De opstand

  • 1500

    Kritiek op de katholieke kerk

    Rond het jaar 1500 hadden mensen veel kritiek op de katholieke kerk. De priesters en monniken zeiden dat alle gelovigen zich gewoon aan de regels van het geloof moesten houden, terwijl ze zelf niet goed daar aan hielden.
  • 1515

    Karel V is landsheer van de Nederlanden

    Karel V is landsheer van de Nederlanden
    In 1515 werd Karel V landsheer. Op het begin had hij nog niet de hele Nederlanden. Door gebieden te kopen en oorlog te voeren had hij in 1543 alle gewesten.
  • 1517

    Luther noteerde zijn kritiek

    Luther vond het onzin dat de geestelijken zeiden dat als je een aflaat kocht dat je dan naar de hemel zou gaan.
    Luther wilde de kerk hervormen, dus hij schreef dat op in 95 stellingen.
  • 1543

    De 17 gewesten

    De 17 gewesten
    De Nederlanden vormden onder leiding van Karel V geen eenheid. Alle 17 gewesten hadden hun eigen regels en gewoonten. Voor alles moet met ieder gewest afzonderlijk onderhandeld worden.
  • 1550

    Het bloedplakkaat

    Karel V wilde dat alle onderdanen katholiek waren. Hij vaardigde daarom een paar keer planeten uit, het strengste plakkaat was het bloedplakkaat. Het werd verboden met elkaar over de bijbel te discussiëren. Wie dit wel deed werd gestraft.
  • 1555

    vrede van augsburg

    In dit jaar werd de vrede van augsburg getekend. Iedere vorst mocht in zijn gebied het geloof bepalen. Dit leidde tot de stichting van de protestantse kerk.
  • 1559

    Filips II vertrok naar Spanje.

    Filips II vertrok naar Spanje.
    Koning Filips vertrekt naar Spanje omdat hij zich niet thuisvoelde in de Nederlanden. Vanuit Spanje probeert hij controle over het bestuur te houden. Hij was streng katholiek en eiste dat het bloedplakkaat strikt zou worden nageleefd.
  • 1566

    Edelen bieden het smeekschrift aan.

    Edelen bieden het smeekschrift aan.
    Een groep edelen kwam in actie. Zij boden Margareta van Parma het smeekschrift aan, ze vroegen haar de staten-Generaal bij elkaar te roepen om de religieuze problemen op te lossen.
  • 1566

    Beeldenstorm breekt uit

    Beeldenstorm breekt uit
    De protestanten kwamen openlijk bij elkaar. De bijeenkomsten waren in de open lucht. De predikanten vonden de heiligen beelden afgoderij. Kerkgebouwen moesten worden ontdaan van alle beelden, dit was de beeldenstorm
  • 1567

    De raad van beroerten word opgericht.

    De raad van beroerten was een rechtbank die de daders van de beeldenstorm moest straffen. Ze veroordeelden veel mensen ter dood, en werden daarom ook wel de bloedwaarden genoemd. De hertog Alva, de oprichter, werd daarom de ijzeren hertog genoemd.