Eix cronològic física i química

  • Electró

    Electró
    Joseph John Thomson, professor universitari i físic anglès. Fou el descobridor de l'electró i formulà la teoria atòmica de Thomson.
  • Thomson

    Thomson
    El model atòmic de Thomson és un model d'àtom del físic anglès Joseph J. Thomson el 1904[1] per descriure l'estructura dels àtoms arrel del seu descobriment de l'electró
  • Relativitat

    Relativitat
    La teoria de la relativitat es refereix a les teories que Albert Einstein va publicar entre 1905 (teoria de la relativitat especial) i 1916 (teoria de la relativitat general), que tenen en comú el principi de relativitat, que afirma que les lleis de la física són les mateixes per a tots els observadors. Això no significa que els diferents observadors no arriben a fer mesures iguals, sinó que les mesures segueixen les mateixes equacions sigui quin sigui el sistema de referència de l'observador.
  • Rutherford

    Rutherford
    El 1911 Ernest Rutherford va publicar un model atòmic.
    En aquest experiment es va col·locar una fina làmina d'or i s'hi van fer incidir partícules alfa (carregades positivament i molt denses) provinents d'una font radioactiva
  • Bohr

    Bohr
    El model atòmic de Bohr és una teoria sobre la constitució dels àtoms, proposada pel físic danès Niels Bohr l'any 1913. El model de Bohr considera que l'àtom està format per un nucli atòmic molt petit que conté tota la càrrega positiva i gairebé tota la massa de l'àtom. Al seu voltant giren, en diferents òrbites estacionàries, els electrons.
  • Protó

    Protó
    El 1917 (en experiments publicats el 1919), Rutherford va demostrar que el nucli d'hidrogen era present en altres nuclis, resultat general que es descriu com el descobriment del protó.
  • Neutró

    Neutró
    Fou descobert per James Chadwick l'any 1932.
    Al 1933 es va descobrir que gracies al neutró es poden fer reaccions nuclears.
  • positró

    positró
    El científic croat Stjepan Mohorovičić va predir l'existència del positroni el 1934 en un article de la revista Astronomische Nachrichten, en el qual anomenava el positroni "electrum"
  • CERN

    CERN
    L'Organització Europea per a la Recerca Nuclear (més coneguda com a CERN, l'any 1954, l'acrònim del seu nom original en francès, Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) és una institució de recerca internacional en física de partícules, especialment dedicada al treball amb acceleradors de partícules.
  • Neutrí

    Neutrí
    Clyde Lorrain Cowan Jr, un físic estatunidenc, codescobridor del neutrí electrònic juntament amb Frederick Reines el 1956
  • Quarks

    Quarks
    El model de quarks va ser proposat de forma independent pels físics Murray Gell-Mann i George Zweig el 1964.
  • LHC

    LHC
    El Gran Col·lisionador d'Hadrons (GCH) (en anglès: Large Hadron Collider, LHC) és un accelerador de partícules de tipus col·lisionador, construït per l'Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN), que fa col·lidir feixos d'hadrons (protons i nuclis pesants de plom). Es va posar en funcionament el 10 de setembre de 2008.