Εθνικος διχασμος

Εθνικός Διχασμός

By xarapap
  • Έναρξη του Εθνικού Διχασμού

    Έναρξη του Εθνικού Διχασμού
    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος,έκρινε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να συμμαχήσει με την Αντάντ για να διαφυλάξει τα κέρδη της από τους βαλκανικούς πολέμους αλλά και να διευρύνει τα σύνορά της. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήθελε την Ελλάδα σύμμαχο των Κεντρικών Δυνάμεων. Επειδή, όμως, η Οθωμανική αυτοκρατορία και η Βουλγαρία ήταν ήδη στο πλευρό της Γερμανίας, ο βασιλιάς υποστήριζε τη «διαρκή ουδετερότητα» με το επιχείρημα ότι έτσι η Ελλάδα θα προστατευόταν από τον πόλεμο.
  • Παραίτηση Βενιζέλου

    Παραίτηση Βενιζέλου
    Ο Βενιζέλος επιθυμεί να πάρει μέρος η Ελλάδα στην επιχείρηση κατάληψης των Δαρδανελίων στο πλευρό της Ανταντ. Ο Κωνσταντίνος αρνείται.Η διαφωνία μεταξύ Βασιλιά και Πρωθυπουργού οδήγησε στην παραίτηση της Κυβέρνησης Βενιζέλου.
  • Επανεκλογή Βενιζέλου

    Επανεκλογή Βενιζέλου
    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο νικητής των εκλογών.
    Η άρνηση του Κωνσταντίνου να επιτρέψει στον εκλεγμένο πρωθυπουργό να εφαρμόσει την πολιτική που ενέκρινε ο λαός εξανάγκασε τον Βενιζέλο σε νέα παραίτηση.
  • Δεύτερη παραίτηση Βενιζέλου

    Δεύτερη παραίτηση Βενιζέλου
    Με αφορμή την επικείμενη επίθεση της Βουλγαρίας σε βάρος της Σερβίας ο Βενιζέλος κήρυξε επιστράτευση. Άρνηση Βασιλιά.Δεύτερη παραίτηση Βενιζέλου. Άγγλοι και Γάλλοι αποβιβάζονται στη Θεσ/νίκη.
  • Νέες εκλογές - Αποχή κόμματος Φιλελευθέρων

    Νέες εκλογές - Αποχή κόμματος Φιλελευθέρων
    Οι εκλογές του Δεκεμβρίου του 1915, από τις οποίες απείχε το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου, επιβεβαίωσαν το ρήγμα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, το οποίο σύντομα έγινε χάσμα αγεφύρωτο.
  • Period: to

    Κορύφωση Εθνικού Διχασμου

    Η πολιτική κρίση, που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1915 με τη μορφή διαφωνίας ανάμεσα στον Βενιζέλο και τον βασιλιά Κωνσταντίνο, είχε ως αποτέλεσμα, το καλοκαίρι του 1916, να διαμορφωθούν στην Ελλάδα δύο αντίπαλα κέντρα εξουσίας. Το φαινόμενο ονομάστηκε Εθνικός Διχασμός, αποτυπώθηκε γεωγραφικά στη διάσπαση σε «κράτος των Αθηνών» υπό τον Κωνσταντίνο και «κράτος της Θεσσαλονίκης» υπό τον Βενιζέλο και υπήρξε η πρώτη εμφύλια σύγκρουση στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.
  • Κίνημα της Εθνικής Άμυνας

    Κίνημα της Εθνικής Άμυνας
    Οι βενιζελικοί δημιούργησαν στη Μακεδονία μια οργάνωση, την Εθνική Άμυνα, και πραγματοποίησαν κίνημα στη Θεσσαλονίκη ζητώντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.
  • Προσωρινη Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης

    Προσωρινη Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης
    Ο Βενιζέλος εγκατέστησε Προσωρινή Κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και διέταξε επιστράτευση ώστε ελληνικά στρατεύματα να πολεμήσουν στο πλευρό της Αντάντ.
  • Νοεμβριανά

    Νοεμβριανά
    Τον Νοέμβριο του 1916, το «κράτος των Αθηνών» εξαπέλυσε διώξεις σε βάρος βενιζελικών με τουλάχιστον 35 νεκρούς. Παράλληλα, η Αντάντ κατέλαβε τον Πειραιά, επιβάλλοντας αυστηρό αποκλεισμό στη «βασιλική» Ελλάδα, και αξίωσε την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου
  • Το Ανάθεμα κατα του Βενιζέλου

    Το Ανάθεμα κατα του Βενιζέλου
    Διοργανώνεται ογκώδης αντιβενιζελική πορεία στις 12 Δεκεμβρίου 1916. Με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο, οι διαδηλωτές κατευθύνονται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι πέτρες του Αναθέματος έφθασαν στην Αθήνα και ρίχτηκαν στο Πεδίον του Άρεως.
  • Παραίτηση βασιλιά Κωνσταντίνου

    Παραίτηση βασιλιά Κωνσταντίνου
    Η Αντάντ κατέλαβε τον Πειραιά, επιβάλλοντας αυστηρό αποκλεισμό στη «βασιλική» Ελλάδα, και αξίωσε την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου, ο οποίος εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.
  • Είσοδος Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

    Είσοδος Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
    Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, όπως ήδη είχε αποφασίσει ο Βενιζέλος από το Νοέμβριο του 1916