Повст

Події революції 1905-1907 рр. на українських землях

  • ЗАГАЛЬНОРОСІЙСЬКИЙ ПОЛІТИЧНИЙ СТРАЙК

    ЗАГАЛЬНОРОСІЙСЬКИЙ ПОЛІТИЧНИЙ СТРАЙК
    Під час Жовтневого політичного страйку виникли нові форми самоорганізації робітників - ради робітничих депутатів. Одночасно зі створенням рад відбулося об'єднання робітників у професійні спілки.
  • КРИВАВА НЕДІЛЯ

    КРИВАВА НЕДІЛЯ
    У Санкт-Петербурзі відбулася велика мирна демонстрація. Проте влада розцінила як бунт і було розстріляно близько тисячі осіб.
  • МАНІФЕСТ

    МАНІФЕСТ
    Імператор Микола ІІ підписав Маніфест, у якому оголосив про створення спеціальної комісії для з'ясування причин заворушень та оприлюднив свій намір скликати законодавчу Державну думу.
  • ПОВСТАННЯ НА ПАНЦЕРИКУ "ПОТЬОМКІН"

    ПОВСТАННЯ НА ПАНЦЕРИКУ "ПОТЬОМКІН"
    Перший великий виступ у збройних силах Російської імперії, більшість матросів якого становили українці.
  • МАНІФЕСТ

    МАНІФЕСТ
    Маніфест про створення виборного законодавчого органу - Державної думи. Ліберальні кола цей крок влади задовольнив, проте революцію він не зупинив.
  • МАНІФЕСТ

    МАНІФЕСТ
    Наростання хвилі народних протестів примусило імператора Миколу ІІ оприлюднити Маніфест "Про вдосконалення державного порядку", яким народу надавалися громадянські свободи - недоторканності особи, друку, совісті, зборів, зібрань, спілок. У ньому містилася також обіцянка залучити до виборів у Державну думу всі верстви населення й визнати Думу законодавчим органом, без схвалення якої жоден закон не набуватиме чинності.
  • ВСЕРОСІЙСЬКИЙ СЕЛЯНСЬКИЙ СОЮЗ

    ВСЕРОСІЙСЬКИЙ СЕЛЯНСЬКИЙ СОЮЗ
    Це були масові організації, що вимагали скасування приватної власності на землю та передачі селянам без викупу монастирських, церковних, удільних, кабінетових і державних земель. Як і по всій Росії, в Україні з літа 1905 р. почали ви­никати селянські спілки — губернські, повітові, волосні і сільські. В Україні було організовано 7 губернських і 12 повітових комітетів та понад 120 волосних і сільських організацій.
  • ЄВРЕЙСЬКИЙ ПОГРОМ

    ЄВРЕЙСЬКИЙ ПОГРОМ
    Одеський погром у революційному 1905 році, як і попередній, не був поодинокою подією, а складником «жовтневої хвилі» погромів, яка майже одночасно прокотилася західними і південними губерніями після виходу 30 (17) жовтня імператорського Маніфесту. Одесою під червоними прапорами знову рушили євреї, які святкували отримання свобод. Ввечері маніфестанти зіткнулися з групою робітників, які не тільки відмовилися приєднатися до них, де сталися перші сутички, які переросли у напади на євреїв.
  • ПОВСТАННЯ НА КРЕЙСЕРІ "ОЧАКІВ"

    ПОВСТАННЯ НА КРЕЙСЕРІ "ОЧАКІВ"
    Відбулося повстання моряків на головній базі Чорноморського флоту в Севастополі, очолюване лейтенантом Петром Шмідтом. До повстання приєдналося 12 кораблів. Повстання було придушене, а керівника розстріляно.