1. La il·lustració i la Revolució Francesa

  • Mor Carles II, rei d’Espanya, sense descendència

    Mor Carles II, rei d’Espanya, sense descendència
    Carles II, rei d'Espanya, va morir sense descendència, cosa que va desencadenar una crisi de successió a la monarquia espanyola i va propiciar la Guerra de Successió Espanyola.
  • Gran Aliança de La Haia

    Gran Aliança de La Haia
    Es va formar la Gran Aliança de l'Haia, un pacte entre diverses potències europees (Regne Unit, Països Baixos, Àustria i altres) en contra de la possible hegemonia d'una sola dinastia a Europa després de la mort de Carles II.
  • Period: to

    Guerra de Successió espanyola

    Guerra de Successió Espanyola, conflicte bèl·lic que va enfrontar les forces que recolzaven Felip d'Anjou (nét de Lluís XIV) i les que preferien l'arxiduc Carles d'Àustria, involucrant diverses potències europees.
  • Pacte de Gènova

    Pacte de Gènova
    Pacte de Gènova, acord entre els partidaris de l'arxiduc Carles a la Guerra de Successió Espanyola i les potències aliades que reconeixia el control de l'arxiduc a certs territoris.
  • Tractat d’Utrecht

    Tractat d’Utrecht
    Tractat d'Utrecht, acord que va posar fi a la Guerra de Successió Espanyola, permetent que Felip V esdevingués rei d'Espanya, però cedint territoris europeus a altres potències.
  • Decret de Nova Planta

    Decret de Nova Planta
    Decret de Nova Planta, conjunt de lleis que van aplicar les institucions i els drets jurídics dels regnes de la Corona d'Aragó, centralitzant el poder a Espanya i establint el sistema polític borbònic.
  • Period: to

    Redacció de l’Enciclopèdia

    Redacció de l’Enciclopèdia, obra monumental de la Il·lustració francesa editada per Denis Diderot i Jean le Rond d'Alembert que va recopilar i difondre el coneixement i pensament crític de l'època.
  • Boston Tea Party

    Boston Tea Party
    Boston Tea Party, protesta organitzada per colons americans contra el monopoli britànic sobre el te, que va consistir en l'enderrocament de carregaments de te al mar, simbolitzant el descontentament cap al control britànic.
  • Declaració d’Independència dels Estats Units

    Declaració d’Independència dels Estats Units
    Declaració d'independència dels Estats Units, document fonamental que va proclamar la separació de les colònies americanes del Regne Unit, impulsat per ideals de llibertat i drets universals.
  • Constitució dels Estats Units

    Constitució dels Estats Units
    Constitució dels Estats Units, marc legal que va establir el funcionament del govern federal i els drets dels ciutadans, sentant bases per a la democràcia americana moderna.
  • Estats Generals a Versalles

    Estats Generals a Versalles
    Estats generals a Versalles, reunió de representants dels tres estaments de França que va marcar l'inici de la Revolució Francesa, amb demandes de reformes i millores en la representació.
  • Assalt de la Bastilla

    Assalt de la Bastilla
    Assalt de la Bastilla, esdeveniment emblemàtic de la Revolució Francesa, on els parisencs van prendre la presó de la Bastilla, símbol de l'absolutisme i la tirania, donant inici a la insurrecció popular.
  • Proclamació de la I República francesa

    Proclamació de la I República francesa
    Proclamació de la I República francesa, després de la caiguda de la monarquia absolutista, es va establir un govern republicà que va abolir els privilegis de la noblesa i va promoure ideals democràtics.
  • Period: to

    Convenció girondina

    Convenció girondina, període de la Revolució Francesa en què un grup moderat, els girondins, va assumir el control de la Convenció Nacional, enfrontant-se als jacobins.
  • Execució de Lluís XVI

    Execució de Lluís XVI
    Execució de Lluís XVI, el rei francès va ser guillotinat després de ser condemnat per traïció, un acte que va representar la fi de la monarquia i la consolidació de la República a França.
  • Period: to

    Convenció jacobina

    Convenció jacobina, etapa radical de la Revolució Francesa sota el lideratge de Robespierre, caracteritzada per la repressió d'opositors i la implementació del terror.
  • Period: to

    Directori

    Directori, règim polític que va governar França després de la caiguda de Robespierre, caracteritzat per inestabilitat política i conflictes interns, i que va buscar estabilitzar el país postrevolucionari.
  • Cop d’Estat de Napoleó

    Cop d’Estat de Napoleó
    Cop d'Estat de Napoleó, on Napoleó Bonaparte va enderrocar el Directori i va establir el Consolat, marcant l'inici del seu ascens al poder i el posterior establiment de l'Imperi Francès.