• 711

    Batalla de Guadalete

    Batalla de Guadalete
    Tarik, governador del nord d'Àfrica, i Muza, al capdavant de les tropes berbers, Creuen l'estret de Gibraltar i vencen al
    rei visigot Don Rodrigo en la batalla de Guadalete.
  • Period: 711 to 1492

    AL- ÀNDALUS

    Al-Andalus va ser elterritori de la península ibèrica que va estar sota el poder musulmà durant vuit llargs segles (711-1492), fins al final de la “Reconquesta”.
  • 732

    Conquesta Musulmana de Hispánia

    Conquesta Musulmana de Hispánia
    Els musulmans varen intentar conquistar
    el regne dels francs, més enllà dels Pirineus, però van ser derrotats en la batalla de Poitiers per Carlos Martel en 732.
  • 756

    Emirat Indipendent i Revolta Abasí

    Emirat Indipendent i Revolta Abasí
    La revolta abasí va acabar a Damasc amb la família califal dels Omeies. Pero Abderramán (Abd al-Rahman) I va aconseguir escapar cap al nord d'Àfricai i així aconseguir apoderar-se del-Andalus i proclamarse emir.
  • 874

    Govern de Guifré el pelós

    Govern de Guifré el pelós
    Guifré el Pilós, va ser un destacat noble i líder militar de la Catalunya carolíngia durant el segle IX. El seu govern va ser fonamental en la consolidació dels comtats catalans i en el desenvolupament de les institucions polítiques i administratives que serien la base del futur Principat de Catalunya.
  • Period: 874 to 1442

    Regnes cristians

    Els regnes cristians eren un exèrcit d'àrabs i berbers al comandament de Tarik que van entrar a la Península Ibèrica aprofitant les lluites internes que existien entre els visigots per la successió al tron, a la batalla de Guadalete, cau l'últim rei visigot ia poc a poc aconsegueixen ocupar gairebé tota la Península. Només els territoris situats al nord, a la serralada Cantàbrica es van mantenir sota el domini cristià.
  • 922

    Unió de Navarra i Aragó

    Unió de Navarra i Aragó
    La Incorporació de Navarra a la corona de Castella va ser un procés iniciat en el segle XII, un cop reinstaurat el regne per voluntat de la noblesa navarresa el 1134, amb els tractats entre el Regne de Castella i la Corona d'Aragó.
  • 929

    Califat de Córdoba (929-1031).

    Califat de Córdoba (929-1031).
    Abderramán III posa fi a revoltes i lluites internes.En
    929 es proclama califa (que es qui te la màxima autoritat política i religiosa).En el terreny polític va saber renovar les estructures d’un poder que s’havia basat exclusivament en la força.
    Abderramán III reforça l’exèrcit i va construir la medina al-Zahra per a assegurar l’ordre interior i contenir als cristians del nord d’Àfrica.
  • 988

    Independéncia dels comitats catalans

    Independéncia dels comitats catalans
  • Period: 1001 to 1101

    Expansió Cristiana

    Durant els segles XI i XII, Portugal i Castella van arribar més enllà del Tajo. Aragó va conquistar Saragossa i Teruel i Catalunya es va expandir fins a Tortosa.
  • 1002

    Hixem II (sucessor de Abderramán III)

    Hixem II (sucessor de Abderramán III)
    Deixa el govern en càrrec
    de Almanzor i realitza campanyes contra els
    cristians. Arrasant esglésies i monestirs. Lleó, Barcelona i
    Santiago de Compostel·la van destruïts. En 1002 mor
    Almanzor per les ferides de la batalla de Calatañazor i el
    califat entra en crisi.
  • 1030

    Reconquesta Espanyola

    Reconquesta Espanyola
    La Reconquesta, o croades ibèriques, va consistir en una sèrie de campanyes militars dutes a terme principalment entre els segles XI i XIII per alliberar els territoris meridionals d'Espanya i Portugal,
  • Period: 1031 to 1090

    Regnes de taifes

    S'anomenaven taifes (grup, part, secció, etc) al seguit de Principats musulmans independents en què es va desintegrar el califat de Còrdova després que durant l'anomenada Fitna de l'Àndalus, fos destronat el califa Hixam II, de la dinastia dels omeies, l'any 1009.
  • 1035

    Mor Sanç el Gran

    Mor Sanç el Gran
    Sanç Garcés III (c. 992/96-18 d'octubre de 1035), anomenat el Major o el Gran, va ser rei de Pamplona des de l'any 1004 fins a la seva mort.
  • 1085

    Regnes de Taifes (Que son?)

