1595-1774 Yılları Arasındaki Süreçte Meydana Gelen Başlıca Siyasi Gelişmeler:

  • Haçova muharebesi

    açova Meydan Muharebesi, 24-26 Ekim 1596 tarihleri arasında Osmanlı ordusunun Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Krallığı kuvvetlerine karşı kazandığı bir zaferdir.
  • Zitvatoruk antlaşması

    Zitvatoruk Antlaşması Osmanlı-Avusturya arasındaki 15 yıllık savaşı bitiren antlaşmadır.Osmanlı Devleti'nin Avusturya İmparatorluğu karşısındaki avantajını kaybettiği ilk antlaşmadır. Bu Antlaşması ile Osmanlı Devleti Orta Avrupa'daki üstünlüğünü kaybederek, Avrupa'da bulunan devletlerle eşit düzeye gelmiştir.
  • Serav Antlaşması

    l Serav Antlaşması ile Ahıska ve Kars kaleleri Osmanlı İmparatorluğuna bırakılmıştır. l Osmanlı İmparatorluğunun egemenliği altında bulunan Dağıstan beyliklerine Safevi Hanedanının saldırmayacağı akt edilmiştir
  • Hotin Antlaşması

    Kale önünde yeterince savaşmayan yeniçerilerin durumuna bağlı olarak padişah bu kararı almış ve düzenleme yoluna gitmiştir. Savaşın en önemli sonuçlarından bir diğeri ise daha önce de Osmanlı toprakları içerisinde yer alan Boğdan'ın kaybedilmemesi ve aksine güvenliğinin sağlanmış olmasıdır.
  • Kasr-ı Şirin Antlaşması

    Murat'ın Bağdat Seferi sonucunda 14 yıldır Safevilerin elinde bulunan Bağdat'ın fethinden sonra Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında 17 Mayıs 1639'da imzalanan, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşını sona erdiren ve bugünkü Türkiye-İran sınırını büyük ölçüde belirleyen barış antlaşması.
  • Vasvar Antlaşması

    Osmanlı-Avusturya savaşını sona erdirmiştir
  • Girit’in Fethi

    Girit Osmanlı'nın bünyesine kattığı son ada olmuştur ve Girit Akdeniz'de Osmanlı'nın bir üssü haline gelmiştir.
  • Bucaş Antlaşması

    Lehistan Osmanlı'ya pişkeş adı altında 22.000 altın ödemek zorunda bırakılmıştır.Bu antlaşma ile birlikle podolya Osmanlılara geçti Ukrayna ise Osmanlıların himayesi altında olan kazaklara verildi.
  • Bahçesaray Antlaşması

    Rus Çarlığı ve Osmanlı arasında yapılan ilk antlaşmadır.Bu antlaşma sayesinde Rus çarlığı ve Osmanlı 20 yıllık bir barış sürecektir
  • II. Viyana Kuşatması

    Osmanlı'nın o zamana kadar aldığı en büyük yenilgidir.Bu yenilgi sonrası Avrupalı devletler Osmanl'yı Avrupa'dan çıkarma umuduna kapılmışlardır
  • Karlofça Antlaşması

    Osmanlıların Viyana kuşatmasıyla başlayan ve on altı yıl süren çok cepheli savaşlarını sona erdiren bir antlaşmadır.Osmanlı'nın Avrupa'da bu büyüklükte toprak kaybettiği ilk antlaşmadır.Bunun sonucunda Osmanlı devletinin zayıfladığını gören Avrupalı devletler savunmadan saldırıya geçmişlerdir.
  • İstanbul antlaşması

    Bu antlaşmayla olası bir Osmanlı-Rus savaşı önlenerek Safevilerin Kafkaslardaki toprakları Osmanlı Devleti ve Rusya tarafından paylaşılmıştır.Bu antlaşmanın hükümlerine göre Osmanlı Devleti Azak Kalesini Rusya'ya bıraktı. Onun yerine Rusya'nın Taganrog'da inşa ettiği kaleyi kabul etti. Böylece Rusya Karadeniz'de kendisine sağlam bir yer yapmış oluyordu. Rusya İstanbul'da elçi bulundurabilecekti.
  • Prut Antlaşması

    Osmanlı ile Rusya arasındadır.Osmanlı ordusunun çok yıpranacağını düşünen Baltacı Mehmet Paşa barış yapılmasını kabul etmiştir. İmzalanan Prut Antlaşması ile Azak Kalesi Osmanlılara geri verilmiştir.
  • Pasarofça Antlaşması

    Pasarofça Antlaşması sonucu Balkan topraklarında güç dengesi değişti. Avrupa'nın merkezindeki Osmanlı varlığı tehlikeye girdi. Belgrat'ın kaybedilmesiyle Avurturya'ya Balkanlar yolu açılmış oldu. Mora geri alınsa da oldukça önemli bir coğrafi bölge olan Belgrat kaybedildi.
  • Patrona Halil İsyanı

    Patrona Halil idaresindeki ayaklanma 28 Eylül 1730'da başlayıp günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni I. Mahmud tahta geçirilmiş ve sonradan Lale Devri adı verilen devir sona erdirilmiştir.
  • Ahmet Paşa Antlaşması

    Ahmed Paşa Antlaşması', 10 Ocak 1732 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Safevîler arasında imzalanmış bir antlaşmadır. 1730-1732 Osmanlı-Safevi Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bu antlaşmanın bazı şartları şunlardır: Kuzeyde Aras Irmağı iki ülke arasında sınır kabul edildi.
  • Belgrad Antlaşması

    Belgrad Antlaşmaları ile Karadeniz'in bir Türk gölü olduğu bir kez daha kabul edildi. Bu antlaşma ile Karadeniz'in Türk gölü olduğu son kez onaylanmıştır. Ayrıca bu antlaşmaların imzalanmasında etkili olan Fransızlara karşı kapitülasyonlar süresiz olarak uzatılmıştır.
  • Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi

    Osmanlı Devleti tarafından yapılan en büyük hatalardan biridir.Fransa'ya verilen kapitülasyonlar sürekli hale getirilmiş,bu da Osmanlı'yı Fransa topraklarının en zengin kolonisi haline getirmiştir.
  • Kerden Antlaşması

    Kerden Antlaşması n14 Eylül 1746 tarihinde Osmanlı Devleti ile Afşar Hanedanı'nın kurucusu Nadir Şah'ın ve Raziya Sultan'ın yönettiği İran arasında İran'da imzalanmış bir antlaşmadır. 1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı'nı sona erdirmiştir.
  • Çeşme Baskını

    şme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir. Osmanlı donanması tamamen yakıldı.
  • Küçük Kaynarca Antlaşması

    Osmanlı ve Rusya arasında imzalanmıştır.Bu anltlaşma Osmanlı-Rus savaşını sona erdirmiştir.Bu anlatşma sonucu Rusya Karadeniz'de donanma bulundurma hakkına sahip olmuştur.