EIX CRONOLÒGIC DE LA 2ª GUERRA MUNDIAL

By Doaae
  • Tractat Ribentrop-Molotov (pacte germano-soviètic)

    Tractat Ribentrop-Molotov (pacte germano-soviètic)
    La nit del 23 al 24 d'agost del 1939, Alemanya i la Unió Soviètica van signar un tractat de no agressió, que es coneix com el Pacte Molotov-Ribbentrop. Els països estan d'acord que no s'atacaran mútuament i es divideixen, en secret, els països que es troben entre ells.
  • Atac alemany a Polònia

    Atac alemany a Polònia
    La invasió alemanya de Polònia va ser una acció militar de Alemanya nazi encaminada a annexionar-se el territori polonès. L'operació tècnica, coneguda com a Cas Blanc (en alemany, Fall Weiss), es va iniciar l'1 de setembre de 1939 i les últimes unitats de l'exèrcit polonès es van rendir el 6 d'octubre d'aquell mateix any. Va ser el detonant de la Segona Guerra Mundial a Europa i va acabar amb la Segona República Polonesa.
  • Declaració de guerra per GB i França

    Declaració de 	guerra per GB i França
    En compliment del seu compromís de garantir la integritat de les fronteres de Polònia, Gran Bretanya i França declaren la guerra a Alemanya el 3 de setembre de 1939. L'exèrcit polonès és derrotat a poques setmanes de la invasió alemanya i Varsòvia es rendeix el 28 de setembre de 1939.
  • Period: to

    EIX CRONOLÒGIC DE LA 2ª GUERRA MUNDIAL

    Alemanya va envair Polònia l'1 de setembre de 1939 i així va iniciar la Segona Guerra Mundial.
  • Victòria d'Alemanya sobre Luxemburg, Bèlgica i França

    Victòria d'Alemanya sobre Luxemburg, Bèlgica i França
    Alemanya va obrir foc el 10 de maig de 1940 i, al cap de només sis setmanes, va derrotar les forces aliades i va conquistar França, Bèlgica, Luxemburg i els Països Baixos, acabant amb les operacions terrestres al front occidental fins als desembarcaments aliats a Normandia , el 6 de juny de 1944.
  • Victòria d’Alemanya sobre Dinamarca, Noruega i Països Baixos

    Victòria d’Alemanya sobre Dinamarca, Noruega i Països Baixos
    L'Operació Weserübung va ser el nom clau per a l'assalt alemany sobre les neutrals Dinamarca i Noruega durant la Segona Guerra Mundial. Aquest atac va disparar la Campanya de Noruega, que seria guanyada pels alemanys. La batalla dels Països Baixos va formar part de les batalles lliurades durant la batalla de França als inicis de la Segona Guerra Mundial. La mateixa va començar el 10 de maig del 1940 i va acabar una setmana després, amb la rendició del govern neerlandès davant l'Alemanya Nazi.
  • Reembarcament de Dunkerque

    Reembarcament de Dunkerque
    La batalla de Dunkerque va ser una operació militar que va tenir lloc a Dunkerque, França, durant la Segona Guerra Mundial. La batalla es va lliurar entre els Aliats de la Segona Guerra Mundial i l'Alemanya Nazi. Com a part de la batalla de França al Front Occidental, la batalla de Dunkerque va ser la defensa i l'evacuació de les forces britàniques i aliades a Europa del 26 de maig al 4 de juny de 1940.
  • Batalla d’Anglaterra

    Batalla d’Anglaterra
    La batalla d'Anglaterra va ser un conflicte bèl·lic de la Segona Guerra Mundial en què es van enfrontar principalment les forces de l'Alemanya nazi contra el Regne Unit entre el juliol i l'octubre del 1940 en una sèrie de combats aeris sobre el canal de la Manxa i l'espai aeri britànic.
  • Campanya d’Itàlia sobre Grècia

    Campanya d’Itàlia sobre Grècia
    El 28 d'octubre de 1940, Itàlia feixista va envair Grècia des de les seves bases a Albània, les quals Itàlia havia ocupat i annexat a l'abril de 1939.
  • Declaració de guerra d’Itàlia als aliats

    Declaració de guerra d’Itàlia als aliats
    La declaració de guerra d'Itàlia feixista a les forces Aliades va ser un fet esdevingut el 10 de juny de 1940 en què Benito Mussolini, duc de Itàlia feixista, va declarar la guerra a França i Gran Bretanya.
  • Campanya alemanya de l’Afrikakorps

    Campanya alemanya de l’Afrikakorps
    El Cos Àfrica Alemany o Deutsches Afrikakorps (DAK), conegut habitualment com Afrika Korps, va ser una força expedicionària alemanya durant la Campanya del Nord d'Àfrica a la Segona Guerra Mundial.
  • Campanya alemanya sobre Iugoslàvia i Grècia

