25h martiou

Γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1827)

By Rodoula
  • Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία

    Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία
    Η ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία υπήρξε η πρώτη επαναστατική ενέργεια των εξεγερμένων Ελλήνων εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διήρκεσε επί επτά σχεδόν μήνες και έληξε με ήττα των επαναστατών.
  • Ο Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'

    Ο Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'
    Μετά τη λειτουργία του Πάσχα ο Γρηγόριος συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο.
  • Η μάχη της Αλαμάνας

    Η μάχη της Αλαμάνας
    Η μάχη της Αλαμάνας ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του '21 με νίκη των Τούρκων και ήττα των Ελλήνων. Στην μάχη αυτή πληγώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος και τελικά βρήκε ηρωικό και βάναυσο θάνατο.
  • Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς
    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της ελληνικής επανάστασης του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με μόνο 117 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη.
  • Η Άλωση της Τριπολιτσάς

    Η Άλωση της Τριπολιτσάς
    Άλωση της Τριπολιτσάς είναι η κατάληψη της πόλης της Τρίπολης που αποτέλεσε καθοριστικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, δεδομένου ότι είχε ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίησή της και την επικράτηση των Ελλήνων σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο.
  • Η σφαγή της Χίου

    Η σφαγή της Χίου
    Η σφαγή της Χίου αναφέρεται στην σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τους Οθωμανούς. Είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός του νησιού. Οι Οθωμανοί κλείστηκαν αρχικά στο κάστρο και ύστερα έφθασε ο οθωμανικός στόλος, έλυσε την πολιορκία και άρχισε τη σφαγή.
  • Η Ανατίναξη της τούρκικης ναυαρχίδας

    Η Ανατίναξη της τούρκικης ναυαρχίδας
    Τον Ιούνιο του 1822, αφού ο ελληνικός στόλος δεν κατάφερε να σώσει τη Χίο από την τουρκική σφαγή, ο Κανάρης ανέλαβε να βάλει μπουρλότο στη ναυαρχίδα του Καρά Αλή, του επικεφαλής του στρατού που έσφαξε τους κατοίκους και έκαψε το νησί.
  • Μάχη των Δερβενακίων

    Μάχη των Δερβενακίων
    Η Μάχη των Δερβενακίων ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες και μεγάλη καταστροφή των οθωμανικών δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Μαχμούτ πασά Δράμαλη.
  • Μάχη του Κεφαλόβρυσου

    Μάχη του Κεφαλόβρυσου
    Η Μάχη του Κεφαλόβρυσου έλαβε χώρα κοντά στο Καρπενήσι μεταξύ δύναμης επαναστατημένων Ελλήνων ατάκτων και των Οθωμανικών στρατευμάτων. Οι Σουλιώτες πίστεψαν ότι είχαν νικήσει, αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν όταν διαπίστωσαν ότι ο Μπότσαρης είχε πέσει νεκρός από σφαίρα που τον χτύπησε στο δεξί μάτι και μόνο ύστερα από την ασφαλή απομάκρυνση του άψυχου σώματος του αρχηγού τους από το πεδίο της μάχης.
  • Καταστροφή της Κάσου

    Καταστροφή της Κάσου
    Ο στόλος της Αιγύπτου επιτέθηκε στο νησί της Κάσου με 45 πλοία εφοδιασμένα με τέσσερις χιλιάδες στρατό και αφού κυρίευσαν το νησί το κατέστρεψαν.
  • Καταστροφή των Ψαρών

    Καταστροφή των Ψαρών
    Καταστροφή των Ψαρών αποκαλείται η άλωση των Ψαρών και η σφαγή των κατοίκων τους από τον Οθωμανικό Στρατό. Η πάλη ήταν τόσο φοβερή, που τα πτώματα των πεσόντων κάλυψαν το έδαφος.
  • Ναυμαχία του Γέροντα

    Ναυμαχία του Γέροντα
    Η ναυμαχία αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και έλαβαν μέρος 100 Τουρκικά Αιγυπτιακά Αλγερινά και Τυνησιακά πλοία εναντίον 75 περίπου Ελληνικών πλοίων. Ο Ισλαμικός στόλος συνετρίβη και μάλιστα συνελήφθη αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησίας.
  • Μάχη στο Μανιάκι

    Μάχη στο Μανιάκι
    Η Μάχη στο Μανιάκι ήταν πολεμική συμπλοκή της επανάστασης του '21 ανάμεσα σε Αιγύπτιους και Έλληνες. Λαμβάνοντας χώρα στο Μανιάκι Μεσσηνίας, είχε νικηφόρα έκβαση για τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ Πασά, με τον αρχηγό των Ελλήνων, Παπαφλέσσα, να σκοτώνεται στη μάχη.
  • Μάχη των Μύλων

    Μάχη των Μύλων
    Ο Μακρυγιάννης με 150 άνδρες είχε φτάσει στους Μύλους όπου ύστερα εμφανίστηκε ο Αιγυπτιακός στρατός. Ο Ιμπραήμ επιτέθηκε στους Μύλους και η αντεπίθεση του Μακρυγιάννη ήταν ηρωική. Μαζί με πέντε φιλέλληνες και λίγους εκλεκτούς Έλληνες όρμησαν με το σπαθί τους μόνο και κατέσφαξαν τους πρώτους εισβολείς, ενώ έτρεψαν τους υπόλοιπους σε φυγή. Οι Αιγύπτιοι μετά τις αποτυχημένες απόπειρες έπαψαν τις επιθέσεις, και επειδή είχε αρχίσει να βραδιάζει, υποχώρησαν και έφυγαν για το Άργος.
  • Έξοδος του Μεσολογγίου

    Έξοδος του Μεσολογγίου
    Έξοδος του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων.
  • Θάνατος Γεώργιου Καραϊσκάκη

    Θάνατος Γεώργιου Καραϊσκάκη
    Ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης υπέκυψε στο θανατηφόρο τραύμα του μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, ανήμερα της γιορτής του. Αναφέρεται πως όταν ο Κολοκοτρώνης έμαθε τον θάνατο του Καραϊσκάκη "κάθισε σταυροπόδι" και μοιρολογούσε σαν γυναίκα.
  • Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους

    Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους
    Το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830) υπογράφτηκε από τις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία. Ήταν η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός. Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας.