Descarga (1)

El humanisme i renaixament

By varunn
  • 1450

    Impremta de gutenberg

    Impremta de gutenberg
    La impremta és un mètode mecànic destinat a reproduir textos i imatges sobre paper, vitel·la, tela o altre material. En la forma clàssica, consisteix a aplicar una tinta, generalment oliosa, sobre unes peces metàl·liques (tipus) per transferir-la o gravar-la per pressió. Encara que va començar com un mètode artesanal, la seva implantació a mitjans del segle xv va comportar una gegantina revolució cultural.
  • 1456

    Acadèmia platònica de Marcili Ficino

    Acadèmia platònica de Marcili Ficino
    L'Acadèmia Platònica florentina va ser una institució humanista fundada el 1459 pel mecenes Cosme de Médicis. Al principi només va ser un cenacle d'amics per discutir temes literaris, i no va transcendir del grup d'erudits lligats a la família Médicis. No obstant això, va ser imitada a altres ciutats d'Itàlia i posteriorment a totes les nacions d'Europa.
  • 1511

    Elogi de la bogeria (Erasme)

    Elogi de la bogeria (Erasme)
    L'Elogi de la bogeria és un assaig escrit per Erasme de Ròterdam i imprès1; està inspirat en De triumpho stultitiae de l'italià Faustino Perisauli, natural de Tredozio (Forlì). En una traducció apareix com a títol «Elogi de la nessecitat» perquè la moria és neciesa, insensatesa, bogeria. Es considera l'Elogi de la bogeria com una de les obres més influents de la literatura occidental i un dels catalitzadors de la reforma protestant.
  • 1513

    El príncep (Maquiavel)

    El príncep (Maquiavel)
    El príncep (a l'original en italià, Il principe) és un tractat polític del segle XVI del diplomàtic i teòric polític italià Nicolás Maquiavel. Segons la correspondència de Maquiavel, una versió sembla haver estat distribuïda en 1513, usant el títol en llatí De Principatibus (El lideratge).1 No obstant això, la versió impresa no es va publicar fins a 1532, cinc anys després de la seva mort. Això es va fer amb el permís del Papa Climent VII.
  • 1516

    Utopía (thomas more)

    Utopía (thomas more)
    Utopia (títol original en llatí: De optimo reipublicae statu deque nova insula Vtopiae, 'De l'estat ideal d'una república a la nova illa d'Utopia') és un llibre del pensador i home d'estat anglès Thomas More (1478 - 1535) que va ser publicat l'any 1516. Es tracta d'una obra de filosofia política en què es descriu el funcionament d'una societat fictícia que viu en una illa anomenada per l'autor Utopia (οὐ-τόπος = 'Enlloc'), terme que inauguraria el gènere de la utopia.
  • 1517

    95 tesis (Luter).Biblia poliglota

    95 tesis (Luter).Biblia poliglota
    Les tesis promovien els arguments de Luter contra allò que ell considerava un abús de la pràctica del clergat en vendre indulgències plenàries, certificats que, segons les creences catòliques, redueixen el càstig temporal del purgatori pels pecats comesos pels compradors o els seus éssers estimats.
  • 1534

    Anglicanisme de Anglaterra

    Anglicanisme de Anglaterra
    L'anglicanisme podria definir-se com la fe, pràctica i esperit de les Esglésies membres de la Comunió anglicana, és a dir, Esglésies en plena comunió amb l'arquebisbe de Canterbury. Amb tot, l'anglicanisme té profundes arrels en el passat: Rowan Williams va descriure l'Anglicanisme com el que li va passar a l'Església a Anglaterra, Gal·les i Irlanda durant la reforma del segle XVI i posteriorment.
  • 1536

    Calví a Suïssa

    Calví  a Suïssa
    La figura de Joan Calví apareix a la segona part del conflicte entre protestants i catòlics just després de l'excomunicació de Martí Luter. Calví tenia 25 anys quan decideix redactar la primera edició del seu tractat de teologia titulat Institucions de la religió cristiana l'any 1534. Aquest treball pateix un cert nom d'evolucions després de la seva publicació l'any 1536.
  • 1545

    Concili de Trento

    Concili de Trento
    El Concili de Trento va ser un concili ecumènic de l'Església catòlica desenvolupat en períodes discontinus durant vint-i-cinc sessions entre els anys 1545 i 1563. Va tenir lloc a Trento, una ciutat del nord de la Itàlia actual, que llavors era una ciutat imperial lliure regida per un príncep-bisbe.