feixista (PNF), 1921, Itàlia

    Fundació del Partit Nacional Feixista (PNF), 1921, Itàlia
    El novembre del 1921, Mussolini va fundar el PNF, que ràpidament va assolir 700.000 afiliats. Tenia un programa populista en allò social, però es defensava la propietat privada i aixecament militar i nacional. Aquest, també va adoptar una ideologia pròpia.
  • La marxa sobre Roma, 1922, Itàlia

    La marxa sobre Roma, 1922, Itàlia
    Va ser un acte en el qual Benito Mussolini i el Partit Nacional Feixista van prendre el poder d’Itàlia. És d’aquesta manera que més endavant iniciaria el règim feixista i es posaria fi al sistema parlamentari.
  • Creació de les SS, 1923, Alemanya.

    Creació de les SS, 1923, Alemanya.
    El 1923 es va crear un grup anomenat les SS, que tenia l’objectiu de protegir els membres més veterans del NSDAP en esdeveniments polítics, reunions.... Tot i això, l’any 1925 es va canviar el nom i la seva funció va consistir en protegir a Hitler mentre desenvolupava les funcions i esdeveniments de l’agenda del NSDAP.
  • Assassinat de Matteotti, 1924, Roma (Itàlia)

    Assassinat de Matteotti, 1924, Roma (Itàlia)
    Matteotti va ser un polític socialista italià que va ser assassinat el 10 de juny del 1924. Ell era un dels opositors del feixisme, cosa que va provocar que l’amenacessin i finalment, assassinessin. És d’aquesta manera que ell es va convertir en un símbol que demostrava com el feixisme acabava amb tots els seus opositors.
  • La instauració de la dictadura feixista, 1925, Itàlia

    La instauració de la dictadura feixista, 1925, Itàlia
    El 1925, Mussolini ja tenia el poder degut a que havia guanyat unes eleccions anteriors. És per això que en aquell moment va poder instaurar una dictadura feixista, caracteritzada per varis fets (la supressió de la democràcia, la concentració de tots els poders...).
  • La publicació de Mein Kampf, 1925, Alemanya

    La publicació de Mein Kampf, 1925, Alemanya
    El 18 de juliol del 1925 es va publicar la primera edició del llibre Mein Kampf (“La meva lluita”), el primer llibre escrit per Adolf Hitler, combinant elements autobiogràfics i les idees polítiques del nacionalsocialisme (nazisme).
  • Stalin puja al poder, 1929, URSS

    Stalin puja al poder, 1929, URSS
    El 1929, Stalin es va convertir en el dirigent suprem del país i el 21 de desembre el mateix any va marcar el començament del culte cap a la seva pròpia persona, iniciant així el seu pla de dictadura.
  • Eleccions parlamentàries del 1930, Alemanya

    Eleccions parlamentàries del 1930, Alemanya
    Les eleccions tenien l’objectiu de renovar els 577 escons del Reichstag (diferents parlaments que es van donar a Alemanya entre el 1849 i el 1944), conformant així la sisena legislatura de la República de Weimar. En aquestes, el partit de Hitler va obtenir més d’un 18% dels vots.
  • Hitler és anomenat canceller, 1933, Alemanya

    Hitler és anomenat canceller, 1933, Alemanya
    El 1933, el president Paul von Hindenburg va nomenar a Hitler canceller d’Alemanya, degut a que va guanyar unes eleccions parlamentàries. Aquest moment seria el punt d’auge de la seva carrera política i el permetria obtenir el poder sobre Alemanya.
  • Creació de la Gestapo, 1933, Alemanya

    Creació de la Gestapo, 1933, Alemanya
    El 26 d’abril del 1933 es va crear la Gestapo, que va ser la policia secreta oficial de l’Alemanya nazi, dirigida per Reinhard Heydrich. La seva funció era investigar i enfrontar tots els perills que podria sofrir l’Estat. Tenia l’autoritat per investigar els casos de traïció, espionatge...
  • Creació de l’IRI, 1933, Roma (Itàlia)

    Creació de l’IRI, 1933, Roma (Itàlia)
    El 1933, es va crear l’Institut per a la Reconstrucció industrial, el qual tindria la funció de controlar els sectors bàsics (la siderúrgia, construcció naval, electricitat...) i orientaria la indústria a la producció militarista a través d’encàrrecs estatals.
  • La nit dels ganivets llargs, 1934, Alemanya

    La nit dels ganivets llargs, 1934, Alemanya
    També coneguda com a Operació Colibrí, va ser una purga que es va donar a Alemanya entre el 30 de juny del 1934 i el 2 de juliol del mateix any. Durant aquest període es van portar a terme una sèrie d’assassinats polítics.
  • Els processos de Moscou, 1936, URSS

    Els processos de Moscou, 1936, URSS
    El 1936 es va iniciar un dels primers grans processos de Moscou, els quals durarien fins el 1938. En aquests, molts homes van ser jutjats, declarats culpables i executats. Tothom que fos sospitós o semblés capaç de trair o posar en perill a Stalin i/o la seva dictadura tenia probabilitats de morir o ser castigat.
  • La Gran Purga, 1937, URSS

    La Gran Purga, 1937, URSS
    A l’actual Rússia, també es coneix com el Gran Terror i van ser una sèrie de campanyes realitzades per Stalin amb l’objectiu d’acabar amb els opositors. Mils de membres del Partit Comunista Soviètic, anarquistes, socialistes i opositors van ser perseguits, vigilats, jutjats, assassinats...
  • La nit dels vidres trencats, 1938, Alemanya

    La nit dels vidres trencats, 1938, Alemanya
    Durant les nits del 9 al 10 de novembre del 1938, l’Alemanya nazi va dur a terme atacs contra ciutadans jueus i les seves propietats (els atacs van ser realitzats per les tropes d’assalt de les SA i la població civil). Van morir uns 91 ciutadans jueus com a mínim i uns 30.000 van ser detinguts i portats en camps de concentració.
  • Ocupació d’Albània, 1939, Itàlia

    Ocupació d’Albània, 1939, Itàlia
    Va ser una curta campanya militar per part d’Itàlia contra el Regne d’Albània. Degut al dictador Mussolini, es va causar el conflicte entre aquests dos regnes, és d’aquesta manera que Itàlia va decidir envair Albània, obligant al rei Zog I (rei d’Albània) a exiliar-se. Com a conseqüència de la victòria d'Itàlia, el país enemic va passar a ser part de l’Imperi italià.
  • Invasió de Polònia, 1939, Alemanya,

    Invasió de Polònia, 1939, Alemanya,
    La invasió de Polònia es va realitzar per part de l’Alemanya nazi, la qual volia annexar-se al territori polonès. Aquest esdeveniment es va iniciar l’1 de setembre del 1939 i va acabar el 6 d’octubre del mateix any. Aquest és considerat un dels impulsos de l’esclat de la Segona Guerra Mundial.
  • El pacte d’acer, 1939, Alemanya i Itàlia

    El pacte d’acer, 1939, Alemanya i Itàlia
    El 22 de maig del 1939, es va realitzar un pacte d’amistat i aliança entre Itàlia i Alemanya (a Berlín). Ambdós països es van jurar donar recolzament un a l’altre en cas de guerra.