    Campanya alemanya sobre Iugoslàvia i Grècia
    Per tal d'assegurar el flanc balcànic i anticipar-se a l'atac a la Unió Soviètica planificat per al 22 de juny del 1941, Hitler va ordenar la invasió de Iugoslàvia i Grècia.
  • Operació Barbarroja (invasió alemanya de l’URSS)

    Operació Barbarroja (invasió alemanya de l’URSS)
    El 22 de juny del 1941, Alemanya inicia un gran atac a la Unió Soviètica, l'estat comunista, la qual consta de Rússia i diversos països veïns. Aquest atac té el nom clau de "Operació Barbarroja" i és preparat minuciosament, durant mesos, per Hitler i el seu exèrcit.
  • Setge de Leningrad

    Setge de Leningrad
    El setge de Leningrad, també conegut com el bloqueig de Leningrad va tenir lloc per part de l'Alemanya nazi sobre la ciutat de Leningrad durant la Segona Guerra Mundial; es tracta del setge més llarg de la història sobre una ciutat.
  • Atac japonès a Pearl Harbour

    Atac japonès a Pearl Harbour
    El matí del 7 de desembre de 1941 arriba una flota japonesa de vaixells de guerra a la base naval nord-americana de Pearl Harbor a Hawaii. Amb bombes i torpedes disparen els japonesos contra els nord-americans. Quan culmina l'atac, hi ha un saldo de més de 3.500 nord-americans morts i ferits.
  • Batalla d’Stalingrad

    Batalla d’Stalingrad
    La Batalla de Stalingrad va ser una gran i decisiva batalla de la Segona Guerra Mundial en la que l'Alemanya Nazi i els seus Aliats van combatre la Unió Soviètica pel control de la ciutat de Stalingrad, al sud-oest de la Unió Soviètica.
  • Batalla de Kursk

    Batalla de Kursk
    Considerada com una de les batalles de blindats més grans i importants de la història, la Batalla de Kursk va suposar el final per a una Alemanya nazi el pla de la qual per apoderar-se de la Unió Soviètica es va veure frenat per la invasió de Sicília per part dels aliats.
  • Bombardejos aliats sobre Alemanya

    Bombardejos aliats sobre Alemanya
    Durant l'atac, les forces britàniques i nord-americanes van llançar bombes incendiàries juntament amb explosius regulars. Aquestes bombes, que contenen agents combustibles com el napalm, estan dissenyades no només per destruir un objectiu, sinó també per iniciar incendis.
    Els bombardejos aliats van matar desenes de milers de residents d'Hamburg i van destruir més de la meitat de casa seva.
  • Batalla de l’El Alamein

    Batalla de l’El Alamein
    La primera batalla de l'Alamein (de l'1 al 27 de juliol de 1942) va ser una batalla de la campanya del Desert Occidental de la Segona Guerra Mundial, on van combatre les forces de l'Eix, comandades per Erwin Rommel, i les forces aliades al comandament de Claude Auchinleck.
  • Conquestes japoneses a Àsia

    Conquestes japoneses a Àsia
    Les tropes japoneses van ocupar Birmània, Malàisia britànica, Borneo, Hong Kong i les Índies Orientals Neerlandeses. Al maig de 1942, les Filipines van caure en mans nipones.
  • Batalla de Midway

    Batalla de Midway
    La derrota del Japó a la batalla de Midway va ser de tal magnitud que, amb l'enfonsament dels seus quatre millors portaavions, fruit d'una sèrie de circumstàncies adverses, la Marina Imperial Japonesa va quedar incapacitada per dur a terme noves ofensives tant a Àsia com a oceà Pacífic.
  • Desembarcament aliat a Sicília

    Desembarcament aliat a Sicília
    El dia 10 de juliol de 1943, els aliats van desembarcar a Sicília i 160.000 homes, entre anglesos, nord-americans i canadencs, van desafiar els exèrcits del Tercer Reich a les costes italianes amb l'esperança de decantar per fi el curs de la guerra al front occidental.
  • Rendició italiana i armistici

    Rendició italiana i armistici
    L'Armistici amb Itàlia va ser un armistici, signat el 3 de setembre i declarat públicament el 8 de setembre de 1943, durant la Segona Guerra Mundial, entre Itàlia i les forces armades Aliades, que havien anat ocupant l'extrem sud del país, cosa que va comportar la capitulació italiana.
  • Invasió alemanya del nord d’Itàlia i creació de la República Social de Salò

    Invasió alemanya del nord d’Itàlia i creació de la República Social de Salò
    La República Social Italiana o República de Salò va ser un estat titella de l'Alemanya Nazi dirigit pel "Duce de la Nació" i "Ministre d'Afers Estrangers" Benito Mussolini. L'RSI va exercir la sobirania oficial en el nord d'Itàlia però fou àmpliament dependent de l'exèrcit alemany o Wehrmacht per mantenir-ne el control. L'estat va ser informalment conegut com La República de Salò perquè el Ministeri d'Afers Estrangers estava ubicat a Salò.
  • Operació Bagration

