-
Första världskriget startar (Del 1)
Orsaker: Kapprustning, länder runt om Europa ville visa sig starka med många kolonier runt om i Världen.
Industrialisering, industrialiseringen gjorde att man kunde producera vapen och få en upprustad och stor armé som man ej kunnat göra tidigare.
Allianser, allianser bildades mellan några av huvudaktörerna Storbritannien, Frankrike, Ryssland och andra pakten bestående av Tyskland och Österrike-Ungern. Detta till följd av maktkampen mellan de olika länderna och den misstro som uppstått. -
Första världskriget startar (Del 2)
Orsak: Nationalism, en ökad nationalism runtom Europa skapade ett vi och de tänk vilket stärkte känslan av misstro till andra länder och ett starkare tankesätt hos folket att ens egen nation var starkast och bäst.
Skotten i Sarajevo, när Frans Ferdinand, den Österrikiske tronföljaren var på besök i Bosnien i Sarajevo mördades han av en Serbisk nationalist som var medlem i en terroristorganisation. -
Första världskriget startar (Del 3)
Perspektiv: Politik, alliansbildningar, om vi blir attackerade så har våra allierade våra rygg och har oss i försvar, går själva till attack mot landet som anfallit.
Makt, Tankesätt att ens eget land är starkast, nationalism präglar Europa
Följder: Krig uppstår, ny krigsföring, skyttegravar.
Ryska revolutionen, Tsaren Nikolaj II störtas och kommunister tar över makten.
USA rycker in i kriget till följd av ubåts attacker mot USA av Tyskland för att hindra fartyg nå eller lämna brittiska hamnar. -
Första världskriget startar (Del 4)
Följder: Förlorande nationer som Tyskland förlorar kolonier, landområden och måste betala ett stort krigs skadestånd. Österrike-Ungern och Osmanska riket tillhörde och förlorare av första världskriget och till följd splittras dessa riken.
Revolter i tidigare riken, större press från folket på allmän rösträtt, många tidigare diktaturer går mot mer demokratiska spår. -
Det glada 20-talet och depressionen
Orsak: USA var skonat från den materiella skadan första världskriget åstadkommit.
Den industriella revolutionen gjorde att man nu kunde massproducera varor som man kunde sälja billigare.
Henry Ford skapade en T-Forden, en bil som var billig och gick att massproducera vilket gjorde att massan hade råd med bilar och andra varor som följde samma modell.
USA kunde exportera varor och ge lån till Europa för att hjälpa till dessa länder att bygga upp efter kriget. -
Det glada 20-talet och depressionen (Del 2)
Följd: Folk kunde spendera, ta lån och betala via avbetalning.
Levnadsstandarden gick upp, folk kunde köpa radioapparater, gå på bio och köpa nya kläder som passade den nya andan i samhället.
Följd: Börskrasch, folk fortsatte att investera i aktier då priserna fortsatte stiga, när priserna sjönk uppstod panik, alla skulle sälja men ingen köpte.
Massarbetslöshet gick upp och importen gick ner. Då USA var den drivande ekonomiska kraften i världen spred sig depressionen runtom. -
Det glada 20-talet och depressionen (Del 3)
Perspektiv: Ekonomi. Ekonomin både blomstrade och gick i botten under denna period. Det är just ekonomin som präglar denna tidsperiod.
Levnadsvillkor. När ekonomin och industrier blomstrar blir levnadsvillkoren bättre då de flesta folk kan konsumera varor och inte behöva oroa sig om man kommer ha mat på bordet eller inte. Samtidigt blir de sämre ner ekonomin kraschar och livsmedel går ej längre att köpa på samma sätt för de flesta.
Handelsperspektiv. -
Andra världskriget (Del 1)
Orsak: Dolkstötslegenden och revanschlust sprids runtom Tyskland efter deras förlust i förstavärldskriget där man anklagade nya demokratiska partier och politiker som anledningen till nederlaget i kriget. Versaillesfreden och skadeståndet Tyskland måste betala till vinnande makterna från kriget gjorde att det Tyska folket hade en bitterhet från detta.
Ekonomisk depression till följd av tryckandet av pengar i Tyskland efter första världskriget och börskraschen i USA 1929. -
Andra världskriget (Del 2)
Orsak: Diktaturer uppkom ofta i länder runtom Europa efter misslyckade försök att upprätta en demokrati. Bland de Hitlers nazistregim i då nya Nazityskland där Hitler tagit makten till följd av depressionen och politiskt kaos. Mål att få befolkningen att bli nazister och stöda Tyskland om det blir krig. Dessutom Mussolini i Italien som bildat en fascistiskt regim.
Upprustning i Tyskland, brytandet av den tidigare Versaillesfreden. Värnplikt återinförs och flygvapen och stridsvagnar upprustas. -
Andra världskriget (Del 3)
Orsak:Nazityskland gör anspråk på tidigare förlorad mark, man går in i Österrike och kräver land från Tjeckoslovakien, man går tillslut in i Polen.
Följder: Nazityskland lyckas ta över många landområden i Europa då man använder sig av ny krigföring som kallas blixtkrig.
Följder: Tysklands sänkande av Amerikanska fartyg och tillslut Japans anfall mot Pearl Harbor drar tillslut USA in i Andra världkriget. -
Andra världskriget (Del 4)
Följder: Nazitysklands nederlag kom till följd av nederlag i anfall mot Sovjetunionen och att USA's trupper nåt Europa och fortsatt offensiv in mot Nazityskland gjorde att Hitler tog sitt liv och Nazitysklands kapitulation kort efter.
