1590-1774 Yılları Arasında Meydana Gelen Başlıca Siyasi Gelişmeler:

  • 1590 Ferhat Paşa Antlaşması

    III. Murat devrinde 21 Mart 1590 tarihinde Osmanlı Devleti'yle Safevilerin yönettiği İran arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.[1] 1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı'nı sona erdirmiştir, aynı zamanda Duraklama döneminin ilk antlaşmasıdır.
  • 1591 - Tunus'ta Dayıların yönetimi ele geçirmeleri

    Tunus'ta Dayıların yönetimi ele geçirmeleri.Dayı, tarihsel bakımdan Osmanlı döneminde 1671 yılından itibaren seçilerek göreve getirilen Cezayir Eyaleti, Trablusgarp Eyaleti ve Tunus Eyaleti yöneticilerinin unvanıdır.
    1671'den son Cezayir Dayısı olan Hüseyin Dayı'nın Fransa tarafından görevden uzaklaştırıldığı 1830 yılına kadar toplam 28 dayı hüküm sürmüştür. Bunlardan 14'ü seleflerinin katledilmesi üzerine, iktidar mevkiine geçmişlerdir.
  • 1592 - Lehistan'ın Osmanlı himayesinden çıkışı

    Lehistan'ın Osmanlı himayesinden çıkışı
  • 1592 - Bosna'da Bihaçın fethi

    Bihaç kuşatması (Hırvatça: Opsada Bihaća) Haziran 1592'de Habsburg Monarşisi'ne bağlı Hırvatistan Krallığı'ndaki Bihaç kentinin Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılması ve ele geçirilmesidir.
  • 1593 - Kulpa Bozgunu (22 Haziran) ve Avusturya'yla savaşın başlaması

    Kulpa Bozgunu (22 Haziran) ve Avusturya'yla savaşın başlaması
  • 1594 - Yanıkkale'nin fethi

    Koca Sinan Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu ordusunu da mağlup ederek 31 Temmuz-27 Eylül 1594 tarihleri arasında kuşattığı Yanıkkale'yi ele geçirdi.
  • 1594 - Eflak, Boğdanve Erdel'in ayaklanması

    1594 - Eflak, Boğdanve Erdel'in ayaklanması
  • 1595 - Estergon'un Avusturyalılara kaybı

    1595 - Estergon'un Avusturyalılara kaybı
  • 1595 - III. Murad'ın vefatı, III. Mehmet'in tahta geçişi

    1595 - III. Murad'ın vefatı, III. Mehmet'in tahta geçişi
  • 1595 - Köprü Faciası ve Akıncı Ocağı'nın sonu (27-30 Ekim)

    1595 - Köprü Faciası ve Akıncı Ocağı'nın sonu (27-30 Ekim)
  • 1596 Haçova Muharebesi

    24-26 Ekim 1596 tarihleri arasında Osmanlı ordusu Avusturya Arş düklüğü ve Erdel Krallığı kuvvetlerine karşı
    kazanmıştır
  • 1606 Zitvatorok antlaşması

    Osmanlı-Avusturya arasındaki 15 yıllık savaşı bitiren antlaşmadır.Osmanlı Devleti'nin Avusturya İmparatorluğu karşısındaki avantajını kaybettiği ilk antlaşmadır.
    Bu Antlaşması ile Osmanlı Devleti Orta Avrupa'daki üstünlüğünü kaybederek, Avrupa'da bulunan devletlerle eşit düzeye gelmiştir.
  • 1618 Serav Antlaşması

    Serav Antlaşması ile Ahıska ve Kars kaleleri Osmanlı İmparatorluğuna bırakılmıştır. Dağıstan beyliklerine Safevi Hanedanının saldırmayacağı kabul edilmiştir.
  • 1621 Hotin Antlaşması

    Yeniçeriler yeterince savaşmadıkları için padişah bu kararı almıştır. Savaşın en önemli sonucu Osmanlı toprakları içerisinde yer alan Boğdan'ın kaybedilmemesi ve aksine güvenliğinin sağlanmış olmasıdır.
  • 1639 Kasr-ı Şirin Antlaşması

    Bağdat Seferi sonucunda Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında 17 Mayıs 1639'da imzalanan, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşını sona erdiren ve bugünkü Türkiye-İran sınırını büyük ölçüde belirleyen barış antlaşması.
  • 1664 Vasvar Antlaşması

    Vasvar Antlaşması 10 Ağustos 1664 yılında Avusturya ile Osmanlı devleti arasında gerçekleşen bir anlaşma olmaktadır. Bu anlaşma ile birlikte resmi olarak Uyavr kalesi Osmanlı Devleti egemenliğine girmiştir.
  • 1669 Girit’in Fethi