    Operació Bagration
    L'Operació Bagration era el nom en codi per l'Ofensiva Soviètica sobre Belarús durant la II Guerra Mundial, que expulsà a l'exèrcit alemany de la República Soviètica de Belarús i de la Polònia Oriental. Aquesta ofensiva portà essencialment la destrucció del Grup d'Exèrcit Centre alemany.
  • Alliberament de Paris

    Alliberament de Paris
    L'Alliberament de París durant la II Guerra Mundial va tenir lloc a l'agost de 1944 i va marcar la fi del Desembarcament de Normandia amb l'alliberament de la capital francesa, i tot un símbol de l'ocupació nazi de França.
  • Conquesta soviètica de Polònia

    Conquesta soviètica de Polònia
    El 24 de juliol de 1944 Stalin comunicava als seus aliats occidentals que acaba de crear un govern per a Polònia sota la denominació Comitè Polonès d'Alliberament Nacional, absolutament controlat per Moscou alhora que informa que es negava a reconèixer i tenir qualsevol tipus de relació com el govern polonès a l'exili de Londres del general Sikorski. Les tropes soviètiques estaven a punt d'envoltar Varsòvia mentre els alemanys es preparaven per a una resistència numantina.
  • Desembarcament de Normandia

    Desembarcament de Normandia
    El 6 de juny de 1944, va tenir lloc la major operació militar, aèria i naval combinada de la història. Amb el nom en clau "Operació Overlord", els desembarcaments a la costa de Normandia van marcar l'inici d'una campanya que portaria a la victòria dels Aliats a Europa el maig del 1945.
  • Derrota japonesa a Birmània

    Derrota japonesa a Birmània
    La divisió japonesa es va retirar i va tornar a Birmània, malgrat les ordres de dalt de quedar-se i lluitar. Es va ordenar a les forces anglo-índies que perseguissin els japonesos en retirada i Robin Rowland estava entre els perseguidors. Alguns dels soldats japonesos van morir de còlera, febre tifoide i paludisme, però, de molt, la major part va morir a causa de la gana ja que es van quedar sense subministraments.
  • Final de Mussolini

    Final de Mussolini
    El matí del 28 d'abril, Mussolini i Clara Petacci van ser portats a una casa de camp de Dongo amb l'objectiu de complir les ordres d'execució. El partisà Walter Audisio els va conduir al llogaret de Giulino di Mezzegra on, van ser afusellats a la quatre de la tarda.
  • Batalla d’Iwo Jima

    Batalla d’Iwo Jima
    Al final dels combats, els nord-americans van aconseguir conquerir l'illa i controlar els seus importants camps d'aviació. Tot i això, durant la cruenta batalla es van trobar amb la resistència extrema dels japonesos, resistència que va suposar la mort de la majoria dels seus combatents.
  • Batalla d’Okinawa

    Batalla d’Okinawa
    L'1 d'abril de 1945 es va lliurar a Okinawa (illes Ryukyu), l'operació Iceberg. Durant 82 dies, l'exèrcit nord-americà es va apoderar d'un enclavament estratègic, en què fos el major atac amfibi realitzat durant la Segona Guerra Mundial, per clavar un cop moral a l'Imperi del Japó.
  • Final de Hitler

    Final de Hitler
    Encara que es van dur a terme diversos atemptats contra Hitler, caldria esperar el seu suïcidi al búnquer, quan les tropes soviètiques van prendre Berlín el 1945 i Alemanya va donar per perduda la Segona Guerra Mundial.
  • Rendició incondicional d’Alemanya

    Rendició incondicional d’Alemanya
    El 7 de maig de 1945 el general alemany Alfred Jodl signa la seva rendició a la ciutat francesa de Reims. El cap d'Estat Eisenhower i un general soviètic signen en nom dels Aliats. Al document s'estableix que totes les forces armades alemanyes deixaran de lluitar el 8 de maig de 1945 a les 23:01 hores.
  • Bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki

    Bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki
    Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki es produïren el 6 i el 9 d'agost de 1945, efectuats pels Estats Units segons l'ordre del president Harry S. Truman, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam. Aquests actes de guerra representen els únics bombardejos nuclears fins ara.
  • Capitulació del Japó

    Capitulació del Japó
    La rendició incondicional del Japó a la Segona Guerra Mundial va tenir lloc el 15 d'agost del 1945 encara que la signatura es va produir el 2 de setembre del 1945. L'Imperi japonès de l'emperador Hirohito va acceptar la Declaració de Potsdam signada pels Estats Units, Regne Unit, Xina i la Unió Soviètica.