Förintelsen, flera miljoner omkomna i en av världens hemskaste folkmord.
USA släpper två atombomber över Japan vilket till dess vägrat kapitulera. Flera hundra tusen människor omkom. Efter detta kapitulerade Japan och andra världskriget nådde sitt slut. -
Andra världskriget (Del 5)
Perspektiv: Politik: Hitler kom till makten genom att spela på det tyska folkets revanschlusta efter första världskriget och att manipulera folket att tro att de var bättre än andra människor.
Makt: Nazitysklands revanschlusta och erövringar av mark runtom Europa.
Mänskliga rättigheter: Förintelsen som förekom i Nazityskland i koncentrations och förintelseläger där flera miljoner judar, andra folkslag och politiska fångar med mera mördades.
Ekonomi. Den stora depressionen som härjade i världen -
Sovjetunionens fall (Del 1)
Orsak: Ofrihet och instängdhet präglade sovjetunionen, man fick ej tänka fritt och ifrågasätta den kommunistiska regimen. Tankar om demokratisering krossades och tystades ner av den kommunistiska regimen.
Planekonomin och hur industrier hanterades runtom i landet. Planekonomin hade fungerat till att rusta upp landet för krig och för gruvor och stålverk. Däremot livsmedel och andra varor som kläder och bilar var kvaliteten låg.Regimen spenderade pengar på upprustning, lite över till livsmedel. -
Sovjetunionens fall (Del 2)
Orsak: Jämförelse med friheten och ekonomiska tillväxten i väst, speciellt i Östtyskland skapade detta missnöje hos folket vilket ledde till att folk flydde till Västberlin och Västtyskland, detta gjorde att kommunist regimen byggde upp en mur i Berlin och satte stop för förflyttning mellan öst och väst.
Orsak: Gorbatjov som blev president i Sovjetunionen var reformvänlig, började öppna upp diskussioner för fria val i ockuperade länder. Kommunistiska regimer i dessa länder avsätts. -
Sovjetunionens fall (Del 3)
Orsak: Ockuperade länder bryter sig fria från Sovjetunionen med fria val.
Orsak: Berlinmurens fall. Demonstrationer växer för reformer och folk börjar passera från öst till Västtyskland utan hinder. Muren faller kort efter och öst och Västtyskland återförenas något år senare.
Orsak: Tillåtet att bilda andra partier förutom det kommunistiska partiet som haft monopol sen tidigare.
Följd: Sovjetupplöses då revolter sker landet över emot kommunismen -
Sovjetunionens fall (Del 4)
Följd: Tidigare stater såsom de baltiska länderna och Vitryssland blir självständiga från Sovjetunionen när unionen upplöses.
Följd: Kalla kriget upphörde efter Sovjetunionens fall då det längre inte fanns två supermakter som tävlade om vilket land som var det bäst ledda, mest influerande världen över och mest innovativ med mera.
Följd: Ryssland blir återigen ett land sedan Sovjetunionen uppförts efter ryska revolutionen.
Följd: Flera länder som tidigare ockuperats inför demokrati. -
Sovjetunionens fall (Del 5)
Perspektiv: Ekonomi, planekonomin och hur man hanterade industrier med mera var en av de stora faktorerna till varför Sovjet kollapsade.
Politik: Man hade länge inom Sovjet tystat ner politisk opposition och bara det kommunistiska partiet var tillåtet i landet. Detta ändrades när Gorbatjov tog makten och andra partiet fick bildas i slutet av hans styre.
Levnadsvillkor: Jämfört med västs ekonomi och hur villkoren var där hade man det sämre i Sovjet och levnadsstandarden var lägre. -
Storbritannien lämnar EU
Orsak: Brittiska politiker argumenterar för att Storbritannien skulle klara sig bättre utanför EU, de menar att man fattar bättre och snabbare beslut utan medlemskap i EU.
Frågan om immigrationskrisen var stor under tiden som man höll valet för att lämna EU och man såg sig klara av situation bättre om man lämnade EU.
Tidigare ekonomiska kriser i EU gav Storbritannien en anledning varför ett medlemskap i EU kunde vara dåligt för landets egna ekonomi. -
Storbritannien lämnar EU (Del 2)
Följd: Theresa May avgår då hon gång på gång kämpar med att få parlamentets stöd hur man ska lämna EU
Boris Johnson blir då efterträdare till Theresa May
Efter långa och utdragna förhandlingar lämnar Storbritannien EU den 31 januari 2020.
Långa förhandlingar mellan EU och Storbritannien har blivit en följd av brexit
Många avtal och friheter som kommer med ett medlemskap i EU för landet och invånarna kommer att försvinna. -
Storbritannien lämnar EU (Del 3)
Följd: Nya avtal måste förhandlas fram mellan EU och Storbritannien om handel och miljö som fortfarande är viktiga för båda parterna.
Mark. Då Storbritannien gränsar till Nordirland som är medlem i EU så måste en hård gräns undvikas för att inte inskränka på deras ekonomi och tidigare avtal och framtida.
Perspektiv: Politk, Omröstning för att lämna EU och utdragna förhandlingar med EU samt parlamentets i Storbritannien som inte kommer överens.