Descarga (2)

Consolidació del catalanisme

  • La crisi de la Restauració (1898-1923)

    La crisi de la Restauració (1898-1923)
    La crisi de la Restauració té com a origen el conflicte de la inadequada política dels partits dinàstics, el Partit Liberal liderat per Práxedes Mateo Sagasta i el Partit Conservador liderat per Antonio Cánovas del Castillo, els quals van bloquejar l'expansió administrativa, econòmica i els interessos dels Esatats Units. La crisi colonial va comportar la formació de nous partits polítics que permetessin la sortida de la crisi i la modernització del país.
  • El tancament de caixes

    El tancament de caixes
    Finalitzada la crisi provocada per la pèrdua de les colonies i la frustració de la burgesia catalana per no poder aplicar una política regeneracionista per tal de modernitzar l'Estat, aquests idelas van quedar demostrats al tancament de caixes. Un moviment de protesta dels comerciants i fabricants catalans, que es negaven a pagar el impostos que els i van augmentar després de la crisi, degut a la baixada económica que va tenir el país.
  • Fundació de la lliga Regionalista

    Fundació de la lliga Regionalista
    El 1901 gràcies a la lliga Regionalista la burgesia industrial catalana va aconseguir articular politicament la defensa dels seus interessos. Els seus dirigents més importants van ser Enric Prat de la Riba, Francesc Cambó i Josep Puig i Cadafalch. L'objectiu de la lliga regionalista era prendre part de la política estatal per tal d'aconseguir autonomia política i administrativa per a Catalunya, i intentar lluitar contra el caciquisme i el frau electoral.
  • Formació Solidaritat Catalana

    Formació Solidaritat Catalana
    La Solidaritat Catalana va sorgir com a detonant de la proclamació de la Llei de Juridicions (1906), que ampliaven les competències de la justícia militar en l'àmbit civil, que van impulsar que totes les forces polítiques catalanes s'agrupessin en una coalició. La solidaritat catalana pretenia projectar el carácter pluralista del catalanisme cultural, però l'heterogenïetat ideológica i el dirigisme de la lliga van fer fracassar aquest primer intent.
  • Publicació "La Nacionalitat catalana"

    Publicació "La Nacionalitat catalana"
    La Nacionalitat catalana és un llibre del polític català Enric Prat de la Riba publicat al 1906 amb finalitats polítiques explicava dos fets fonamentals: el de la personalitat nacional de Catalunya i el de la Unitat d'Espanya, enfrontits per dues lleis correlatives, la de la llibertat que implica autonomia i espontanïetat, i la de la universalitat que porta a la constitucio de potències mundials.
  • El Partit Republicà Radical

    El Partit Republicà Radical
    Va ser fundat per Alejandro Lerroux el 1908 durant el periode de la Restauració Borbónica, que durant la Segona Republica Espanyola es va consolidar com un principal partit polític que va participar al govern en diverses ocasions. La seva ideologia es basava en l'oposició al clerguisme i tenien un comportament violent, fet que els va portar a participar en la Setmana Tràgica de Barcelona (1909). Van tenir el suport de clases obreres i també d'una gran part del sector immigrant.
  • Unió Federal Nacionalista Republicana (UFNR)

    Unió Federal Nacionalista Republicana (UFNR)
    Fou un partit polític català fundat a Barcelona el 24 d'abril de 1910 per la fusió de la Unió Republicana, el partit Federal i el Centre Nacionalista Republicà, els quals ja mantenien una estreta alliança electoral. El seu president va ser J.M.Vallés i Ribot i altres membres destacats foren P.Coromines, J.Lluhí, els germans Zulueta... El partit va nèixer amb la intenció de construir una formació republicana, catalana i d'esquerres per plantar cara tant a la lliga Regionalista com al Lerrouxisme.
  • Pacte de Sant Gervasi

    El Pacte de Sant Gervasi fou l'alliança electoral acordada entre el Partit Republicà Radical d'Alejandro Lerroux i la Unió Federal Nacionalista Republicana per presentar·se a les eleccions legislatives del 8 de març de 1914. Però les profundes divergències ideològiques entre ells van fer fracassar la coalició i provocà la desaparició de la UFNR. Un cop més, la manca de coordniació de l'esquerra afavorí el trimof electoral de la Lliga el 1914.
  • Mancomunitat de Catalunya