    Girit adasının fethi 1645 yılında başlayıp 1669 yılına dek sürmüştür.
    Girit Osmanlı'nın bünyesine kattığı son ada olmuştur ve Girit Akdeniz'de Osmanlı'nın bir üssü haline gelmiştir.
  • 1676 Bucaş Antlaşması

    Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Lehistan Osmanlı'ya pişkeş adı altında 22.000 altın ödemek zorunda bırakılmıştır.Bu antlaşma ile birlikle podolya Osmanlılara geçti Ukrayna ise Osmanlıların himayesi altında olan kazaklara verildi.
  • 1681 Bahçesaray Antlaşması

    Osmanlı-Rus Savaşı ‎sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile Kırım Hanlığı ve Rusya Çarlığı arasında Bahçesaray, Kırım'da 3 Ocak 1681'de imzalanmıştır. Rus Çarlığı ve Osmanlı arasında yapılan ilk antlaşmadır.Bu antlaşma sayesinde Rus çarlığı ve Osmanlı 20 yıllık bir barış sürecektir.
  • 1683 II. Viyana Kuşatması

    IV. Mehmet devrinde Osmanlı İmparatorluğu'nun Viyana'yı kuşatması ile gerçekleşen bir duraklama dönemi savaşıdır. Osmanlı'nın o zamana kadar aldığı en büyük yenilgidir.Bu yenilgi sonrası Avrupalı devletler Osmanlı'yı Avrupa'dan çıkarma umuduna kapılmışlardır.
  • 1699 Karlofça Antlaşması

    Osmanlıların Viyana kuşatmasıyla başlayan ve on altı yıl süren çok cepheli savaşlarını sona erdiren bir antlaşmadır. Osmanlı'nın Avrupa'da bu büyüklükte toprak kaybettiği ilk antlaşmadır.Bunun sonucunda Osmanlı devletinin zayıfladığını gören Avrupalı devletler savunmadan saldırıya geçmişlerdir.
  • 1700 İstanbul Antlaşması

    Bu antlaşmayla olası bir Osmanlı-Rus savaşı önlenerek Safevilerin Kafkaslardaki toprakları Osmanlı Devleti ve Rusya tarafından paylaşılmıştır.Bu antlaşmanın hükümlerine göre Osmanlı Devleti Azak Kalesini Rusya'ya bıraktı. Onun yerine Rusya'nın Taganrog'da inşa ettiği kaleyi kabul etti. Böylece Rusya Karadeniz'de kendisine sağlam bir yer yapmış oluyordu. Rusya İstanbul'da elçi bulundurabilecekti.
  • 1711 Prut Antlaşması

    Osmanlı ile Rusya arasındadır.Osmanlı ordusunun çok yıpranacağını düşünen Baltacı Mehmet Paşa barış yapılmasını kabul etmiştir. İmzalanan Prut Antlaşması ile Azak Kalesi Osmanlılara geri verilmiştir.
  • 1718 Pasarofça Antlaşması

    Pasarofça Antlaşması sonucu Balkan topraklarında güç dengesi değişti. Avrupa'nın merkezindeki Osmanlı varlığı tehlikeye girdi. Belgrat'ın kaybedilmesiyle Avurturya'ya Balkanlar yolu açılmış oldu. Mora geri alınsa da oldukça önemli bir coğrafi bölge olan Belgrat kaybedildi.
  • 1730 Patrona Halil İsyanı

    Patrona Halil idaresindeki ayaklanma 28 Eylül 1730'da başlayıp günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni I. Mahmud tahta geçirilmiş ve sonradan Lale Devri adı verilen devir sona erdirilmiştir.
  • 1740 Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi

    Osmanlı Devleti tarafından yapılan en büyük hatalardan biridir. Fransa'ya verilen kapitülasyonlar sürekli hale getirilmiş, bu da Osmanlı'yı Fransa topraklarının en zengin kolonisi haline getirmiştir.
  • 1746 Kerden Antlaşması

    Kerden Antlaşması 14 Eylül 1746 tarihinde Osmanlı Devleti ile Afşar Hanedanı'nın kurucusu Nadir Şah'ın ve Raziya Sultan'ın yönettiği İran arasında İran'da imzalanmış bir antlaşmadır. 1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı'nı sona erdirmiştir.
  • 1770 Çeşme Baskını

    Çeşme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir. Osmanlı donanması tamamen yakıldı.
  • 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması

    Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı’nı sona erdiren ve Osmanlı Devleti‘nde önemli toprak kayıplarına yol açan antlaşmadır. Osmanlı ve Rusya arasında imzalanmıştır.Bu anltlaşma Osmanlı-Rus savaşını sona erdirmiştir. Bu anlatşma sonucu Rusya Karadeniz'de donanma bulundurma hakkına sahip olmuştur.