1900-1950

  • Svarta veckan

    Svarta veckan
    Man brukar kalla den första veckan som inledde första världskriget för ”Svarta veckan” för att visa att det är något hemskt som händer. I början av veckan var det fred, men i slutet av veckan är det ett världskrig. Svarta veckan startades med skotten i Sarajevo.
  • Skotten i Sarajevo

    Skotten i Sarajevo
    Ett attentat som startade första världskriget, är ett mordattentat mot Österrike-Ungerns kronprins Franz Ferdinand och hans hustru Sophie. I Bosnien, Sarajevo försökte Gavrilo Princip mörda kronprinsen och kronprinsessan p.g.a missnöjdhet bland serberna. Bosnien hade blivit en provins i Österrike-Ungern vilket serber inte tyckte om, de ville att Bosnien skulle tillhöra Serbien. Princip sköt både Ferdinand och Sophie så att de dog.
  • Första världskriget

    Första världskriget
    Den 28 juni 1914 skakades Europa av ett attentat. Den österrikiska tronföljaren Franz Ferdinand och hans hustru Sophie blev mördade när de var på besök i den bosniska huvudstaden Sarajevo. Drygt en månad senare drogs Europa in i ett krig som kom att bli det mest fruktansvärda som världen dittills hade skådat. Det första världskriget kom att vara till 1918 och kostade cirka 15 miljoner människor livet.
  • Skyttegravskriget på Västfronten

    Skyttegravskriget på Västfronten
    Under hösten 1914 trodde många att första världskriget skulle vara ett snabbt krig med
    traditionella slag vid några slagfält, där den ena sidan förlorade och den andra vann. På västfronten var kriget rörligt till en början. De tyska arméerna vällde in i Belgien och norra Frankrike. Vissa stora slag ägde rum, men den förändrade vapenteknologin innebar stor förstörelse och stora förluster på båda sidor. Städer ödelades
    och förlusterna blev enorma.
  • Ryska revolution

    Ryska revolution
    Den ryska revolutionen var en händelse som har haft stor inverkan på Rysslands historia under 1900-talet. Förändringen innebar att det gamla tsarväldet störtades och byttes ut mot ett kommunistiskt styre som växte till en världsmakt. Händelsen har därför också haft stor betydelse för utvecklingen i Europa och övriga världen under "det korta 1900-talet".
  • Wall Street-kraschen

    Wall Street-kraschen
    Kraschen innebar att värdet på aktierna sjönk väldigt snabbt. Torsdagen den 24 oktober 1929 blev det panik på börsen när alla försökte sälja sina aktier. Den dagen kallas ”den svarta torsdagen”. Efter den kom flera ”svarta” dagar då alla ville sälja och ingen ville köpa, och till slut var aktierna nästan värdelösa. Detta blev inledningen till en lång ekonomisk depression i nästan hela världen under 1930-talet.
  • Förintelsen

    Förintelsen
    Flera miljoner civila européer mördades på ofattbara sätt under den tid då nazisterna styrde Tyskland och delar av Europa. Detta kallas förintelsen. Nazisternas antisemitistiska tankar och uppfattningar om att världen måste renas från judar, men också zigenare, handikappade och homosexuella m.fl. resulterade i att människor förföljdes och deporterades för att dö en ovärdig och hemsk död. Den person man huvudsakligen kan lägga skulden för detta på är Adolf Hitler som var den Nazistiska ledaren.
  • Finska vinterkriget

    Finska vinterkriget
    När Tyskland och Sovjetunionen skrev under sin antiangreppspakt sommaren 1939 fanns en hemlig del där man delade upp Europa mellan sig. Det innebar också att Sovjetunionen fick fria händer att göra vad de ville med de baltiska länderna och Finland utan att Tyskland blandade sig i. Alla fyra länderna hade tillhört det gamla Ryssland fram till första världskrigets slut och Sovjetunionen ville gärna ha tillbaka sina gamla områden.
  • Andra världskriget

