Κατάλογος

Η ελληνική επανάσταση του 1821

  • Φιλική Εταιρεία

    Φιλική Εταιρεία
    Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, και σύμφωνα με τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
  • Μυστική Συνέλευση

    Μυστική Συνέλευση
    Η Συνέλευση της Βοστίτσας ή Σύσκεψη της Βοστίτσας, κατά τους ιστορικούς, ή Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας, κατά τους Αιγιώτες, ήταν η συνάντηση που έγινε από τους Φιλικούς της Βόρειας Πελοποννήσου, στη Βοστίτσα, όπως λεγόταν τότε το Αίγιο, από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου του 1821, με σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της επερχόμενης ελληνικής επανάστασης στην Πελοπόννησο.
  • Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκινά την Ελληνική Επανάσταση

    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκινά την Ελληνική Επανάσταση
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, βλέποντας πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και στην Πελοπόννησο και στην Κωνσταντινούπολη, ήδη από τις 16 Φεβρουαρίου, παίρνει την οριστική απόφαση, η επανάσταση των Ελλήνων να ξεκινήσει από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες της Μολδαβίας και της Βλαχίας, που βρίσκονται υπό οθωμανική κτήση.
    Δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα για αναμονή, οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα απέβαινε μοιραία.
  • Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

    Η απελευθέρωση της Καλαμάτας
    Η απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821. Μετά από τέχνασμα των Ελλήνων επαναστατών, οι Τούρκοι τους παρέδωσαν την πόλη χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.
  • Η επίσημη έναρξη της επανάστασης

    Η επίσημη έναρξη της επανάστασης
    Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον του οθωμανικού στρατού με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.
  • Μάχη της Καρύταινας

    Μάχη της Καρύταινας
    Η Μάχη στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του 21 με νικηφόρο έκβαση για τους Έλληνες.Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, γιός του Πετρόμπεη, με 200 Μανιάτες και ο Κανέλλος Δεληγιάννης αρχίζουν την πολιορκία των Τούρκων της Καρύταινας.Το γεγονός αυτό έγινε στις 29 Μαρτίου 1821 στην Καρύταινα και ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων.
  • Η μάχη της Αλαμάνας

    Η μάχη της Αλαμάνας
    Η μάχη της Αλαμάνας ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του '21 με νικηφόρα έκβαση για τους Τούρκους και ήττα των Ελλήνων. Στην μάχη αυτή που έγινε στις 23 Απριλίου 1821 (ή στις 22, κατά μερικούς απομνημονευματογράφους) πληγώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος και τελικά βρήκε ηρωικό θάνατο, αφού εκτελέστηκε βάναυσα από τον Τούρκο διοικητή, Ομέρ Βρυώνη.
  • Πυρπόληση Τουρκικής Ναυαρχίδας στη Χίο

    Πυρπόληση Τουρκικής Ναυαρχίδας στη Χίο
    Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο, τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου 1822, ήταν πολεμικό ναυτικό γεγονός της επανάστασης του 1821 κατά το οποίο ελληνικό πυρπολικό ανατίναξε τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου ο οποίος είχε καταστρέψει τη Χίο. Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε και ο ναύαρχος του τουρκικού στόλου, Καρά Αλής.
  • Η μάχη του Πέτα

    Η μάχη του Πέτα
    Η μάχη του Πέτα ήταν μία από τις μάχες του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821.Έγινε στις 4 Ιουλίου του 1822 στο χωριό Πέτα.Εμπλεκόμενες πλευρές ήταν οι Έλληνες αγωνιστές, συνεπικουρούμενοι από το Τάγμα των Φιλελλήνων και ο οθωμανικός τακτικός στρατός συνεπικουρούμενος από σώματα ατάκτων μισθοφόρων Τουρκαλβανών.Η έκβαση της μάχης ήταν ολέθρια ήττα Ελλήνων και Φιλελλήνων και οι συνέπειές της υπήρξαν ιδιαίτερα δυσάρεστες για τους Σουλιώτες και για τη συνέχιση του αγώνα στην Ήπειρο.
  • Καταστροφή των Ψαρών

    Καταστροφή των Ψαρών
    Καταστροφή των Ψαρών αποκαλείται η άλωση των Ψαρών και η σφαγή των κατοίκων τους από τον Οθωμανικό Στρατό τον Ιούνιο του 1824, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
  • Ναυμαχία του Ναυαρίνου

    Ναυμαχία του Ναυαρίνου
    Η ναυμαχία στο Ναυαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.Πιο συγκεκριμένα, τότε έγινε ολική καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου από συμμαχικό στόλο.
  • Η άφιξη του Καποδίστρια

    Η άφιξη του Καποδίστρια
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας στις 6 Ιανουαρίου 1828, φτάνει στο Ναύπλιο για να διοριστεί Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας.Ο νέος ηγέτης βρέθηκε από τις ευρωπαϊκές αυλές σε μια χαοτική κατάσταση. Η υποδοχή από τον λαό ήταν μεγαλοπρεπής.
  • Μάχη της Πέτρας

    Μάχη της Πέτρας
    Η Μάχη της Πέτρας ήταν η τελευταία πολεμική συμπλοκή του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα που ξέσπασε το 1821, στην οποία οι Έλληνες νίκησαν. Η ελληνική επανάσταση άρχισε με τον Υψηλάντη και τελείωσε με εκείνον.