El període d'entreguerres

  • Period: to

    Bona economia a Estats Units

    Al acabar la guerra, els Estats Units s'havien convertit en la primera potència econòmica mundial degut majoritàriament a les deutes d'Europa amb Estats Units. A Europa es van empobrir, van haver de fer front als emprèsits de guerra i a la devaluació de les seves monedes.
  • Fasci de combat

    Benito mussolini va crear els, grups paramilitars uniformats amb camises negres, amb els quals pretenia frenar l'auge del moviment obrer, a còpia d'atacar violentament els sindicats obrers i els seus líders.
  • Partit Nacional Feixista

    els Fasci es van transformar en el Partit Nacional Feixista, que es presentava com el recurs més eficaç per aturar els moviments revolucionaris a Itàlia. El seu programa es basava en la construcció d'un Estat fort, que garantís la propietat privada, i en una política exterior expansionista. El nou partit va gaudir del suport de la petita burgesia, del finançament dels grans propietaris agrícoles i industrials i de la tolerància de l'Església catòlica i del monarca mateix , Víctor Manuel III.
  • Eleccions del 1922

    En les eleccions del 1922, el Partit Feixista només va aconseguir 22 diputats en un Parlament de 500. Però aquell mateix any, denunciant la incapacitat del govern per mantenir l'ordre en la vaga general dels sindicats socialistes i anarquistes, Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern. Per mostrar la seva força va organitzar una Marxa sobre Roma, acompanyat per 300 000 camises negres. A l'octubre, el monarca, pressionat per les forces conservadores, el va nomenar cap del govern.
  • Period: to

    Principis ideològics del feixisme

    Benito Mussolini va dur a terme un procés de restricció de les llibertats i de persecució dels seus adversaris (socialistes, comunistes i democratacristians), però va mantenir la ficció d'un règim parlamentari.
  • Eleccions del 1924

    Va guanyar gràcies a la violència exercida envers els seus oponents, Mussolini va anunciar la instauració d'un règim autoritari. L'Estat i el Partit Nacional Feixista van quedar totalment identificats en un règim en el qual Mussolini es va atribuir plens poders. Els partits polítics van ser prohibits, els seus líders, perseguits i empresonats, i el Parlament, substituït per la Cambra dels Fasci. En resum, controlaven tot
  • Period: to

    Les contradiccions de la prosperitat

    Una sèrie d'elements van anunciar la crisi que s'acostava. L'agricultura va viure grans dificultats. Els preus agrícoles no pujaven tan ràpidament com els industrials. Molts pagesos s'havien endeutat per adquirir noves terres i maquinària amb la finalitat d'augmentar la producció. Tanmateix, el mercat no va poder absorbir tota aquesta producció. En les indústries, l'augment dels salaris fou molt més baix que el dels beneficis o el de la quantitat dels productes fabricats.
  • Crisi econòmica a Estats Units

    Tota l'economia mundial, vinculada i dependent d'aquests país (Estats Units) també va entrar en una etapa de depressió econòmica.
    Els efectes de l'atur i la pobresa van provocar una crisi social greu.
  • Crisi de la banca

    L'enfonsament del sistema bancari nord-americà es va produir sense que la Reserva Federal (banc central dels Estats Unitats) injectés liquiditat, salvés els dipòsits dels contribuents o n'impedís la fallida. El sistema capitalista funciona amb els diners en circulació i amb el crèdit. Quan els bancs no poden recuperar aquests diners invertits o prestats, el sistema econòmic s'enfonsa i es produeix la crisi de la indústria, del comerç i de l'agricultura.
  • Creació de gulags (URSS)

    Una xarxa de camps de presoners on es recloïa els opositors al règim i se'ls obligava a fer treballs forçats.
  • Dijous negre

    Una gran onada venedora va afectar la Borsa de Nova York. De cop tothom volia vendre les seves accions i ningú no en volia comprar. El valor va caure en picat i es va desencadenar el crac borsari del 1929.
    Milers d'inversors es van arruïnar i el pànic es va apoderar dels ciutadans, que van acudir als bancs per retirar els seus diners. La crisi es va estendre a tots els sectors de l'economia (indústria, comerç i agricultura) i va provocar una recessió econòmica generalitzada (Gran Depressió).
  • New Deal

    El president Franklin D. Roosevelt, elegit el 1932, va proposar el New Deal (Nou Acord), un programa basat en les idees de l'economista J. M. Keynes, que defensava la intervenció de l'Estat en economia. Els principals àmbits d'actuació van ser:
    -Àmbit econòmic: ajudes a empreses privades i creació d'empreses publiques.
    -Àmbit social: Per lluitar contra l'atur, l'Estat va promoure un gran pla d'obres públiques, va incentivar l'augment salarial i va reduir la jornada laboral a 40 hores setmanals.
  • Creació dels camps de concentració

    Per recloure els opositors del Reich. Socialistes, comunistes, demòcrates de tot tipus i sobretot els jueus van ser sotmesos a treballs forçats i, en part, van ser exterminats.
  • Period: to

    Adolf Hitler aconsegueix el poder a Alemanya

    En gener, va aconseguir que el president Hindenburg nomenés Hitler canceller En març, en plena campanya electoral, els esquadrons nazis van provocar un incendi al Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes. Aquest incident va servir de pretext a Hitler per eliminar els seus adversaris i exigir plens poders. El 1934, després de la mort de Hindenburg, Adolf Hitler es va proclamar Führer i Canceller del III Reich.
  • Sistema totalitari

    va començar la identificació entre el Partit Nazi i l'Estat, sota l'única autoritat de Hitler, el führer. Es van suprimir les llibertats i les garanties individuals. Es va decretar la dissolució dels partits i els sindicats. També es va crear la Gestapo (Policia Secreta), dirigida per Himmler i encarregada de la repressió dels opositors al règim i del control sobre l'opinió pública.
  • Creació de les lleis de Nuremberg

    Impedien els matrimonis mixtos i excloïen els jueus de la ciutadania alemanya
  • Stalin es fa amb tot el poder de l'URSS

    Stalin mata al seu rival Troski, convertin-se'n en el lider absolut