Otto

ΟΘΩΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ(1833-1862)

  • ΑΦΙΞΗ ΟΘΩΝΑ

    ΑΦΙΞΗ ΟΘΩΝΑ
    Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια οι Μεγάλες Δυνάμεις όρισαν βασιλιά της Ελλάδας τον 17χρονο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας,τον Όθωνα.
  • Η ΑΘΗΝΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Η ΑΘΗΝΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
    Η Αντιβασιλεία διαίρεσε την Ελλάδα σε 10 νομούς και μετέφερε την πρωτεύουσα από το Ναύπλιο στην Αθήνα,κίνηση που σκοπό είχε να τονίσει ότι το νέο κράτος ήταν κληρονόμος της αρχαίας Ελλάδας.
  • Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ

    Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ
    Όταν ο Όθωνας ενηλικιώθηκε ανέλαβε τη διακυβέρνηση του κράτους.Η βασιλική απολυταρχία και το συγκεντρωτικό σύστημα ήταν τα χαρακτηριστικά της εποχής.
  • ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
    Το νεοσύστατο ίδρυμα συναποτελούσαν οι σχολές Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Τεχνών, στο γνωστικό πεδίο της οποίας συγκαταλέγονταν οι Eφαρμοσμένες Eπιστήμες και τα Mαθηματικά. Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το ίδρυμα στελέχωναν 33 καθηγητές, ενώ μαθήματα παρακολουθούσαν 52 φοιτητές και 75 μη εγγεγραμμένοι ακροατές. Το πανεπιστήμιο στεγάσθηκε αρχικά στην κατοικία του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στην Πλάκα που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο του ιδρύματος
  • ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843

    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
    Η κακή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στο κράτος οδήγησε σε γενική αναταραχή και έντονη πολιτικοποίηση.Τη νύχτα της 2ης προς την 3η Σεπτεμβρίου 1843, η φρουρά της Αθήνας και απλοί πολίτες με επικεφαλής τον Δ.Καλλέργη και τον Μακρυγιάννη συγκεντρώθηκαν έξω από τα ανάκτορα (σημερινή Βουλή) και απαίτησαν απο τον Όθωνα να παραχωρήσει σύνταγμα (σημερινή πλατεία Συντάγματος). Αν και αρχικά αρνήθηκε, υποχρεώθηκε να προκηρύξει εκλογές για Εθνοσυνέλευση.
  • ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 1843

    ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 1843
    Η Εθνοσυνέλευση που συγκλήθηκε μετά το κίνημα του 1843 ψήφισε σύνταγμα με το οποίο θεσπίστηκε το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας. Η εκτελεστική εξουσία ασκούνταν από τον βασιλιά και τους υπουργούς που διόριζε. Η νομοθετική από τον βασιλιά,τη Γερουσία(διορισμένη από τον ίδιο) και τη Βουλή(εκλεγμένη από το λαό). Η δικαστική από τους δικαστές που διορίζονταν από τον βασιλιά.Ήταν ένα συντηρητικό σύνταγμα με ορισμένα φιλελεύθερα στοιχεία.
  • ΝΑΥΠΛΙΑΚΑ

    ΝΑΥΠΛΙΑΚΑ
    Την περίοδο 1859-1862 το κοινωνικό ρεύμα εναντίον του Όθωνα ενισχύθηκε.Στο Ναύπλιο,το κυριότερο αντιοθωνικό κέντρο, ξέσπασε επανάσταση, που,αν και δεν πέτυχε, έδειξε τη φθορά του καθεστώτος.
  • ΕΞΩΣΗ ΟΘΩΝΑ

    ΕΞΩΣΗ ΟΘΩΝΑ
    Τον Οκτώβριο του 1862 στασίασε εναντίο του Όθωνα και φρουρά της Αθήνας. Ο Όθωνας κηρύχτηκε έκπτωτος και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την χώρα. Έφυγε για το Μόναχο, όπου και πέθανε το 1867. https://www.youtube.com/watch?v=-Rdx6IFulHY