Eix cronològic de l'art medieval

  • 535

    Santa Sofia de Constantinoble

    Santa Sofia de Constantinoble
    Estil: bizantí
    Autor: Antemi de Tral·les i Isidor de Milet
    Descripció: té una planta de tres naus, la cúpula central és de 31 m de diàmetre i 54 m d'alçada. Té un gran nombre de finestres i obertures perquè hi pugui entrar la llum.
  • 788

    Mesquita de Còrdova

    Mesquita de Còrdova
    Estil: islàmic.
    Autor: desconegut.
    Descripció: el seu mur exterior mesura 178 x 125 m. A l'interior hi ha la sala d'oració, que conté 514 columnes, i el pati dels tarongers, on hi ha el minaret, quatre fonts rituals i una sèrie de tarongers.
  • 968

    Píxide d'Al-Mughira

    Píxide d'Al-Mughira
    Estil: islàmic.
    Autor: desconegut.
    Descripció: és una urna feta d'ivori d'elefant, la qual cosa fa que tingui un gran valor. Conté cal·ligrafia en àrab i figures de genets a cavall i d'altres animals, juntament amb més elements. S'anomena així perquè pertanyia al príncep al-Mughira.
  • 1040

    Sant Vicenç de Cardona

    Sant Vicenç de Cardona
    Estil: romànic.
    Autor: desconegut.
    Descripció: aquesta església està feta de pedra (treta dels voltants) i l'interior conté voltes de canó i arcs de mig punt. Té una planta basilical de tres naus i està situada dalt d'un turó.
  • 1123

    Frescos de l'absis de Sant Climent de Taüll

    Frescos de l'absis de Sant Climent de Taüll
    Estil: romànic.
    Autor: mestre de Taüll i taller.
    Descripció: aquestes pintures al fresc, actualment localitzades al MNAC, presenten els personatges de manera jeràrquica, amb Crist al centre amb les dimensions més grans, els dotze apòstols a sota i els quatre evangelistes al voltant. La funció d'aquesta obra és ensenyar la religió a la gent que no pot llegir.
  • 1170

    Portalada de Santa Maria de Ripoll

    Portalada de Santa Maria de Ripoll
    Estil: romànic.
    Autor: mestre i taller anònim del Rosselló.
    Descripció: té una forma d'arc de triomf i se sobreposen tres registres. Està decorada per tots els racons, característica típica del romànic que s'anomena horror vacui (horror al buit), i hi ha una perspectiva jeràrquica a l'hora de representar els personatges.
  • 1190

    Mosaics de l'absis de la catedral de Monreale

    Mosaics de l'absis de la catedral de Monreale
    Estil: bizantí
    Autor: desconegut
    Descripció: el personatge més important és el Pantocràtor (Crist). Les figures són rígides i simètriques, i el fons és de color daurat per simbolitzar l'eternitat.
  • 1248

    Sainte-Chapelle de París

    Sainte-Chapelle de París
    Autor: Pierre de Montreuil
    Estil: gòtic
    La Sainte-Chapelle de París va ser construïda per ordre de Sant Lluís per conservar-hi relíquies de la Passió de Crist. Mesura 75 m d'alçada i la seva localització és a París. Es va restaurar al segle XIX a causa de dos incendis i un desbordament del riu Sena.
  • 1248

    Catedral de Colònia

    Catedral de Colònia
    Estil: gòtic.
    Autor: desconegut.
    Descripció: les seves torres mesuren 157 metres d'alçada (la torre nord és més alta per 7 cm de diferència) i la nau central 43 metres. En total, té onze campanes. La seva construcció va començar el 1248, però no es va finalitzar fins al 1880, ja que l'obra va estar aturada durant diversos segles. Va suportar els bombardejos de la Segona Guerra Mundial, tot i que se'n va haver de reconstruir alguna part.
  • 1275

    Catedral de Reims

    Catedral de Reims
    Estil: gòtic.
    Autor: Jean d'Orbais.
    Descripció: l'alçada de la nau central és de 38 m i la de les torres és de 86 m. Les torres es van dissenyar originalment perquè fessin 120 metres, però al final no es van dur a terme aquests plans. És un dels edificis gòtics més importants de França i, antigament, era el lloc on es consagraven els monarques francesos.
  • 1278

    Seu Vella de Lleida

    Seu Vella de Lleida
    Estil: gòtic.
    Autor: Pere de Coma
    Descripció: aquesta catedral està composta per una església, un claustre, un campanar i una Canonja. Té una planta basilical de creu llatina amb tres naus. A la nau central hi havia cinc absis semicirculars, però actualment se'n conserven quatre a causa d'una explosió. Conté un gran nombre de capelles i tres portals a l'exterior.
  • 1306

    Cappella degli Scrovegni o dell'Arena

    Cappella degli Scrovegni o dell'Arena
    Estil: gòtic italià.
    Autor: Giotto di Bondone
    Descripció: aquesta capella, situada a Pàdua, mesura 900 m² i el sostre està constituït per una volta de canó. Els dibuixos dels frescos representen els principals episodis de la vida de Crist, dividida en quatre cicles: els antecedents de la Nativitat; el seu naixement i infància; la vida pública i els miracles; i la passió, la mort i la resurrecció.
  • 1386

    Duomo de Milà

    Duomo de Milà
    Estil: gòtic italià.
    Autor: Simone da Orsenigo
    Descripció: conté cinc naus i la nau central mesura 45 m d'alçada. El seu interior és travessat per quaranta pilars. Es considera que la construcció d'aquesta catedral és del segle XIV, però no es van finalitzar els últims detalls fins al segle XX. Una curiositat és que Napoleó va ser coronat rei d'Itàlia allà i s'hi va col·locar una estàtua seva en una de les agulles com a mostra d'agraïment pel seu entusiasme per acabar la façana.
  • 1434

    El matrimoni Arnolfini

    El matrimoni Arnolfini
    Estil: gòtic flamenc.
    Autor: Jan van Eyck
    Descripció: és una pintura a l'oli que mesura 84 x 57 cm. Tot i que té una mida molt reduïda, és una obra amb molt de detall. És una obra composta a partir de línies de fuga. La temàtica del quadre és una parella a l'interior d'una habitació, i hi ha molts elements amb símbols ocults, com per exemple el gos o l'espelma encesa. Un aspecte molt interessant és que al mirall del final s'hi observa tota l'escena amb molta rigorositat.
  • 1505

    Tríptic del Jardí de les delícies

    Tríptic del Jardí de les delícies
    Estil: gòtic (flamenc).
    Autor: El Bosch.
    Descripció: el material utilitzat per aquesta obra religiosa és l'oli sobre taula i mesura 220 x 195 cm (la taula central); 96 cm (les taules laterals). L'espai es divideix en tres franges. La de l'esquerra és el Paradís, la del mig representa la vida humana i la de la dreta simbolitza l'Infern. Si el tríptic es tanca les taules laterals formes la imatge del tercer dia de la creació del món.