    Regnes de Taifes (Que son?)
    Són petits regnes dividits en tot Al-Andalus que cerquen el suport dels reis cristians, i aquests, donen tributs a canvi de la Pau. I en 1085 Alfons VI conquesta Toledo.
  • 1090

    Invasions africanes (1090-1236)

    Invasions africanes (1090-1236)
    Els reis taifes van demanar ajuda als almoràvits del nord d'Àfrica: Yusuf, al capdavant de l'exercito berber, i
    Motamid, rei de Sevilla, derrota Alfons VI en Zalaca.
  • 1134

    Separació de navarra i aragó

    Separació de navarra i aragó
    Alfons I el Bataller va morir el 7 de setembre de 1134. El territori que controlava havia passat de 24.000 km² a uns 52.000 km², dels quals 8.000 els guanyà davant Castella per a la monarquia pamplonesa i més de 20.000 km² als almoràvits. La mort sense fills legítims marcaria la separació de nou entre el regne de Pamplona i Aragó.
  • 1137

    La corona d'Aragó

    La corona d'Aragó
    La corona d'arago creada després del matrimoni entre Hereva d'Aragó i el Comte de Barcelona, el primer rei va ser el seu fill Alfons II. La corona estava formada pels comitats de Catalunya i els regnes d'Aragó. També Valencia i Mallorca.
  • 1140

    Corona d'Aragó: Tipus d'unió

    Corona d'Aragó: Tipus d'unió
    Unió dinástica, aixó significa que cada territori manté les seves institucions, lleis i costums. El rei no podía posar ni inpostos ni lleis sense el consentiment de lea cort del territori segons en que territori el volia posar
  • 1144

    Almorávides (1090-1144)

    Almorávides (1090-1144)
    Es una agrupació de tribus berbers, partidaris, havien creat un Estat en el nord d'Àfrica. Després del triomf sobre Alfons VI, els almoràvits van acabar amb les taifes, van unificar al-Andalus i van posar fre a l'avanç cristià. Malgrat tot, la pressió cristiana no podia evitar-se.
  • 1146

    Els almohades

    Els almohades
    Els successors dels almoràvits a al-Andalus van imposar un rigor religiós major. Van derrotar els cristians a la batalla d'Alarcos, però van ser vençuts a les Navas de Tolosa. Això va provocar la caiguda de l'Estat almohade i la formació de taifes independents com Sevilla, València i Granada, que van ser conquerides pels cristians com Ferran III, Alfons X i Jaume I
  • 1228

    La Corona de Castella

    La Corona de Castella
    La unió definitiva de Castella i Lleó va succeir quan Ferran III va unir els dos regnes i va formar la corona de castella.
  • Period: 1235 to 1238

    Conquesta de les illes balears i Valencia (Part 1)

    La conquesta de les Illes Balears és el nom amb el qual és conegut el conjunt de les diferents croades (conquestes) de la Corona d'Aragó que es van produir el segle XIII contra les Illes Orientals d'al-Àndalus:
    -Conquesta de Mallorca (1229-1232)
    -Tractat de Capdepera (1231)
    -Conquesta d'Eivissa i Formentera (1235)
    -Conquesta catalanoaragonesa de Menorca (1287)
  • 1238

    Conquesta de les Illes Balears i Valencia (Part 2)

    Conquesta de les Illes Balears i Valencia (Part 2)
    La Conquesta del País Valencià fou el conjunt de maniobres militars que dugueren a l'annexió de l'actual territori del País Valencià a la Corona d'Aragó dutes a terme pels reis Jaume el Conqueridor (fins 1245) i Jaume el Just (fins 1300).
  • 1302

    Entrada dels almogavers a constatinople

    Entrada dels almogavers a constatinople
    L'entrada de Roger de Flor a Constantinoble és la temàtica escollida pel pintor malagueny José Moreno Carbonero per a la tela que havia de decorar el saló de conferències del Palau del Senat espanyol.
  • 1442

    Alfons V es corona rei de Napols

    Alfons V es corona rei de Napols
    Alfons V d'Aragó (Medina del Camp, 1396-Nàpols, 27 de juny de 1458), anomenat també el Savi o el Magnànim,2 entre 1416 i 1458 fou rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília, de Sardenya i comte de Barcelona; i entre 1442 i 1458 rei de Nàpols.
  • 1492

    Regne Nassarí de Granada

    Regne Nassarí de Granada
    Comprenia les actuals províncies de Granada, Màlaga i
    Almeria, més alguna cosa de Jaén i Cadis. Va ser fundat
    per Mohamed ben Naser, que inicia la dinastia que
    dona nom al regne (nasríes o nassarites). Els inicis van
    ser de col·laboració. Pagaven tributs (pàries) a
    Castella i van ajudar a Ferran III en la conquesta de
    Còrdova i Sevilla.