    Andra världskriget
    Under trettiotalet bröt Hitler mot flera punkter i Versailles-avtalet. Bl.a. byggde Tyskland upp en stark armé och placerade trupper i tyska Rhenlandet på gränsen mot Frankrike. Hitler krävde också att Tyskland skulle få bli större och att delar av Tjeckoslovakien där det bodde många tyskar skulle bli tyska. För attförhindra krig gick Storbritanniens och Frankrikes ledare med på att Tyskland skulle få stora delar av landet.
  • Operation Seelöwe

    Operation Seelöwe
    Operation Sjölejon var en tysk plan på att invadera Storbritannien under andra världskriget, vilken aldrig genomfördes. Förberedelser för en invasion påbörjades genast efter Frankrikes fall, eftersom tyskarna ansåg sig redan ha vunnit kriget.
  • Slaget om Narvik

    Slaget om Narvik
    En strid mellan brittiska marinbasen och tyska marinbasen för att kunna stoppa Kiruna av att exportera järnmalm till Tyskland, genom staden Narvik i Norge
  • Blitzen

    Blitzen
    Är den tyska flygbombningen mot brittiska städer från hösten 1940 till våren 1941. I början av andra världskriget startades Blitzen med bombningar av London under hösten 1940. Flera brittiska städer drabbades hårt och tusentals britter dog. Det varade ungefär två månader, då bombanfallen tog slut. Det var meningen att Blitzen skulle gå snabbt och Storbritannien skulle bli så svag att Tyskland skulle kunna genomföra Operation Seelöwe.
  • Stalingrad

    Stalingrad
    Under andra världskriget hade Sovjetunionen en mycket svår tid. En av grunderna var att Hitler svek Stalin. När de bestämde att dela på Polen, skrev dem också under ett kontrakt. Kontraktet löd att dem skulle lämna varandra i fred. Han gick med på kontraktet för att kunna fortsätta sin politik i Polen och för att han inte ville ha krig med både Storbritannien och Sovjetunionen. För det skulle leda till att han skulle ha motståndare både från öst och väst.
  • Slaget vid El-Alamein

    Slaget vid El-Alamein
    Slaget om El alamein var ett viktigt strategiskt slag för den allierade sidan under andra världskriget då Montgomery äntligen lyckades få den skickliga pansargeneralen Rommel på fall. Striden skulle bli en utav de absolut mest omfattande under hela andra världskriget. Slaget som kom att vända Rommels fram marsch genom Afrika blev ett utav de större vändpunkterna i hela kriget.
  • D-Day

    D-Day
    Det var helt klart ett av de kändaste slagen under andra världskriget. D dagen började 00:15 tisdagen den 6 juni 1944 med att allierade bombplan släppte bomber över de viktiga broar, vägkorsningar och tyska soldater på Normandies kust i norra Frankrike. Dagen var i slutet av det andra värlskriget och det var dagen när de allierade länderna Frankrike, Polen, och Storbritannien invaderade Tyskland.
  • Bombningarna över Hiroshima och Nagasaki

    Bombningarna över Hiroshima och Nagasaki
    I augusti 1945 fällde USA två atombomber över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Fler än 230 000 människor hade dött i de båda städerna till följd av bombernas omedelbara och långsiktiga skador. Mot slutet av andra världskriget hade amerikanska flygräder förstört de allra flesta japanska städer. Hiroshima var en av de städer som fortfarande var oskadd. Staden var en viktig hamnstad med många soldater, militärområden och militärfabriker som ännu inte utsatts för amerikanska attacker.
  • Kalla krigets början

    Kalla krigets början
    Efter andra världskrigets slut var världen delad i två delar,en kapitalistisk, ledd av USA, och en kommunistisk, med Sovjetunionen som dominerande makt. Kampen mellan dessa två supermakter kom att dominera de fyrtio åren efter andra världskriget. I det här avsnittet kommer vi att titta närmare på denna konflikt, som kommit att benämnas ”Kalla kriget”. Samtidigt var Kalla kriget inte den enda motsättningen under perioden. Andra krafter, framför allt avkoloniseringen, spelade också en viktig roll.