Engelse vorsten in de nieuwe tijd

By simonmc
  • Period: May 1, 1455 to Jun 21, 1485

    Rozenoorlogen

    Oorlog tussen twee Britse adelijke families genaamd de Yorks en de Lancasters. Door strubbelingen over de troonsopvolging ontstond een oorlog tussen de twee grootste adelijke families van Engeland. Dit bleek een zeer bloederige oorlog te zijn, waarbij ontzettend veel adelijke mensen het leven lieten.
    Hendrik VII Tudor - een verre verwant van de Lancasters - grijpt de troon nadat bijna de hele Lancaster familie uitgemoord was.
  • Period: Aug 22, 1485 to Jun 21, 1507

    Hendrik VII Tudor

    Hendrik VII kwam uit de Rozenoorlogen als overwinning. Dankzij de vele doden in die burgeroorlog kon hij sterk regeren en had hij een sterk binnelands gezag. Tijdens zijn bewind kende de Engelse handel en zeevaart in die tijd een bloeiperiode.
  • Period: Jun 21, 1507 to Aug 21, 1547

    Hendrik VIII Tudor

    Een zeer memorabel persoon, dat is het minste wat van Hendrik VIII Tudor kan gezegd worden. Het was een koning enerzijds een intelligent man anderzijds ook wreed, egoïstisch en liefdeloos. In totaal heeft hij 5 vrouwen gehad waarvan er 3 gestorven zijn. Ook de bekende humanist Thomas More heeft zijn leven verloren Hendrik. Hij kreeg problemen met de paus. Daardoor ontstond er een breuk tussen de Anglicaanse kerk en de Christelijke kerk. Die breuk bestaat vandaag nog steeds.
  • Period: Aug 21, 1547 to Feb 15, 1553

    Edward VI Tudor

    Edward VI Tudor was de zoon van Hendrik VIII en zijn derde vrouw. Al op tienjarige leeftijd wordt hij tot koning gekroond. In zijn korte regeerperiode heeft hij weinig invloed op het rijk. Hij is echter protestants opgevoed en de invloed van het calvinisme op de Engelse staatskerk wordt groter.
  • Period: Feb 21, 1553 to Jan 21, 1558

    Mary Tudor

    Na de dood van Edward VI komt een dochter van Hendrik VIII aan de troon genaamd Mary Tudor. Zij blijkt een kwade tante te zijn die het katholicisme terug wil brengen. In haar opzet treedt ze zeer hardhandig op en krijgt ze de bijnaam 'Bloody Mary'. Tijdens haar bewind heerst er een zeer antiroomse stemming.
    Aan haar bewind komt een abrupt einde door haar dood aan kanker.
  • Period: Jan 21, 1558 to

    Elisabeth Tudor

    Elisabeth Tudor is de opvolger v van Bloody Mary. Elisabeth is ook een dochter van Hendrik VIII. Zij zorgt voor een stabiele regering en economische groei in haar 60 jarige regeerperiode.
    Zij schrapt alle katholieke hervormingen van Mary Tudor en zorgt voor een definitieve Anglicaanse kerk met protestantse kenmerken. Zij sterft na 45 jaar regeren ongehuwd en kinderloos.
  • Period: to

    Jacob I Stuart

    Opvolger van Elisabeth. Jacobus probeerde absoluut te regeren en was een overtuigd protestant. Daardoor had godsdienstproblemen met de katholieken en andersdenkenden. Een voorbeeld van die godsdienstproblemen is het buskruitverraad in 1605. Daarbij probeerde katholieken het parlement op te blazen en Jacob te vermoorden.
  • Period: to

    Karel I Stuart

    Het absolute bewind van Jacob gaat onder Karel I gewoon verder. In 1637 probeert hij religieuze veranderingen door te voeren in Schotland. Dit schiet bij de Schotse bevolking in het verkeerde keelgat en zij gaan in opstand. Daardoor heeft hij geld nodig en roept hij het parlement samen. Het parlement stelt verschillende voorwaarden op, maar Karel weigert. Het conflict escaleer in een burgeroorlog. Daarbij komt de koning tegenover Cromwell te staan. De koning verliest.
  • Period: to

    Oliver Cromwell

    Na de overwinning van Cromwell komt er een ( voorlopig ) einde aan Engelse monarchie. Engeland wordt een parlemantaire republiek.
    In 1653 pleegt hij een staatsgreep. In 1659 wordt hij opgevolgd door zijn zoon William Cromwell. William is niet in staat om het land verenigd te houden. De monarchie wordt hersteld met de nieuwe koning Karel II Stuart.
  • Period: to

    Karel II Stuart

    De zoon van Karel I herstelt de monarchie. Karel wordt gekenmerkt als een zeer vrijdenkend koning. Kunstenaars kennen tijdens zijn regime een ongekende vrijheid. De macht van de koning blijft beperkt dankzij de regels opgelegd door het parlement.
  • Period: to

    Jacob II Stuart

    Jacob II Stuart besteeg maar voor een zeer korte periode de troon. Hij was een katholiek en dat hadden de Engelse protestanten natuurlijk niet graag. De problemen geraakten niet opgelost en Jacob II werd verbannen en kon nooit de troon heroveren. De regeerperiode van de Stuarts zat erop.