    Mancomunitat de Catalunya
    La Mancomunitat de Catalunya va ser una institució on es van agrupar entre 1914 i 1925 les cuatre diputacions catalanes. Promoguda pel dirigent de la Lliga Regionalista Enric Prat de la RIba, la Mancomunitat fou creada per un Real Decret del govern espanyol. Tenia una important tasca de suport a la cultura catalana i el fonament d'infraestructures. Representava el primer reconeixement de la unitat territorial de Catalunya.
    Fou anul·lada per la dictadura de Primo de Rivera el 1925.
  • Partit Republicà Català

    Partit Republicà Català
    Després del fracás electoral del pacte de Sant Gervasi es va fundar el Partit Republicà Català, dirigit per Francesc Layret, Marcel·lí Domingo i Lluís Companys, que intentà unir sense èxit el catalanisme i el obrerisme. Les seves bases es fonamentaven en l'acceptació del programa federal de Pi i Maragall de 1894, el lïcisme, i l'impuls de grans transformacions econòmiques i socials. Es va presentar a les eleccions municipals de 1917 i també a les de 1918 on van obtenir 4 diputats.
  • Acció catalana

    Acció catalana
    L'Acció Catalana fou un partit polític catalanista creat arran d'una escissió de les joventuts de la Lliga Regionalista. Aquest partit polític es va fundar durant la Conferència Nacional Catalana, una assamblea política que es va duu a terme 1922. El nou partit estava disconforme amb l'actuació política de la Lliga, que qualificava com a poc catalinsta i massa dretana i opotrunista. Estava format per dissidents de la Lliga, antics membres de la UFNR i intel·lectuals independents.
  • Constitució Estat Català

    Constitució Estat Català
    Aquest partit anomenat Estat Català va representar l'inici de l'èxit de l'esquerra catalanista, que per primera vegada adoptava plantejaments independentistes davant la lentitud del procés autonomista que liderava la Lliga al capdavant de la Mancomunitat. Va ser fundat per Francesc Macià l'any 1922. Tenia un caràcter combatent nacionalista i inurrecional, que lluitava per la indepenència dels Països Catalans i el català com a llengua oficial. Actualment es defineix com un partit d'esquerres.
  • Establiment Dictadura Primo de Rivera (1923-1931)

    Establiment Dictadura Primo de Rivera (1923-1931)
    La dictadura de Primo de Rivera va ser el règim polític que hi va haver a Espanya des del cop d'Estat del capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera, el 13 de setembre de 1923, fins a la dimissió d'aquest el 28 de gener de 1930. Ha estat considerada com ,el primer assaig d'institucionalització.
    La principal causa de la implantació de la Dictadura de Primo de Rivera fou la crisi del sistema polític durant la crisi de la Restairació el 1898.
  • Conspiració de Prats de Molló

    Conspiració de Prats de Molló
    La invasió des de Prats de Molló fou una temptativa d'invasió militar des de la Catalunya del Nord per a independitzar Catalunya, planificada per Francesc Macià i la direcció d'Estat Català, descoberta i avortada el 1926. El pla consistia en la penetració de dues columnes que havien d'ocupar Olot, i proclamar-hi la República Catalana. L'estratègia marcava de caure per sorpresa a la capital de la Garrotxa per a atacar les casernes de la Guàrdia Civil i dels carrabiners de l'exèrcit espanyol.
  • Esquerra Republicana de Catalunya

    Esquerra Republicana de Catalunya
    Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és un partit polític català fundat el març de 1931, que es defineix d'esquerra socialdemòcrata i es partidari de la independència dels Països Catalans. El partit està implantat a tots els Països Catalans i té tres federacions: la del Principat de Catalunya (ERC), la del País Valencià (ERPV) i la de les Illes Balears i Pitiüses (ERIB). També manté una vinculació amb les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya, considerada la seva branca juvenil.
  • II República (1931-1936)

    II República (1931-1936)
    La Segona República Espanyola va ser el règim democràtic que va existir a Espanya entre el 14 d'abril de 1931 i l'1 d'abril de 1939, data de la fi de la Guerra Civil, que va donar pas a la dictadura franquista. Després de la dimissió de Primo de Rivera al, Alfons XIII va intentar tornar a l'afeblit règim monàrquic i parlamentàri, malgrat la debilitat dels partits dinàstics. Per a això, va nomenar president a Dámaso Berenguer, però aquest va fracassar .