Αρχείο λήψης

Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913

  • Κήρυξη Α΄ Βαλκανικού Πολέμου

    Κήρυξη Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
    Τόπος: Χερσόνησσος της Αίμου
    Έμπλεκόμενες Χώρες: Βαλκανικός Συνασπισμός (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο) εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
    Αιτία: Η απροθυμία του Σουλτάνου να Συζητήσει τις απαιτήσεις των Βαλκάνιων συμμάχων να σέβεται τα δικαιώματα των χριστιανικών εθνοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς όφελός τους (αρχές Οκτωβρίου 1912).
  • Period: to

    Βαλκανικοί Πόλεμοι

  • Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

    Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
    Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλον τον ελληνισμό. «“Ήρθαν οι δικοί μας! ήρθε ο Στρατός μας! ήρθαν οι Έλληνες!”. Εκείνη τη στιγμή απ’ ένα τραμ που ερχόταν απ’ το Βαρδάρι μας φώναζαν πως ο Σιδηροδρομικός Σταθμός είχε καταληφθεί απ’ τον Ελληνικό Στρατό!
  • Δολοφονία του Βασιλιά Γεωργίου Α΄

    Δολοφονία του Βασιλιά Γεωργίου Α΄
    Δολοφονία του Γεώργιου Α΄
    5 Μαρτίου του 1913 ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Ο Γεώργιος Α’ ήταν ο δεύτερος κατά σειρά «Βασιλεύς των Ελλήνων» στην νεότερη Ιστορία μετά τον Όθωνα• ήταν δε ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ελλάδας: Βασίλευσε από 1863 μέχρι το 1913. Απόγευμα και βασιλιάς έκανε τον καθημερινό του περίπατο στην παραλία της Θεσσαλονίκης πλάι στον ταγματάρχη Γεώργιο Φραγκούδη και δύο κρητικούς χωροφύλακες που ακολουθούσαν.
  • Συνθήκη του Λονδίνου

    Συνθήκη του Λονδίνου
    Η συνθήκη του Λονδίνου (17 Μαΐου 1913). Ο Α΄ βαλκανικός πόλεμος τερματίστηκε και τυπικά με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου, με την οποία η Οθωμανική αυτοκρατορία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά-βαλκανικά εδάφη της. Το μέλλον των νησιών του Β. και Α. Αιγαίου, της χερσονήσου του Αγίου Όρους και το καθεστώς της Αλβανίας,
  • Έναρξη Β΄Βαλκανικού Πολέμου

    Έναρξη Β΄Βαλκανικού Πολέμου
    Εμπλεκόμενες Χώρες : Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο εναντίον της Βουλγαρίας
    Αιτία: Οι διεκδικήσεις της Βουλγαρίας για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Βουλγαρίας.
  • Συνθήκη Βουκουρεστίου

    Συνθήκη Βουκουρεστίου
    ι βαλκανικοί πόλεμοι τερματίστηκαν με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913). Με αυτή, η Ελλάδα εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, τη νότια Ήπειρο, σημαντικά νησιά στο Β. και Α. Αιγαίο (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και την Κρήτη. Τα εδάφη αυτά ονομάστηκαν Νέες Χώρες (Παλαιά Ελλάδα: η ελληνική επικράτεια πριν από τους βαλκανικούς πολέμους). Σε δέκα μόλις μήνες η Ελλάδα διπλασίασε σχεδόν τα εδάφη της και τον πληθυσμό της.